Δεν ισχύει πως η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και 11 χιλιάδες “εκλεκτοί” δεν εμβολιάστηκαν παρά την υποχρεωτικότητα

You are currently viewing Δεν ισχύει πως η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και 11 χιλιάδες “εκλεκτοί” δεν εμβολιάστηκαν παρά την υποχρεωτικότητα

Στα ΜΚΔ δικτύωσης εμφανίστηκε ο ισχυρισμός πως η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας δεν εμβολιάστηκε αν και θέσπισε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η Τζασίντα Άρντερν θέσπισε υποχρεωτικότητα για το εμβόλιο κόβιντ αλλά αυτή και οι εκλεκτοί της χώρας δεν το έκαναν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας είχε εμβολιαστεί πλήρως με τουλάχιστον 3 δόσεις και αυτό είχε καταγραφεί και μεταδοθεί από τοπικά ΜΜΕ. Ο αριθμός των 11.000 αναφέρεται σε έναν κατά προσέγγιση αριθμό εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που απαλλάχθηκαν προσωρινά από τον εμβολιασμό, ώστε οι βασικές υπηρεσίες υγείας της Νέας Ζηλανδίας να συνεχίσουν να λειτουργούν. Η απαλλαγή δεν κάλυπτε τους πολιτικούς και τους “εκλεκτούς”.

Ο ισχυρισμός πως η ελίτ της Νέας Ζηλανδίας (11 χιλιάδες “εκλεκτοί”) δεν εμβολιάστηκαν, εμφανίστηκε και στο προφίλ του Κωνσταντίνου Πουλά, ακαδημαϊκό που είναι αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας (Τμήμα Φαρμακευτικής).

Τι ισχύει

Η Τζασίντα Άρντερν είναι Νεοζηλανδή πολιτικός, η οποία υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας από τις 26 Οκτωβρίου του 2017 έως τις 25 Ιανουαρίου 2023. Από τις αρχές του 2020, διακρίθηκε για τις πρωτοβουλίες που έλαβε και τα δραστικά έκτακτα μέτρα που προώθησε κατά της πανδημίας της COVID-19. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που συχνά αποτελεί στόχο θεωριών συνωμοσίας, ρητορικής μίσους και απειλών εναντίον της.

Όσον αφορά τον υπό εξέταση ισχυρισμό, αυτός χωρίζεται σε δυο σκέλη. Αρχικά, υποστηρίζετε πως η Τζασίντα Άρντερν δεν εμβολιάστηκε, αν και κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Η Άρντερν έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer/Biontech στις 18 Ιουνίου 2021, σε εμβολιαστικό κέντρο στο Ώκλαντ. Στις 28 Ιουλίου 2021, έλαβε τη δεύτερη δόση και στις 16 Ιανουαρίου 2022, έλαβε αναμνηστική δόση. Συνεπώς, η Νεοζηλανδή πολιτικός, είχε εμβολιαστεί πλήρως.

Το δεύτερο σκέλος του υπό εξέταση ισχυρισμού, αναφέρει πως 11 χιλιάδες πολιτικοί και “εκλεκτοί” της Νέας Ζηλανδίας, πέτυχαν να μην εμβολιαστούν.

Κατόπιν ερώτησης προς την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία (Te Whatu Ora Health New Zealand), για τον αριθμό των εξαιρέσεων από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η συγκεκριμένη υπηρεσία απάντησε δημόσια ως όφειλε:

Σύμφωνα με το ανωτέρω επίσημο έγγραφο που βασίζεται σε νομοθετική πράξη του 2021 και αφορά αποκλειστικά υγειονομικό προσωπικό:

Από τις 13 Νοεμβρίου 2021 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ελήφθησαν συνολικά 478 αιτήσεις για σημαντική απαλλαγή από τη διακοπή υπηρεσιών (SSD). 103 αιτήσεις εγκρίθηκαν, καλύπτοντας περίπου 11.005 εργαζόμενους.

Ο αριθμός αναφέρεται σε έναν κατά προσέγγιση αριθμό εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που απαλλάσσεται προσωρινά από την εντολή εμβολιασμού, ώστε οι βασικές υπηρεσίες υγείας της Νέας Ζηλανδίας να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, δηλαδή χωρίς διακοπή υπηρεσιών. Η απαλλαγή δεν κάλυπτε τους πολιτικούς και τους “εκλεκτούς”.

Συμπεράσματα

Η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας είχε εμβολιαστεί πλήρως με τουλάχιστον 3 δόσεις και αυτό είχε καταγραφεί και μεταδοθεί από τοπικά ΜΜΕ. Ο αριθμός των 11.000 αναφέρεται σε έναν κατά προσέγγιση αριθμό εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που απαλλάχθηκαν προσωρινά από τον εμβολιασμό, ώστε οι βασικές υπηρεσίες υγείας της Νέας Ζηλανδίας να συνεχίσουν να λειτουργούν. Η απαλλαγή δεν κάλυπτε τους πολιτικούς και τους “εκλεκτούς”.