Αυτή η φωτογραφία δεν κρύβει “υποσυνείδητο” μήνυμα, είναι προϊόν AI

You are currently viewing Αυτή η φωτογραφία δεν κρύβει “υποσυνείδητο” μήνυμα, είναι προϊόν AI

Κυκλοφόρησε μια φωτογραφία στα κοινωνικά δίκτυα, που φαίνεται ως αληθινή και που δήθεν κρύβει ένα υποσυνείδητο μήνυμα υποταγής.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Φωτογραφία επιχειρεί να περάσει το υποσυνείδητο μήνυμα OBEY, δηλαδή υπακοή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είναι προϊόν λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης. Ο δημιουργός της ποτέ δεν έκρυψε ότι την έφτιαξε για να φαίνεται η λέξη “OBEY”, ούτε είπε πως ήθελε να περάσει κάποιο “υποσυνείδητο” μήνυμα, αλλά μόνο να δείξει της δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Τι ισχύει

Η εικόνα έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε εάν κάποιος τη δει από μακριά, ή θολωμένη, να εμφανίζεται η λέξη “OBEY”, δηλαδή “υπακοή”.

Η εικόνα σε μικρό μέγεθος
Η ίδια εικόνα θολωμένη

Η εικόνα ωστόσο δεν είναι πραγματική, αλλά προϊόν δημιουργίας με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI). Δημιουργήθηκε από τον χρήστη Stable Diffusion 🎨 AI Art και αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X (Twitter), στις 19 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο δημιουργός δηλώνει πως η φωτογραφία είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης και την έχει κατασκευάσει με τρόπο για να φαίνεται η λέξη “OBEY” όταν ο χρήστης δει τη φωτογραφία από απόσταση
Η AI μπορεί να είναι ένα πολύ δημιουργικό εργαλείο αναφέρει χρήστης της πλατφόρμας X, κάτι που αναδημοσίευσε και ο δημιουργός της φωτογραφίας

Ο δημιουργός της φωτογραφίας εξηγεί πως μπορεί κάποιος να δει το “κρυφό” μήνυμα

Ο δημιουργός της φωτογραφίας δηλώνει ξεκάθαρα στο προφίλ του ότι είναι δημιουργός εικόνων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Αναφέρει πως χρησιμοποιεί το εργαλείο Stable Diffusion, που εν μέρει έχει χρηματοδοτηθεί από την Stability AI.

Οι φωτογραφίες που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη, εμφανίζουν αρκετές ατέλειες. Μπορείτε να διαβάσετε ένα χρήσιμο οδηγό εδώ. Για παράδειγμα, η υπό εξέταση φωτογραφία, εμφανίζει ατέλειες στα δάκτυλα των εικονιζόμενων προσώπων, αλλά και πιο φανερά λάθη, όπως στο “παραμορφωμένο” πόδι της γυναίκας που περπατά στα αριστερά της φωτογραφίας.

Συμπέρασμα

Όπως δηλώνει ο δημιουργός της φωτογραφίας και με μια προσεκτική εξέτασή της, είναι προϊόν λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης. Ο δημιουργός της ποτέ δεν έκρυψε ότι την έφτιαξε για να φαίνεται η λέξη “OBEY”, ούτε ήθελε να περάσει κάποιο “υποσυνείδητο” μήνυμα. Σκοπός του ήταν να δείξει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή εικόνων.