Όχι, δεν κυκλοφόρησαν λιοντάρια στους δρόμους του Παρισιού

You are currently viewing Όχι, δεν κυκλοφόρησαν λιοντάρια στους δρόμους του Παρισιού

Σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter και αναπαράχθηκε από τη δημοσιογράφο Μαρία Δεναξά, λιοντάρια κυκλοφόρησαν στους δρόμους προαστίου του Παρισιού. Ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Τι ισχύει

Τις τελευταίες ημέρες, διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Γαλλία μετά τον πυροβολισμό του 17χρονου Nahel από την αστυνομία στη Ναντέρ, στα περίχωρα του Παρισιού. Ο νεαρός σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου την περασμένη Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023.

Ακολουθεί το υπό εξέταση βίντεο:

Κάνοντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας που απομονώσαμε από το βίντεο, διαπιστώνουμε πως το ίδιο βίντεο έχει ανέβει στο YouTube, στις 11 Φεβρουαρίου 2020 και την επόμενη ημέρα στο Twitter, άρα δεν σχετίζεται με τα τωρινά γεγονότα στο Παρίσι.

Το βίντεο που ανέβηκε στο YouTube στις 12 Φεβρουαρίου 2020:

Αριστερά στιγμιότυπο από το βίντεο του 2020, δεξιά στιγμιότυπο από το υπό εξέταση βίντεο

Ο τίτλος του βίντεο είναι “Λιοντάρια περιφέρονται στο Saint Denis τη νύχτα χωρίς καμία επιτήρηση”. Η χαμηλή ποιότητα του βίντεο δεν επιτρέπει την εξακρίβωση των ζώων που φαίνονται σε αυτό. Το Saint-Denis βρίσκεται στα βόρεια προάστια του Παρισιού. Αναζητώντας κάποια είδηση για το υποτιθέμενο περιστατικό του 2020, διαπιστώνουμε πως δεν έχει κυκλοφορήσει κάτι σχετικό.

Συνεπώς, το υπό εξέταση βίντεο δεν δείχνει λιοντάρια να κυκλοφορούν στο Παρίσι, εν μέσω ταραχών και διαδηλώσεων. Το βίντεο κυκλοφορεί από το 2020.