Δεν ισχύει πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι πειραματικά

You are currently viewing Δεν ισχύει πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι πειραματικά

Σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα του κόμματος “ΕΠΑΜ Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο”, τα εμβόλια κατά της COVID-19 ήταν πειραματικά. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει.

Τι ισχύει

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει τα εμβόλια mRNA για δεκαετίες, ιδίως επειδή μπορούν να αναπτυχθούν σε εργαστηριακό περιβάλλον με άμεσα διαθέσιμα υλικά. Έτσι, σύμφωνα με το CDC, μόλις έγιναν γνωστές οι πληροφορίες για τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναπτύξουν τα εμβόλια.

Μετά την αρχική εργαστηριακή ανάπτυξη, τα εμβόλια περνούν από τρεις φάσεις κλινικών δοκιμών για να βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Καμία δοκιμαστική φάση δεν έχει παραλειφθεί στην περίπτωση των εμβολίων για την COVID-19. Στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια για τον COVID-19 συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες εθελοντές διαφορετικών ηλικιών, φυλών και εθνοτήτων.

Οι κλινικές δοκιμές για εμβόλια συγκρίνουν τα αποτελέσματα (όπως πόσοι άνθρωποι αρρωσταίνουν) μεταξύ ατόμων που έχουν εμβολιαστεί και ατόμων που δεν είναι εμβολιασμένα. Τα αποτελέσματα από αυτές τις δοκιμές έδειξαν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ειδικά κατά της σοβαρής ασθένησης, της νοσηλείας και του θανάτου.

Η φαρμακευτική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζει ότι τα εμβόλια εγκρίνονται μόνο αφού η επιστημονική αξιολόγηση έχει δείξει ότι τα συνολικά οφέλη τους υπερτερούν των κινδύνων τους.Τα οφέλη ενός εμβολίου στην προστασία των ανθρώπων έναντι της COVID-19 πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε παρενέργεια ή πιθανούς κινδύνους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), διασφαλίζει ότι οι επιστήμονες που αξιολογούν φάρμακα δεν έχουν οικονομικά ή άλλα συμφέροντα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αμεροληψία τους και μόνο εφόσον έχουν περάσει όλες τις απαραίτητες φάσεις των κλινικών δοκιμών, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο της Pfizer-Biontech.

Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο EMA έχει τη δυνατότητα να συστήσει άδεια κυκλοφορίας υπό όρους, έναν τύπο έγκρισης για φάρμακα που καλύπτουν έκτακτες ιατρικές ανάγκες, και ιδίως εκείνα που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ως απάντηση σε απειλές για τη δημόσια υγεία που ορίζονται από τον ΠΟΥ ή ΕΕ. Όλα τα εμβόλια πέρασαν τις προβλεπόμενες δοκιμές και κρίθηκαν ασφαλή.

Πιο αναλυτικά, δύο μήνες μετά τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 και του διαμοιρσμού του στην επιστημονική κοινότητα, ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές πρώτης φάσης Ι, τον Μάρτιο του 2020. Οι κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙ ξεκίνησαν πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές φάσης Ι. Για πολλές κλινικές δοκιμές εμβολίων κατά της COVID-19, οι κλινικές δοκιμές φάσης Ι και φάσης ΙΙ συνδυάστηκαν για να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της προόδου. Ωστόσο, η επιστημονική μεθοδολογία δεν διακυβεύτηκε, διότι αξιολογήθηκαν η δοσολογία, η ασφάλεια και η ανοσογονικότητα. Οι κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ ξεκίνησαν επίσης πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙ. Υπήρχαν μερικές δοκιμές όπου η φάση II και η φάση III συνδυάστηκαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων μέσα σε 10 μήνες. Για παράδειγμα, στις 18 Νοεμβρίου 2020, ανακοινώθηκε πως το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, βρέθηκε να είναι 95% αποτελεσματικό κατά της COVID-19, έπειτα από κλινική δοκιμή σε 44 χιλιάδες ανθρώπους.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω, είναι ξεκάθαρο πως τα εμβόλια κατά της COVID-19, πέρασαν όλες τις προβλεπόμενες κλινικές δοκιμές και εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, πριν ξεκινήσει η χρήση τους στον γενικό πληθυσμό. Ο ισχυρισμός πως πρόκειται για πειραματικά εμβόλια, είναι αναληθής.