Δεν ισχύει πως “έκθεση-βόμβα” του ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει

You are currently viewing Δεν ισχύει πως “έκθεση-βόμβα” του ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει

Σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίστηκε σε Ελλάδα και Κύπρο ο ισχυρισμός πως σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ, η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει.

Παραδείγματα: lumi-news.gr, greeknewsondemand.com.

Τα δημοσιεύματα ισχυρίζονται:

Έκθεση βόμβα του ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή ΔΕΝ υπάρχει: «Η θερμοκρασία ήταν ίδια εδώ και χρόνια»
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τζάκσον, μια έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε αποκαλύπτει ότι η θερμοκρασία της Γης δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία 15 χρόνια – αποδεικνύοντας ότι η ατζέντα της κλιματικής αλλαγής είναι μια τεράστια απάτη που διαπράττεται από τις ελίτ της παγκοσμιοποίησης.

Τι ισχύει

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται ανάρτηση στο Twitter του πρώην γιατρού του Λευκού Οίκου, μέχρι το 2018 και βουλευτή των Ρεπουμπλικάνων, Ρόνι Τζάκσον.

Ο Τζάκσον είναι γνωστός για τις θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζει. Μάλιστα, το 2021, δημιούργησε τη θεωρία συνωμοσίας πως η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, είναι ένα πολιτικό παιχνίδι από τους Δημοκρατικούς που σχεδιάστηκε για να τους βοηθήσει στην κάλπη.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό για την έκθεση του ΟΗΕ, θα πρέπει να ανατρέξουμε στο 2013 για να βρούμε την προέλευσή του. Τότε, δημοσίευμα της σκανδαλοθηρικής Daily Mail, έκανε επίκληση σε μια έκθεση του ΟΗΕ, που υποτίθεται ότι είχε διαρρεύσει και που δήθεν αποκάλυπτε πως η θερμοκρασία της Γης δεν είχε σημειώσει άνοδο τα τελευταία 15 χρόνια.

Η επίμαχη έκθεση που εκπονήθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος των Ηνωμένων Εθνών (IPCC). Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή (μέχρι το 2012), η τελευταία έκθεση για το κλίμα από την IPCC, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του πλανήτη από το 1998-2012.

Ωστόσο, η ίδια έκθεση επισημαίνει:

Η θέρμανση του κλίματος είναι αδιαμφισβήτητη και από τη δεκαετία του 1950, πολλές από τις παρατηρούμενες αλλαγές είναι άνευ προηγουμένου. Η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί έχουν θερμανθεί, οι ποσότητες του χιονιού και του πάγου έχουν μειωθεί, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει και οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με μια νεότερη ανάλυση της NOAA (αμερικανική Υπηρεσία [παρατήρησης] Ωκεανών και Ατμόσφαιρας), η τάση θέρμανσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν κάπως μικρότερη από τη μακροπρόθεσμη τάση (1951-2012), αλλά δεν ήταν μηδενική. Και με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από το 2014 και 2015, η θέρμανση που σημειώθηκε από το 1998 είναι ισοδύναμη ή και μεγαλύτερη από τον ρυθμό που παρατηρήθηκε στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Αυτή η ασυνέχεια μεταξύ διαφόρων εκθέσεων, έδωσε λαβή για σχολιασμό μεταξύ των σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής, πολλοί εκ των οποίων ένιωσαν “δικαιωμένοι”. Διαφωνίες για το φαινόμενο, κυρίως για την έντασή του, υπήρξαν και στους κύκλους της επιστημονικής κοινότητας.

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας από το 1970 μέχρι το 2012 και πως μπορούν να παρερμηνευτούν από τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Πηγή: Skeptical Science

Πλέον, οι ερευνητές έχουν συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό ότι ο ρυθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη είχε επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή έχει αναγνωρίσει ότι ο ρυθμός θέρμανσης από το Ελ Νίνιο του 1998 είναι μικρότερος από τον ρυθμό που υπολογίζεται από το 1951. Οι σκεπτικιστές για την υπερθέρμανση του πλανήτη έχουν προσκολληθεί σε αυτό το εύρημα για να ισχυριστούν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχία. Ωστόσο, η IPCC και άλλοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι αυτή η τάση αντανακλά τη βραχυπρόθεσμη φυσική μεταβλητότητα και ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εξακολουθεί να αποτελεί μακροπρόθεσμη ανησυχία.

H ουσία είναι πως η επιλεκτική παράθεση δεδομένων από ένα μικρό χρονικό διάστημα (1998-2012), δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική της γενικότερης τάσης αύξησης της θερμοκρασίας.

To ανωτέρω γράφημα απεικονίζει την τάση αύξησης της θερμοκρασίας από το 1880, μέχρι το 2022. Σε αυτό, συμπεριλαμβάνεται το διάστημα 1998-2012, όπου παρατηρήθηκε μείωση και παύση στην αυξητική τάση. Ωστόσο, είναι εμφανές πως η ανοδική τάση συνεχιζόταν και συνεχίζει να αυξάνει. (πηγή: Wikipedia)

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, γίνεται σαφές πως η έκθεση της IPCC, δεν απέδειξε πως η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει. Η ίδια έκθεση επισημαίνει με έμφαση πως η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή. Λαμβάνοντας υπόψιν το σύνολο των δεδομένων, η αυξητική τάση είναι εμφανέστατη.