Τι ισχύει με την υποτιθέμενη φωτογραφία του εξαφανισμένου αεροσκάφους της Malaysia Airlines

You are currently viewing Τι ισχύει με την υποτιθέμενη φωτογραφία του εξαφανισμένου αεροσκάφους της Malaysia Airlines

Σε αρκετές ιστοσελίδες κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως μια φωτογραφία που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, προκάλεσε “σάλο” διότι δείχνει το αεροσκάφος της Malaysia Airlines, που χάθηκε το 2014.

Παραδείγματα: pentapostagma και fimotro.gr.

Tα δημοσιεύματα αναφέρουν:

Σάλος με την φωτογραφία του εξαφανισμένου αεροσκάφος της Malaysia στον βυθό του ωκεανού
Μία φωτογραφία από τα συντρίμμια ενός σκουριασμένου αεροπλάνου καλυμμένου με φύκια στον βυθό της θάλασσας – συγκεκριμένα το πιλοτήριο – κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου καθώς – όπως αναπαράγεται στα social media – πρόκειται για το Boeing 777 της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε το 2014.

Αρχικά, η “είδηση” εμφανίστηκε στο skai.gr, που επισήμανε δίπλα από τον τίτλο πως πρόκειται για fake news. Ωστόσο, στην πρώτη παράγραφο αναφέρει ότι και τα ανωτέρω δημοσιεύματα, δηλαδή “πρόκειται για το Boeing 777 της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε το 2014.”

Τα περισσότερα δημοσιεύματα, πρόσθεσαν ή συμπεριέλαβαν επιπλέον πληροφορίες, που επισημαίνουν πως ο ισχυρισμός δεν ισχύει.

Ο ισχυρισμός προέρχεται από αναρτήσεις στο Twitter, όπως η παρακάτω, με εκατομμύρια προβολές:

Ωστόσο, όπως επισήμαναν πολλοί χρήστες του Twitter, η εικόνα δεν δείχνει το Boeing 777 που χάθηκε το 2014, αλλά ένα αεροσκάφος τύπου L1011 Tristar, που βυθίστηκε εσκεμμένα το 2019 για να δημιουργήσει έναν τεχνητό ύφαλο για να βοηθήσει τη θαλάσσια ζωή, στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Το αεροσκάφος είχε αποσυρθεί και βρισκόταν στο αεροδρόμιο King Hussein της Ιορδανίας, πριν αποφασιστεί να βυθιστεί για να γίνει τεχνητός ύφαλος.

Ο φωτογράφος Brett Hoelzer, έχει δημοσιεύσει μια σειρά εικόνων και βίντεο στο λογαριασμό του στο Instagram, όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως πρόκειται για το ίδιο αεροσκάφος, δηλαδή ένα L1011 Tristar και όχι το εξαφανισμένο Boeing 777.

Φωτογραφία του Brett Hoelzer από το βυθισμένο L1011 Tristar και κάτω δεξιά, η υπό εξέταση φωτογραφία

Η επίμαχη φωτογραφία, προέρχεται από βίντεο που ανέβηκε στον λογαριασμό Deep Blue Dive Center, στις 6 Απριλίου 2023.

Αριστερά η φωτογραφία (Brett Hoelzer) του βυθισμένου αεροσκάφους (L1011 Tristar) και δεξιά φωτογραφία αεροσκάφους Boeing 777 (300ER). Οι διαφορές στην πρόσοψη του πιλοτηρίου είναι εμφανείς.

Η Πτήση 370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών (αναφέρεται και ως MH370 ή MAS370) ήταν πτήση επιβατηγού αεροσκάφους το οποίο εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014, καθώς πετούσε, σύμφωνα με το προγραμματισμένο του δρομολόγιο, από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία προς το διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνο στην Κίνα. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 227 επιβάτες από 15 χώρες, καθώς και 12 μέλη πληρώματος.

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση φωτογραφία δεν δείχνει το αεροσκάφος της πτήσης MH370, που εξαφανίστηκε το 2014, αλλά ένα αεροσκάφος L1011 Tristar που βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, για να μετατραπεί σε τεχνητό ύφαλο.