Οι ΗΠΑ ΔΕΝ θεωρούν το ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-160 ως το πιο επικίνδυνο στον κόσμο

You are currently viewing Οι ΗΠΑ ΔΕΝ θεωρούν το ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-160 ως το πιο επικίνδυνο στον κόσμο

Κυκλοφορεί ο ισχυρισμός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρούν το ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-160, ως το πιο επικίνδυνο στον κόσμο. Ο ισχυρισμός ωστόσο είναι παραπλανητικός.

Το είδαμε στο pentapostagma.gr (εδώ και εδώ) και σε βίντεο στο YouTube.

Στα ανωτέρω διαβάζουμε:

ΗΠΑ: Ο ρωσικός “Λευκός Κύκνος” το πιο επικίνδυνο βομβαρδιστικό του κόσμου!
Σύμφωνα με την λίστα αμερικανικής σελίδας για τα πιο πέντε επικίνδυνα και ικανά βομβαρδιστικά σήμερα, το ρωσικό Tu-160M White Swan βρίσκεται στην κορυφή! Ποια είναι τα άλλα τέσσερα αεροσκάφη;
Τα ρωσικά αεροσκάφη μεταφοράς πυραύλων αποτελούν τα πιο επικίνδυνα βομβαρδιστικά του κόσμου. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η αμερικανική έκδοση της Military Watch. Η PolitRussia σχολιάζει τώρα τα αμερικανικά λεγόμενα και τα μεταδίδει στο δικό της κοινό.

Τι ισχύει

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται ανυπόγραφο άρθρο του Military Watch Magazine.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, δεν αναφέρει σε κανένα σημείο πως σχετίζεται με το αμερικανικό κράτος. Στην ενότητα “Σχετικά με εμάς“, αναφέρει:

Το Military Watch δεν έχει πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης και καμία σχέση με οποιοδήποτε κράτος, κόμμα, κίνημα ή πολιτική ιδεολογία.

Δεν αναφέρει καμία πληροφορία για το ποιος βρίσκεται πίσω από την ιστοσελίδα, ποιοι είναι οι αρθρογράφοι, που εδρεύει και ποιες πηγές εσωτερικής χρηματοδότησης έχει. Συνεπώς, τα γραφόμενά της, δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα.

Το Media Bias/Fact Check, που εξετάζει την αξιοπιστία και μεροληψία διαφόρων μέσων ενημέρωσης, αναφέρει:

… το Military Watch Magazine έχει κεντροδεξιό και αμφισβητήσιμο προσανατολισμό που βασίζεται στην προώθηση φιλορωσικής προπαγάνδας και την πλήρη έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το ποιοι είναι υπεύθυνοι για τον ιστότοπο και από πού προέρχονται.

Πηγή: Media Bias/Fact Check

Το ρωσικό βομβαρδιστικό Tupolev Tu-160 “Beliy Lebed” (Λευκός Κύκνος) ή “Blackjack” (κατά την ονοματοδοσία του NATO) πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1981 και προοριζόταν να αποτελέσει απάντηση στο αμερικανικό Β-1 Lancer. Μπορεί να μεταφέρει συμβατικά και πυρηνικά όπλα. Εισήλθε σε υπηρεσία το 1987 και έκτοτε, έχει εκσυγχρονιστεί αρκετές φορές. Το πρώτο νέας κατασκευής και εκδόσεως Tu-160M/M2, πέταξε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, διαθέτει νέα ηλεκτρονικά συστήματα, βελτιωμένο οπλισμό και επίστρωση χαμηλής παρατηρησιμότητας.

Το αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-2 Spirit, σχεδιάστηκε εξ αρχής και εξ ολοκλήρου ως αεροσκάφος χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth). Πέταξε για πρώτη φορά το 1989 και εισήλθε σε υπηρεσία το 1997. Όπως και το Tu-160, μπορεί να μεταφέρει συμβατικά και πυρηνικά όπλα. Αν και έχει χαμηλότερη ταχύτητα και δυνατότητα μεταφοράς φορτίου, το B-2, θεωρείται κατά γενική ομολογία, ως το μακράν πιο σύγχρονο και ικανό βαρύ βομβαρδιστικό στον κόσμο.

Συμπέρασμα

Η λίστα που κατατάσσει το ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-160, ως το πιο επικίνδυνο και ικανό στον κόσμο, δεν αντιπροσωπεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προέρχεται από μια αγνώστου προελεύσεως ιστοσελίδα, που συχνά προωθεί φιλορωσική προπαγάνδα.