Βίντεο δεν απεικονίζει το πρώτο εργοστάσιο τεχνητής μήτρας, μαζικής παραγωγής μωρών και γενετικά τροποποιημένων εμβρύων

You are currently viewing Βίντεο δεν απεικονίζει το πρώτο εργοστάσιο τεχνητής μήτρας, μαζικής παραγωγής μωρών και γενετικά τροποποιημένων εμβρύων

Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, υποστηρίζουν πως αποκαλύφθηκε το πρώτο εργοστάσιο τεχνητής μήτρας μαζικής παραγωγής μωρών στον κόσμο. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει.

Παραδείγματα: katohika.gr, gegonotastomikroskopio.com, dimpernews.com, cityportal.gr.

Στα δημοσιεύματα διαβάζουμε:

EctoLife: Το πρώτο εργοστάσιο τεχνητής μήτρας – μαζικής παραγωγής μωρών και γενετικά τροποποιημένων εμβρύων! ”Ο Θαυμαστός Καινούργιος κόσμος” της βιοτεχνολογίας…Τα μετανθρωπικά ”Χριστούγεννα” !!!! BINTEO.
Baby factory: ο «Θαυμαστός καινούργιος κόσμος» είναι εδώ.. Αποκαλύφθηκε το πρώτο εργοστάσιο τεχνητής μήτρας μαζικής παραγωγής μωρών στον κόσμο. Από τα μωρά φάρμακα στα μωρά προϊόντα. Το EctoLife, το πνευματικό τέκνο του Hashem Al-Ghaili με έδρα το Βερολίνο, ενός βιοτεχνολόγου και επιστήμονα επικοινωνίας, είναι μια ιδέα που βασίζεται σε πάνω από 50 χρόνια πρωτοποριακής επιστημονικής έρευνας.
Ακολουθεί η διαφήμιση για το πρώτο εργοστάσιο τεχνητής μήτρας στον κόσμο, το EctoLife, το οποίο λέγεται ότι μπορεί να «παράγει» έως και 30.000 μωρά το χρόνο. Ο σχεδιαστής του είναι ο Hashem Al-Ghaili, ένας Υεμενίτης μοριακός βιοτεχνολόγος, ο οποίος εξηγεί σε ένα tweet:
”Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 300.000 γυναίκες πεθαίνουν από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Η τεχνητή μήτρα EctoLife έχει σχεδιαστεί για να ανακουφίζει τον ανθρώπινο πόνο και να μειώνει τον κίνδυνο καισαρικής τομής.”

Η συνέχεια εδώ.

Σε άλλο δημοσίευμα, διαβάζουμε:

Έρχεται η πρώτη “τεχνητή μήτρα”: Οι γονείς θα “παραγγέλνουν” το ύψος, τη δύναμη και την ευφυΐα του παιδιού
Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στη Γερμανία αναπτύσσει την πρώτη τεχνητή μήτρα στον κόσμο, με την οποία υποτίθεται ότι οι γονείς θα μπορούν επιλέξουν τα χαρακτηριστικά του μωρού τους. Η εταιρεία EctoLife, υποστηρίζει ότι θα είναι ικανή να μεγαλώνει 30.000 μωρά τον χρόνο με εμπειρία που βασίζεται σε πάνω από 50 χρόνια πρωτοποριακής επιστημονικής έρευνας.

Η συνέχεια εδώ.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός βασίζεται σε βίντεο στο YouTube, του χρήστη Hashem Al-Ghaili:

Ο Hashem Al-Ghaili, είναι ένας επικοινωνιολόγος της επιστήμης, σκηνοθέτης και παραγωγός βίντεο στο κανάλι του στο YouTube, που αναφέρονται σε μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, έχει σπουδάσει μοριακός βιολόγος και διαμένει στο Βερολίνο.

Το επίμαχο βίντεο, δε δείχνει κάποια πραγματική εγκατάσταση τεχνητής μήτρας, αλλά είναι ψηφιακό προϊόν, που απεικονίζει μια θεωρητική μελλοντική τεχνολογία. Ο ίδιος γράφει στην ιστοσελίδα του ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ένα τέτοιο εργοστάσιο που πραγματικά κατασκευάζεται με οποιονδήποτε τρόπο. Εταιρία με το όνομα Ectolife, δεν υφίσταται, ούτε υπάρχουν σχέδια να δημιουργηθεί.

Ο σκηνοθέτης ασχολείται με την επιστημονική φαντασία και έχει κάνει πολλες ταινίες για το είδος, κερδίζοντας πολλαπλά βραβεία και θεάσεις. Το τελευταίο του δημιούργημα, το Ectolife είναι ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο YouTube το οποίο διαμοιράστηκε γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χιλιάδες άνθρωποι θεώρησαν το βίντεο πραγματικό, ή πως η εταιρία είναι υπαρκτή, κάτι που δεν ισχύει. Για την ώρα, η σχετική τεχνολογία δεν υφίσταται, αλλά επιστήμονες σημειώνουν πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο μέλλον.

Συμπέρασμα

Τα υπό εξέταση άρθρα βασίζονται σε βίντεο επιστημονικής φαντασίας. Δεν υπάρχει εγκατάσταση ή εταιρία με το όνομα EctoLife.