Το CDC και ο FDA ΔΕΝ δήλωσαν ότι το εμβόλιο της Pfizer κατά της COVID-19 προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια στους ενήλικους

Στα τέλη του περασμένου έτους, ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή σχέση μεταξύ του δισθενούς εμβολίου COVID-19 και των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων προέκυψαν μετά από δεδομένα από το Vaccine Safety Datalink (VSD), ένα ομοσπονδιακό σύστημα επιτήρησης της ασφάλειας, που πρότειναν ότι οι Αμερικανοί ηλικίας 65 ετών και άνω ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο στις 21 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος μπλοκάρει ένα από τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, γεγονός που σταματά τη ροή του αίματος και θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.

Το VSD διαπίστωσε ότι, μεταξύ περίπου 550.000 ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που έλαβαν το δισθενές αναμνηστικό Pfizer-BioNTech, 130 είχαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο τις 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους.

Μετά από περαιτέρω ανάλυση του Συστήματος Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου, της βάσης δεδομένων του CMS και μιας προκαταρκτικής μελέτης της βάσης δεδομένων Υποθέσεων Βετεράνων, η FDA και το CDC είπαν “είναι πολύ απίθανο” να υπάρχει η σύνδεση.


«Συχνά αυτά τα συστήματα ασφαλείας ανιχνεύουν σήματα που θα μπορούσαν να οφείλονται σε άλλους παράγοντες εκτός από το ίδιο το εμβόλιο», ανέφεραν οι υπηρεσίες. “Όλα τα σήματα απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση και επιβεβαίωση από επίσημες επιδημιολογικές μελέτες. Όταν ένα σύστημα ανιχνεύει ένα σήμα, τα άλλα συστήματα παρακολούθησης ασφάλειας ελέγχονται για να επικυρωθεί εάν το σήμα αντιπροσωπεύει πραγματική ανησυχία για το εμβόλιο ή αν μπορεί να διαπιστωθεί ότι δεν έχει κλινική σημασία συνάφεια.”

Η FDA και το CDC σημείωσαν ότι άλλοι παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν στον αυξημένο αριθμό ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων που εντοπίστηκαν από το σύστημα ασφαλείας.


«Παρόλο που το σύνολο των δεδομένων υποδηλώνει επί του παρόντος ότι είναι πολύ απίθανο το σήμα στο VSD να αντιπροσωπεύει πραγματικό κλινικό κίνδυνο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες με το κοινό, όπως κάναμε στο παρελθόν, όταν ένα από τα μέλη της ασφάλειάς μας τα συστήματα παρακολούθησης ανιχνεύουν ένα σήμα».

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι σκοπεύουν να συζητήσουν τα ευρήματά τους κατά τη διάρκεια συνάντησης επιστημονικών συμβούλων του FDA για μελλοντικά εμβόλια για τον COVID-19 στις 26 Ιανουαρίου.
Σε μια δήλωση, η Pfizer και η BioNTech ανέφεραν ότι:

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συμπεραίνουν ότι το ισχαιμικό εγκεφαλικό σχετίζεται με τη χρήση των εμβολίων COVID-19 των εταιρειών». «Σε σύγκριση με τα δημοσιευμένα ποσοστά επίπτωσης ισχαιμικού εγκεφαλικού σε αυτόν τον ηλικιωμένο πληθυσμό, οι εταιρείες μέχρι σήμερα έχουν παρατηρήσει μικρότερο αριθμό αναφερόμενων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων» μετά το δισθενές εμβόλιο, πρόσθεσαν οι εταιρείες.

Συμπέρασμα
Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός συνιστά παραπληροφόρηση, καθώς παραποιεί σχετική ανακοίνωση του CDC και του FDA για σήμα ασφαλείας αναφορικά με τα δισθενή εμβόλια της COVID-19, παρουσιάζοντάς την ως απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ του αναφερόμενου προβλήματος υγείας με το εμβόλιο κατά της νόσου.