Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει εκκλησία που πυρπολήθηκε από τους Ουκρανούς

You are currently viewing Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει εκκλησία που πυρπολήθηκε από τους Ουκρανούς

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (παράδειγμα εδώ, εδώ και εδώ), Ουκρανοί “έκαψαν εκκλησία επειδή ο εφημέριος αρνήθηκε να μεταγραφεί στην παρασυναγωγή των ναζιστών“. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν:

Ολοκαύτωμα Ναών από τους Ναζί του Επιφάνιου!! Κάψαν το ναό στην Ουκρανία επειδή ο εφημέριος αρνήθηκε να υποταχθεί στην ΝΑΤΟική Βάση-”Εκκλησία” του Επιφάνιου!
ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ! ΒΙΝΤΕΟ
Ολοκαύτωμα Ναών από τους Ναζί του Επιφάνιου!! Κάψαν το ναό στην Ουκρανία επειδή ο εφημέριος αρνήθηκε να υποταχθεί στην ΝΑΤΟική Βάση-”Εκκλησία” του Επιφάνιου! ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ!
Ολοκαύτωμα Ναών από τους Επιφανείς!!! Κάψαν την εκκλησία επειδή ο εφημέριος αρνήθηκε να μεταγραφεί στην παρασυναγωγή των ναζιστών…
Ο υπεύθυνος της εκκλησίας της Ανάληψης στο χωριό Ovadne, στην περιοχή Volyn στην Ουκρανία κοντά στα σύνορα με Λευκορωσία, αρνήθηκε να πάει από την κανονική Εκκλησία στους σχισματικούς του Επιφάνιου στην αυτοσχέδια “OCU”. Για αντίποινα και οι Ναζί έβαλαν φωτιά στην εκκλησία!!

Τι ισχύει

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter και υποστηρίζει πως ο εφημέριος της εκκλησίας της Ανάληψης στο χωριό Ovadne, στην περιοχή Volyn στην Ουκρανία κοντά στα σύνορα με Λευκορωσία, αρνήθηκε να πάει από την (λεγόμενη) κανονική Εκκλησία (σ.σ. που ελέγχεται από το Πατριαρχείο Μόσχας) στους “σχισματικούς” του Επιφάνιου (σ.σ. αναγνωρισμένη αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας). Αυτό είχε δήθεν ως αποτέλεσμα, τον εμπρησμό από Ουκρανούς, της συγκεκριμένης εκκλησίας.

Κάνοντας αντίστροφη αναζήτηση της παρακάτω εικόνας μέσω Google Lens, βρήκαμε δημοσίευμα με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 2021, που αναφέρει πως η συγκεκριμένη εκκλησία, είναι του Αγίου Θεοδοσίου, στο Δήμο Chernihiv, στο χωριό Novooleksandrivka, στην περιοχή Dnipropetrovsk.

Η εικόνα από το υπό εξέταση βίντεο
Η εικόνα από το δημοσίευμα με ημερομηνία 19/1/2021

Χρησιμοποιώντας το Google Maps, διαπιστώνουμε πως η απόσταση από το Volyn, το σημείο όπου υποτίθεται ότι πυρπολήθηκε η εκκλησία από τους Ουκρανούς, μέχρι το σημείο που πραγματικά κάηκε η εκκλησία, υπερβαίνει τα 900 χιλιόμετρα.

Τοπικά δημοσιεύματα, επικαλούμενα τις αρχές, ανέφεραν πως η πυρκαγιά δεν προκλήθηκε από εμπρησμό, αλλά από την προβληματική ηλεκτρική καλωδίωση της εκκλησίας.

Συμπέρασμα

Η εκκλησία που κάηκε από προβληματική ηλεκτρική καλωδίωση, βρίσκεται 900 χιλιόμετρα μακριά από την εκκλησία που φέρεται να πυρπόλησαν οι Ουκρανοί. Η πυρκαγιά δεν είναι πρόσφατη, αλλά έλαβε χώρα στις 19/1/2021. Η εκκλησία δεν πυρπολήθηκε από Ουκρανούς.