Ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί επίθεσης Αμερικανών και Πολωνών εναντίον της Ρωσίας

You are currently viewing Ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί επίθεσης Αμερικανών και Πολωνών εναντίον της Ρωσίας

Επικαλούμενα ρωσικές πηγές, ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ΗΠΑ και Πολωνία, έπληξαν στόχους στη Ρωσική επικράτεια. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Παράδειγμα δημοσίευσης στο iskra.gr, που απηχεί τις θέσεις του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ιδρυτή του «Δημοκρατικού Κινήματος Εθνικής Απελευθέρωσης»(ΔΗ.Κ.Ε.Α), Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η συνέχεια εδώ.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με τα ελληνικά δημοσιεύματα:

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών στη Ρωσία, «μια σειρά από γεγονότα επιβεβαιώνουν την άμεση(!) εμπλοκή των ΗΠΑ και της Πολωνίας στη μαζική στρατιωτική-υλικοτεχνική υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου, στην προετοιμασία και την υλοποίηση(!) κοινών τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας»”

Η μη κατονομαζόμενη πηγή, δεν προσκομίζει αποδείξεις για τον ανωτέρω ισχυρισμό.

Σε άλλο σημείο διαβάζουμε:

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέλυσαν ηλεκτρονικά εξαρτήματα των αναχαιτισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, που χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία για επιθέσεις σε αντικείμενα ρωσικής υποδομής – ειδικότερα στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία, στις περιφέρειες Κουρσκ, Μπέλγκοροντ και Βορόνεζ», ανέφερε η υπηρεσία (σ.σ. ασφάλειας).

Και πάλι, δεν προσκομίζεται καμία απόδειξη.

Επιπλέον,:

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών στη Ρωσία, «μια σειρά από γεγονότα επιβεβαιώνουν την άμεση(!) εμπλοκή των ΗΠΑ και της Πολωνίας στη μαζική στρατιωτική-υλικοτεχνική υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου, στην προετοιμασία και την υλοποίηση(!) κοινών τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι «τα αεροηλεκτρονικά και οι σταθμοί ελέγχου drone κατασκευάστηκαν από την αμερικανική Spektreworks, μια εταιρεία που πραγματοποίησε τον αρχικό συντονισμό και τον έλεγχο των drones στο αεροδρόμιο Scottsdale στην Αριζόνα». Επιπλέον, οι αρμόδιες υπηρεσίες τόνισαν ότι «η τελική συναρμολόγηση και οι δοκιμές πτήσης αυτών των drones πραγματοποιήθηκαν στην πολωνική επικράτεια, κοντά στο αεροδρόμιο Rzeszow, που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως κύριο κόμβο ανεφοδιασμού για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».
«Η εγκατάσταση ωφέλιμου φορτίου, η αποστολή πτήσης και η ίδια η εκτόξευση πραγματοποιήθηκαν από την Οδησσό και το Κριβόι Ρογκ», υποστηρίζουν Ρώσοι ειδικοί.

Στην ανωτέρω παράγραφο, όπως και στην προηγούμενη, με πληροφορίες πάλι από ανώνυμη πηγή, γίνεται λόγος για “στρατιωτική-υλικοτεχνική υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου” και όχι για άμεση επίθεση εναντίον της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την Πολωνία.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Νμίτρι Μεντβέντεφ, δεν κάνει λόγο για άμεση επίθεση των ΗΠΑ και της Πολωνίας, εναντίον της Ρωσίας, αλλά ουσιαστικά για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία:

Σήμερα, όμως, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα: μπορεί ο υβριδικός πόλεμος, που κήρυξε de facto το ΝΑΤΟ στη χώρα μας, να θεωρηθεί είσοδος της Συμμαχίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας; Μπορεί η προμήθεια τεράστιας ποσότητας όπλων στην Ουκρανία να θεωρηθεί επίθεση στη Ρωσία;

Ρωσικά ΜΜΕ προσκείμενα στο Κρεμλίνο, όπως το Ria Novosti, μιλούν για αμερικανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), που χρησιμοποίησαν για επιθέσεις εναντίον της Κριμαίας. Κάνουν λόγο για τα drones της εταιρίας Spektreworks. Σε κανένα σημείο όμως δεν αναφέρουν πως αυτά εξαπολύθηκαν από Αμερικανούς ή Πολωνούς, αλλά από την Ουκρανία.

H Ουκρανία φέρεται πρόσφατα να εξαπέλυσε επιθέσεις με drones, εναντίον στόχων στη ρωσική επικράτεια.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε στο Newsweek στις 6 Δεκεμβρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενθαρρύνουν την Ουκρανία να ξεκινήσει επιθέσεις πέρα από τα εδάφη της.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε πολύ σαφές: δεν ενθαρρύνουμε ή βοηθούμε την Ουκρανία να χτυπήσει πέρα από τα σύνορά του. Δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος, αλλά το γνωρίζουμε ότι η Ουκρανία θα αναδειχτεί νικήτρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται ενωμένοι με την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειάζεται“.

Η εταιρία Spektreworks, κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με σκοπό την επιτήρηση και αναγνώριση. Δε φέρουν εκρηκτικά για επιθέσεις εναντίον στόχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα drones της σειράς COBALT, που μπορούν να μεταφέρουν μικρό ωφέλιμο φορτίο, από 4,5 έως 9 κιλά.

Συμπέρασμα

Σε κανένα σημείο δεν υπάρχει επίσημη και επώνυμη ανακοίνωση των ρωσικών αρχών, περί άμεσης αμερικανικής και πολωνικής επίθεσης, εναντίον της ρωσικής επικράτειας. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της εταιρίας Spektreworks, δεν έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους.