Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού τυφλώνονται

You are currently viewing Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού τυφλώνονται

Κυκλοφόρησε σε ιστοσελίδες ο ανυπόστατος ισχυρισμός πως “Οσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της γρίπης του κορωνοϊού τυφλώνονται”.

Παράδειγμα: korakas-news.gr.

Ο ισχυρισμός αναφέρει:

Πολλοί πλήρως εμβολιασμένοι κατά του COVID-19 τυφλώνονται απο τα οφέλη
Οσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της γρίπης του κορωνοϊού τυφλώνονται. Τα τελευταία δεδομένα από το σύστημα κίτρινης κάρτας του Ηνωμένου Βασιλείου, το αντίστοιχο του συστήματος αναφοράς ανεπιθύμητων συμβάντων εμβολίων των ΗΠΑ (VAERS), δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι πλήρως εμβολιασμένοι χάνουν την όρασή τους.
Συνολικά 163 άτομα ανέφεραν ολική τύφλωση μετά την ένεση με το εμβόλιο mRNA Pfizer, επιπλέον έξι περιπτώσεων απώλειας κεντρικής όρασης και τέσσερις περιπτώσεις αιφνίδιας απώλειας όρασης. Εν τω μεταξύ, 21 άτομα ανέφεραν «παροδική τύφλωση» – οπτικές διαταραχές ή απώλεια όρασης στο ένα μάτι για αρκετά δευτερόλεπτα ή και λεπτά κάθε φορά – μετά τον εμβολιασμό τους.
«Συνολικά 8.016 οφθαλμικές παθήσεις έχουν αναφερθεί ως παρενέργειες της ένεσης Pfizer», ανέφερε η Daily Expose σε μια έκθεση
.
Ένα άλλο εμβόλιο mRNA, το Moderna’, συσχετίστηκε με 1.519 προβλήματα όρασης. Τριάντα τέσσερις αναφορές τύφλωσης και 56 αναφορές όρασης σχετίζονταν με το έμβολο mRNA, το οποίο αποδόθηκε στον μικρότερο αριθμό δόσεων που εγχύθηκαν στους ώμους των Βρετανών.”

Η συνέχεια εδώ.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε στην αναξιόπιστη, συνωμοσιολογική ιστοσελίδα “Daily Expose“, που δημοσιεύει συχνά παραπληροφόρηση για την πανδημία και τα εμβόλια COVID-19 (παραδείγματα καταρρίψεων εδώ και εδώ).

Στην προκειμένη περίπτωση, ο ισχυρισμός για μαζικές τυφλώσεις από τα εμβόλια για την COVID-19, προέρχονται από αναφορές πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του συστήματος Yellow Card Scheme, στο οποίο αναγράφονται τυχόν παρενέργειες από φαρμακευτικά σκευάσματα. Είναι η αντίστοιχη Κίτρινη Κάρτα του ΕΟΦ στην Ελλάδα, που είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων (και των εμβολίων). Το ίδιο ισχύει και για το VAERS, που είναι το αντίστοιχο σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Yellow Card Scheme, δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες υγείας, αλλά και πολίτες, να αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Το εν λόγω σύστημα, διευκρινίζει πως:

Αυτές οι πληροφορίες δεν αντιπροσωπεύουν μια επισκόπηση των πιθανών παρενεργειών που σχετίζονται με τα εμβόλια. Μια λίστα με τις αναγνωρισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων COVID-19 παρέχεται στις πληροφορίες για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τις πληροφορίες του λήπτη εδώ.” Σε άλλο σημείο αναφέρεται: “Τα συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια και τους κινδύνους των εμβολίων δεν μπορούν να βασιστούν στα δεδομένα που εμφανίζονται μόνο στις αναφορές. Επομένως, κατά την εξέταση των δεδομένων εντός των αναφορών είναι σημαντικό να το κάνετε στο πλαίσιο της βασικών οδηγιών στο κάτω μέρος της έκθεσης για να διασφαλίσετε ότι δεν παρερμηνεύετε τα δεδομένα.

Τις ίδιες διευκρινίσεις, παρέχει και το VAERS, σημειώνοντας πως τα δεδομένα που παρέχει, δεν είναι σε θέση καθορίσουν εάν μια ανεπιθύμητη παρενέργεια, προκλήθηκε όντως από οποιοδήποτε εμβόλιο.

Με απλά λόγια, οι αναφορές για ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως τύφλωση στην προκειμένη περίπτωση, δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτά τα δεδομένα, διότι δεν έχουν ελεγχθεί και διασταυρωθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Ο σωστός τρόπος για να αποδειχτεί η σύνδεση ενός εμβολίου με μια παρενέργεια, είναι μέσω επιστημονικής δοκιμής σε μεγάλο δείγμα ανθρώπων, η οποία θα είναι ελεγχόμενη και τυποποιημένη και στην οποία θα υπάρχει ομάδα που έχει λάβει το εμβόλιο και ομάδα ελέγχου. Στις αρχικές δοκιμές φάσης 3, τόσο του εμβολίου Pfizer-Biontech όσο και του Moderna, οι οποίες πληρούσαν τα ανωτέρω κριτήρια, δεν αναφέρθηκαν παρενέργειες που αφορούν προβλήματα όρασης.

Συμπέρασμα

Οι ισχυρισμοί για τυφλώσεις μέσω εμβολίων, προέρχονται από συνωμοσιολογική ιστοσελίδα του εξωτερικού και βασίζεται σε δεδομένα που δεν έχουν ελεγχθεί και επιβεβαιωθεί. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες που να συσχετίζουν τα εμβόλια κατά της COVID-19, με περιστατικά τύφλωσης.