Fact-Check Cyprus: Όχι, το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν απαγόρευσε διατήρηση δεδομένων σχετικά με κάμερες κυκλοφορίας

You are currently viewing Fact-Check Cyprus: Όχι, το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν απαγόρευσε διατήρηση δεδομένων σχετικά με κάμερες κυκλοφορίας

Αρχική πηγή: Fact-Check Cyprus

Όχι, το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν απαγόρευσε διατήρηση δεδομένων σχετικά με κάμερες κυκλοφορίας.

● H απόφαση αναφέρεται στην απαίτηση Γερμανικού νόμου περί αποθήκευσης δεδομένων κίνησης και τοποθεσίας πολιτών για χρήση κατόπιν αιτήματος, από τις γερμανικές αρχές.

● Η παραπληροφόρηση κυκλοφόρησε από υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές 2023

Τι ισχύει

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δήλωσε ότι η «γενική και αδιάκριτη διατήρηση» δεδομένων κίνησης και τοποθεσίας επιτρέπεται μόνο όταν υπάρχει «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης έπληξε τους κανόνες διατήρησης δεδομένων της Γερμανίας, λέγοντας ότι παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ.

Ο γερμανικός νόμος για τις τηλεπικοινωνίες (που ονομάζεται TKG) απαιτεί από τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών να διατηρούν τα δεδομένα κίνησης των πελατών για 10 εβδομάδες και τα δεδομένα τοποθεσίας για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, καθώς και την παροχή αυτών των δεδομένων στις Αρχές κατόπιν αιτήματος.

Οι γερμανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών SpaceNet και Telekom Deutschland αμφισβήτησαν αυτή τη νομική απαίτηση. Στην απόφασή του, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΕ) έκρινε υπέρ των εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

«Το Δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι η νομοθεσία της ΕΕ αποκλείει τη γενική και αδιάκριτη διατήρηση δεδομένων κίνησης και τοποθεσίας, εκτός από την περίπτωση σοβαρής απειλής για την εθνική ασφάλεια».

Το δικαστήριο είπε ότι η διατήρηση δεδομένων κίνησης και τοποθεσίας για μεγάλες χρονικές περιόδους θα μπορούσε να επιτρέψει «να εξαχθούν πολύ ακριβή συμπεράσματα σχετικά με την ιδιωτική ζωή των προσώπων των οποίων τα δεδομένα διατηρούνται».

Το ΔΕΚ είπε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία ενός προφίλ ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των τόπων διαμονής, των καθημερινών μετακινήσεων, των καθημερινών δραστηριοτήτων, των κοινωνικών σχέσεων και των «κοινωνικών περιβαλλόντων που συχνάζουν».

«Τα δεδομένα των χρηστών που υπόκεινται σε καθήκον επαγγελματικού απορρήτου, όπως οι δικηγόροι, οι γιατροί και οι δημοσιογράφοι, διατηρούνται επίσης», ανέφερε το ΔΕΚ σε σχέση με τη γερμανική νομοθεσία.

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιστάσεις στις οποίες επιτρέπεται η διατήρηση αυτών των δεδομένων, όπως η στοχευμένη διατήρηση δεδομένων κίνησης και τοποθεσίας για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος και την πρόληψη σοβαρών απειλών για τη δημόσια ασφάλεια.

Πρόσθεσε ότι η «γενική και αδιάκριτη διατήρηση» διευθύνσεων IP ή δεδομένων σχετικά με την πολιτική ταυτότητα των χρηστών επιτρέπεται για τους σκοπούς της διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας.

«Η εν λόγω εθνική νομοθεσία πρέπει, επιπλέον, να διασφαλίζει, μέσω σαφών και ακριβών κανόνων, ότι η διατήρηση των επίμαχων δεδομένων υπόκειται στη συμμόρφωση με τις ισχύουσες ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις και ότι τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα διαθέτουν αποτελεσματικές διασφαλίσεις έναντι των κινδύνων κατάχρησης,» ανέφερε το ΔΕΚ.