10 Λόγοι για να (μην) ακολουθήσετε την Ομοιοπαθητική

You are currently viewing 10 Λόγοι για να (μην) ακολουθήσετε την Ομοιοπαθητική

Είναι αλήθεια πως υπάρχουν 10 βασικοί λόγοι για τους οποίους συνιστάται σε όλους να ακολουθήσουν την ομοιοπαθητική;

Στη μεγαλύτερη αντιεμβολιαστική ομάδα στο ελληνικό Facebook, είδαμε το παρακάτω:

Το οποίο παραπέμπει στο παρακάτω άρθρο:

Ποια είναι η αλήθεια;

Ας ξεκινήσουμε από τα “τετριμμένα”:

Μόλις μερικούς μήνες, η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

Η επιστήμη φυσικά όχι μόνο δε δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους έχει καταρρίψειμέσα από εκατοντάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις. Ουδέποτε η ομοιοπαθητική κατάφερε να αποδείξει πως η θεραπευτική αξία, ξεπερνά αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο placebo.

Εξυπακούεται η ομοιοπαθητική δεν είναι αναγνωρισμένη ούτε στην Ελλάδα.

Ας δούμε και τους επιμέρους λόγους για τους οποίους κάποιος “πρέπει να ακολουθήσει την ομοιοπαθητική”.

1.Tα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι φυτικής κυρίως προέλευσης και γι’αυτό δεν προκαλούν παρενέργειες, ούτε εθισμό, όπως τα χημικά. Σε περίπτωση υπέρβασης της δοσολογίας, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα όντως “περιέχουν” φυτικά και ορυκτά συστατικά. Η διάλυσή τους όμως πέρα σε επίπεδα 30C που είναι μια συνηθισμένη διάλυση για τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα, σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένα μόριο της ενεργής ουσίας (φυτικό, ορυκτό κτλ), στο τελικό φάρμακο. Επομένως είναι λογικό να μην έχουν παρενέργειες δεδομένου που είναι σκέτο νερό.

 2. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και μπορούν να χορηγηθούν παράλληλα με πολλά χημικά, χωρίς αυτά να παρεμβαίνουν στην αποτελεσματικότητά τους.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους με τη πρώτη περίπτωση, δηλαδή το γεγονός πως δεν περιέχουν καμία δραστική ουσία, δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

3. Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι πιο φθηνά σε σχέση με τα περισσότερα χημικά.

Απόλυτα παραπλανητική διατύπωση. Είναι απαράδεκτο να πληρώνει κάποιος για “φάρμακα” που το μόνο που περιέχουν είναι καθαρό νερό ή ζάχαρη. Επιπλέον, κανένα ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν συνταγογραφείται και πρέπει να πληρώσετε όλο το ποσό από τη τσέπη σας, σε αντίθεση με τα κλασικά φάρμακα που εφόσον γραφτούν σε βιβλιάριο, ο ασθενής πληρώνει περίπου το 25% της αξίας.

4. Η συμμόρφωση με την Ομοιοπαθητική αγωγή είναι εύκολη, ακόμα και για τα παιδιά, διότι τα φάρμακα λαμβάνονται από το στόμα, είναι εύπεπτα και έχουν ευχάριστη γεύση.

Όντως, διότι τα υγρά σκευάσματα είναι καθαρό νερό και τα χάπια σκέτη ζάχαρη.

5. Η Ομοιοπαθητική αγωγή ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες, από τα νεογνά μέχρι τους ηλικιωμένους. Ουσιαστική είναι επίσης η συμβολή της στη μητέρα και το έμβρυο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ομοιοπαθητική αγωγή δεν ενδείκνυται για κανέναν. Η επιστήμη έχει αποφανθεί οριστικά πως η αποτελεσματικότητά της, δεν ξεπερνά το φαινόμενο placebo.

6. Είναι χρήσιμη τόσο για την αντιμετώπιση των οξέων, όσο και των χρονίων νοσημάτων.

Ψευδής και αναπόδεικτος ισχυρισμός. Ποτέ και πουθενά δεν έχει αποδειχτεί η αξία της ομοιοπαθητικής για οποιαδήποτε ασθένεια.

7. Με την Ομοιοπαθητική αγωγή επιτυγχάνεται ίαση/εξάλειψη της ασθένειας και όχι απλώς καταστολή των συμπτωμάτων.

Έχει αποδειχτεί πως τα όποια “αποτελέσματα” της ομοιοπαθητικής, βασίζονται αποκλειστικά στο φαινόμενο placebo.

8. Αποτελεί την καλύτερη δυνατή πρόληψη, ακόμα και για τις λεγόμενες κληρονομικές προδιαθέσεις.

Δεν υπάρχουν μελέτες που να στηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό.

9. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και δεν την αποδυναμώνει, όπως συμβαίνει συχνά με τα χημικά φάρμακα.

Η ομοιοπαθητική δεν είναι σε θέση να ενισχύσει τον οργανισμό, διότι τα “φάρμακά” της, δεν περιέχουν ούτε ίχνος δραστικής ουσίας.

10. Η ολιστική ενίσχυση του οργανισμού συνεπάγεται δράση όχι μόνο στη σωματική σφαίρα, αλλά και στις ψυχοδιανοητικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα καλύτερη ψυχική υγεία, γενικότερη ευεξία και λιγότερα μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Η λέξη “ολιστική” είναι της “μόδας” τα τελευταία χρόνια και προτρέπει στην αντιμετώπιση του ασθενή ως σύνολο και όχι μόνο για μια συγκεκριμένη πάθηση. Η ομοιοπαθητική φλερτάρει με δεισιδαιμονικές – προεπιστημονικές αντιλήψεις, ισχυριζόμενη πως “δρα” σε ενεργειακό επίπεδο, με τρόπο που δεν έχει καταφέρει ποτέ να εξηγήσει, πόσο μάλλον να αποδείξει.

Επιπλέον

Έχουν υπάρχει περιπτώσεις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί αλλεργικές αντιδράσεις και παρενέργειες, διότι βρέθηκαν στην αγορά ομοιοπαθητικά σκευάσματα που περιείχαν στοιχεία (πχ αρσενικό) που δεν είχαν διαλυθεί σε επαρκή βαθμό. Όπως γράφει και ο Edzard Ernst, “Κάναμε έρευνα σε 5 ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και εξετάσαμε επίσης τα δικά μας εκτενή αρχεία για την ομοιοπαθητική. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα 38 πρωτογενείς αναφορές παρενέργειες που συνδέονται με τη χρήση της ομοιοπαθητικής. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που επηρεάστηκαν με αυτόν τον τρόπο δεν ήταν μικρός: 1159, ενώ αναφέρθηκαν επίσης 4 θάνατοι. Το συμπέρασμά μας ήταν ότι η ομοιοπαθητική έχει τη δυνατότητα να βλάψει τους ασθενείς τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο.”

Κάπου εδώ τελειώνει και το παραμύθι της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, έναντι των “τοξικών-χημικών” των φαρμακοβιομηχανιών.

PS: Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το πόσο έντιμο και ηθικό είναι να “ψαρεύεις” πελατεία από τη μεγαλύτερη αντιεμβολιαστική ομάδα της Ελλάδας, αλλά θέλουμε να κρατήσουμε το άρθρο σε ένα ορισμένο επίπεδο.