James Randi: Ο άνθρωπος που ”ξεγύμνωσε” τους οπαδούς του μεταφυσικού και των ψευδοεπιστημών

You are currently viewing James Randi: Ο άνθρωπος που ”ξεγύμνωσε” τους οπαδούς του μεταφυσικού και των ψευδοεπιστημών

Ο James Randi ήταν ένας Αμερικάνο-Καναδός σκεπτικιστής, γνωστός για τον «πόλεμό» του ενάντια στις ψευδοεπιστήμες και τούς τσαρλατάνους που εκμεταλλεύονται την αφέλεια τού κόσμου. Αρχικά, εγινε γνωστός ως επιτυχημένος ταχυδακτυλουργός ξεκινώντας τη καριέρα του το 1946.

Πίσω στα 1964, ο Randi διαπληκτίστηκε με έναν παραψυχολόγο. Τότε αποφάσισε να προσφέρει 1.000 δολάρια από τις οικονομίες του, σε όποιον μπορέσει να αποδείξει υπερφυσικές ή μεταφυσικές δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας κοινώς αποδεκτά επιστημονικά πρότυπα δοκιμών. Τα χρόνια πέρασαν, το 1996 ιδρύθηκε το James Randi Educational Foundaiton (JREF) και το ποσό έφτασε στα 1.000.000 δολάρια. Ουδείς μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να το κερδίσει. 

Επιτυχίες

Το 1986, αποκάλυψε την απάτη του διάσημου θεραπευτή, θαυματοποιού, τηλε-ευαγγελιστή, Peter Popoff που υποστήριζε πως λάμβανε μηνύματα από το Θεό. Ο Ranti ανακάλυψε πως ο Popoff, λάμβανε τα ”θεϊκά” μηνύματα ασύρματα, μέσω ακουστικού, σε συνεργασία με τη σύζυγό του. 

Το 1991, ο Randi απέκτησε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, όταν δέχθηκε μήνυση από τον Γιούρι Γκέλερ, επειδή τον απεκάλεσε τσαρλατάνο στο βιβλίο του ‘‘The Truth About Uri Geller”. Ο Γκέλερ ζητούσε 15.000.000 δολάρια αποζημίωση. Εννοείται πως ο Γκέλερ, έχασε στο δικαστήριο.  Αρκετά χρόνια αργότερα, θα τον δούμε στην Ελλάδα να παρελαύνει από εκπομπή σε εκπομπή (και να λυγίζει κουτάλια).

 

Δεν ήταν όμως ο Γκέλερ ο μοναδικός διάσημος που ξεσκεπάστηκε από τον Randi. Το 2001, εμφανίστηκε στο Larry King Live, μαζί με το διάσημο στις ΗΠΑ μέντιουμ, Sylvia Browne. Η Browne, αποδέχτηκε δημοσίως τη πρόκληση του Randi, όμως ποτέ δεν εμφανίστηκε για να διεκδικήσει το βραβείο.

 

Το 2008, προκάλεσε τον Βρετανό Jim McCormick, που είχε ”εφεύρει” έναν υποτίθεται πρωτοποριακό ανιχνευτή βομβών με την ονομασία ADE 651, να αποδείξει πως η κατασκευή του δουλεύει. Ο McCormick, δεν δέχτηκε τη πρόκληση. Πριν ανακαλυφθεί οριστικά πως η συσκευή ήταν άχρηστη, η εταιρία που την πουλούσε, έβγαλε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, και ο ”εφευρέτης” της κατέληξε στη φυλακή.

https://skepticalteacher.wordpress.com/tag/jim-mccormick/

 

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Ράντι ξεσκεπάζει την ”απάτη” του Γκέλερ 

 

Στην παρακάτω ολιγόλεπτη διάλεξη ο θρυλικός σκεπτικιστής Τζέιμς Ράντι παίρνει μια θανατηφόρο δόση ομοιοπαθητικών υπνωτικών χαπιών στη σκηνή, ξεκινώντας έτσι ένα καυτό 18λεπτο κατηγορητήριο ενάντια στις παράλογες πεποιθήσεις. Πετάει το γάντι στους πνευματιστές όλου του κόσμου: Αποδείξτε ότι αυτό που κάνετε είναι πραγματικό, και θα σας δώσω ένα εκατομμύριο δολάρια. (Κανένας ενδιαφερόμενος ακόμα.)

Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να πούμε πως ο Randi είναι ο άνθρωπος που ”ξεβράκωσε” τους τσαρλατάνους που εκμεταλλεύονται την αφέλεια τού κόσμου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται καφετζούδες, ζώδια, ταρώ και οπαδοί ψευδοεπιστημονικών θεωριών, ακόμη και εναλλακτικών ιατρικών γενικότερα. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πάτε να σας πουν τα ζώδια/ταρω κτλ, ενημερώστε τους για το σχετικό βραβείο…