Ποιες είναι οι αποδεδειγμένες φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης;

You are currently viewing Ποιες είναι οι αποδεδειγμένες φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης;

Η κάνναβη παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια ως ένα φάρμακο που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια ευρύτατη γκάμα ασθενειών. Ποιες είναι όμως οι αποδεδειγμένες φαρμακευτικές της ιδιότητες;

Ο όρος “φαρμακευτική κάνναβη” αφορά τη χρήση του φυτού ή εκχυλισμάτων του για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων και ασθενειών. Η κάνναβη, έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο από πολλούς λαούς ανά τους αιώνες. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πολλά βιολογικά ενεργά συστατικά στη μαριχουάνα (πάνω από 400), που 60 από αυτά ονομάζονται κανναβινοειδή. Τα δύο καλύτερα μελετημένα συστατικά είναι τα χημικά δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (συχνά αναφέρονται ως THC) και η κανναβιδιόλη (CBD).

Ίσως η ενδελεχέστερη ανασκόπηση για τα ιατρικά οφέλη της κάνναβης, δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2017 και εξέτασε 10.000 μελέτες.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η κάνναβη ή τα κανναβινοειδή που βρίσκονται στο φυτό της μαριχουάνας μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματική θεραπεία για χρόνιο πόνο. Με παρόμοια βεβαιότητα, διαπίστωσαν ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μυϊκών σπασμών που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία. Υπήρχαν περιορισμένες ενδείξεις ότι το κάπνισμα της μαριχουάνας μπορεί να έχει κάποια αντιφλεγμονώδη δράση. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ίσως πιο σημαντικά συμπεράσματα της ανασκόπησης είναι ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για την κάνναβη.

Πριν λίγους μήνες, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενέκρινε το πρώτο (και μοναδικό) φάρμακο που περιέχει CBD (Epidiolex) για την αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων σε ασθενείς με Σύνδρομο Lennox-Gastaut και Σύνδρομο Dravet. Εδώ και χρόνια επιτρέπεται στις ΗΠΑ η χρήση δυο συνθετικών ουσιών (Dronabinol & Nabilone) που προσομοιάζουν την THC, ως αναλγητικές, αντιεμετικές και ενισχυτές της όρεξης σε ασθενείς με AIDS.

Αν και συνεχώς διεξάγονται νέες έρευνες, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στις παρακάτω ασθένειες:

Κάρκινος (λειτουργεί θετικά στην μείωση παρενεργειών χημειοθεραπείας)
AIDS (λειτουργεί θετικά στην αύξηση όρεξης)
Διαβήτης
Αυτοάνοσα νοσήματα
Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS, νόσο Lou Gehrig)
Απώλεια βάρους σε άτομα με προχωρημένο καρκίνο (καχεξία)
Γλαύκωμα
Ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ)
Αιμορροϊδές
Ευσαρκία
Άσθμα
Μολύνσεις ουροδόχου κύστεως
Λέπρα
Πρόληψη της απόρριψης οργάνου μετά από μεταμόσχευση νεφρού.
Άλλες καταστάσεις
Περισσότερες πληροφορίες είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση της μαριχουάνας για αυτές τις χρήσεις.

Να είστε ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί απέναντι σε επιθετικούς ισχυρισμούς αναφορικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης που κατακλύζουν το διαδίκτυο και να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Πηγή εικόνας: Buzzfeed

Διαβάστε επίσης

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/07/03/can-cannabis-cure-cancer/