Όχι, αυτή η εικόνα ΔΕΝ δείχνει την “Γιαπωνέζικη Ακτοφυλακή να μπλοκάρει πλοίο που διακινούσε μετανάστες”

You are currently viewing Όχι, αυτή η εικόνα ΔΕΝ δείχνει την “Γιαπωνέζικη Ακτοφυλακή να μπλοκάρει πλοίο που διακινούσε μετανάστες”

Μια φωτογραφία με εκατοντάδες κοινοποιήσεις που κυκλοφορεί στο Facebook, συνοδεύεται από τον ισχυρισμό πως απεικονίζει την “Γιαπωνέζικη Ακτοφυλακή να μπλοκάρει με απίστευτο τρόπο ένα πειρατικό πλοίο Κινέζων ακτιβιστών που διακινούσαν μετανάστες στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.”

Τι ισχύει

Η παραπάνω εικόνα είναι πραγματική και προέρχεται από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Απεικονίζει δύο σκάφη της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής, το JCG Muzuki (PS 11) και το JCG Nobaru (PS 16), τη στιγμή που ακινητοποιούν ένα κινεζικό πλοίο, που μετέφερε “ακτιβιστές”, οι οποίοι τοποθέτησαν σημαία της Κίνας στο νησί Uotsuri, η κυριαρχία του οποίου αμφισβητείται από την Κίνα. Οι ιαπωνικές αρχές συνέλαβαν το πλήρωμα που αποτελούταν από 14 άτομα, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο με την Κίνα. Οι 14 ελευθερώθηκαν λίγες ημέρες αργότερα. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 15 Αυγούστου 2012.

Το Uotsuri ανήκει στην αλυσίδα των νήσων Senkaku, την κυριαρχία των οποίων διεκδικούν Κίνα, Ταϊβάν και Ιαπωνία, με την τελευταία να τα έχει στην κατοχή της.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως η φωτογραφία απεικονίζει την “Γιαπωνέζικη Ακτοφυλακή να μπλοκάρει ένα πλοίο που διακινούσε μετανάστες στη Θάλασσα της Ιαπωνίας”, καταρρίπτεται.