Ποιά και τι είναι η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Ένωση Παλαιστίνης;

You are currently viewing Ποιά και τι είναι η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Ένωση Παλαιστίνης;

Η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Ένωση Παλαιστίνης (ρωσικά: Императорское Православное Палестинское общество) (ή IPPO) ιδρύθηκε στις 8 Μαΐου 1882, κατόπιν διατάγματος του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ΄ και πρώτος πρόεδρος ορίστηκε ο δούκας Σεργκέι Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ. Σκοπός της Ένωσης ήταν η ακαδημαϊκή οργάνωση για τη μελέτη της Μέσης Ανατολής και η προάσπιση της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά σήμερα δραστηριοποιείται στην υπεράσπιση των ρωσικών συμφερόντων στην ίδια περιοχή, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χριστιανών κτλ.


Στις 14 Οκτωβρίου 2016, ιδρύεται το ελληνικό παράρτημα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Ένωσης Παλαιστίνης, με τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Προέδρου της  και πρώην Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Βαντίμοβιτς Στεπάσιν (πρώην στέλεχος της FSB), παρουσία του Μητροπολίτη Βέροιας κ. Παντελεήμων, του δήμαρχου Βέροιας κ. Δημήτρη Βοργιαζίδη, του πρώην υπουργού κ. Κων. Κιλτίδη, καθώς και του  Πρόεδρου του Ελληνικού Παραρτήματος κ. Σίμου Παναγιωτίδη.


Τα σημερινά νέα για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών. έδωσαν λαβή για φήμες που κάνουν λόγο για “στρατολόγηση Ελλήνων πολιτικών από την IPPO τα τελευταία χρόνια.”


Σύμφωνα με δημοσίευμα του «ΒΗΜΑτος» (2016) με τίτλο «Το παιγνίδι των Ρώσων στην Ελλάδα», «Οι ιδρυτές του παραρτήματος θεωρούν ότι λειτουργούν ως προάγγελοι της επαναπροσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία.» Ο πρόεδρος του IPPO κ. Στεπάσιν, έχει επισκεφτεί την Ελλάδα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για τη διοργάνωση φεστιβάλ και στα πλαίσια «επισκέψεων εργασίας


Ο κ. Σίμος Παναγιωτίδης, (πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Ένωσης) είναι διευθυντής του ρωσικού τμήματος του Ομίλου ΑΚΤΩΡ (και του σερβικού), που το 2014 πέτυχε τη συμφωνία αποκομιδής των απορριμμάτων, μεταξύ του ρωσικού τραπεζικού κολοσσού, «VTB Capital», και του ελληνικού Ομίλου «ΑΚΤΩΡ». Τα στελέχη του «ΑΚΤΩΡ» εκτιμούσαν εκείνη την εποχή πως το εν λόγω project, «θα φέρει νέες συμφωνίες συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.» Το 2009, ο κ. Παναγιωτίδης και ο πρώην υπουργός κ. Κιλτίδης, πρωταγωνίστησαν στο ελληνο-ρωσικό deal για εξαγωγή 10.000 κοντέινερς κομπόστας ροδάκινου στη Ρωσία, το οποίο τελικά ναυάγησε.


Αναφορικά με τη «μητρική» Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Ένωση Παλαιστίνης, φαίνεται πως διατηρεί δεσμούς με το ρωσικό κράτος. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, έχει δηλώσει πως σκοπός της Ένωσης είναι η διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή και η χρήση της ως ένα ακόμη «μέσο διπλωματίας.» Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Λαβρόφ επισημαίνει πως η δράση της IPPO δεν περιορίζεται μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, ακόμη και στην Ευρώπη όπου «οι Χριστιανοί που αποτελούν πλειοψηφία, βιώνουν καταπίεση στο βωμό της ανοχής της διαφορετικότητας.» Παραδέχεται επίσης πως η Ένωση έχει αποκτήσει μεγάλη επιρροή και σε άλλες περιοχές.


Η δράση της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Ένωση Παλαιστίνης στη Συρία


Από το 2013, η IPPO έχει διοργανώσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, ωστόσο πρόσβαση σε αυτή φαίνεται να έχουν μόνο οι κάτοικοι που βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς Άσαντ και κυρίως τη Δαμασκό. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και η στρατιωτική παρέμβαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη χώρα το 2015, ήταν που απέτρεψε τη κατάρρευση του καθεστώτος.


Συμπεράσματα
Είναι σαφές πως η εν λόγω «Ένωση» δρα υπό την «αιγίδα» του Ρωσικού Κράτους για τη προώθηση των ρωσικών συμφερόντων σε διάφορες περιοχές, κάτι που έχει παραδεχτεί ακόμη και ο Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ υπάρχουν αναφορές πως σχετίζεται ακόμη και με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.