ΔΕΝ ισχύουν “Οι 6 κανόνες του Ιπποκράτη για το καρκίνο”

You are currently viewing ΔΕΝ ισχύουν “Οι 6 κανόνες του Ιπποκράτη για το καρκίνο”

Είναι αλήθεια πως ο Ιπποκράτης έδωσε το φάρμακο για τον καρκίνο πριν πολλά χρόνια και πως διατύπωσε 6 κανόνες για τη καταπολέμηση της ασθένειας;

To είδαμε πρόσφατα στο awakengr.com και παλιότερα στο makeleio.grthesecretrealtruth.blogspot.com, simplylife.gr και πολλά άλλα.

Είναι αλήθεια πως ο Ιπποκράτης διατύπωσε τους ανωτέρω 6 κανόνες για το καρκίνο;

Το ογκωδέστατο άρθρο με τους δυσνόητους ορισμούς, θα πρέπει αρχικά να μας προβληματίσει για τον απλό λόγο ότι αναφέρεται σε έννοιες που ήταν άγνωστες στην εποχή του Ιπποκράτη, όπως “παγκρεατικά ένζυμα, PH, αποκαρβοξυλάση της ορνιθίνης” κτλ.

Η προέλευση των “6 κανόνων του Ιπποκράτη”, δεν είναι ο… Ιπποκράτης, αλλά αναξιόπιστες ιστοσελίδες του εξωτερικού. Στη πορεία, οι “6 κανόνες” εμπλουτίστηκαν και παρουσιάστηκαν στο ελληνικό ιντερνετικό κοινό.

Ας δούμε τους κανόνες έναν προς ένα

1ος κανόνας: Σε περίπτωση συστηματικής λήψης των πικρών ουσιών, έχουμε σημαντικά οφέλη.

Η ανωτέρω διαπίστωση προέρχεται από την αντίληψη πως η ζάχαρη τροφοδοτεί το καρκίνο, κάτι που δεν ισχύει. Στη πραγματικότητα, όλα τα κύτταρα, υγιή και μη, χρειάζονται υδατάνθρακες τους οποίους μετατρέπουν σε ενέργεια για να ζήσουν. Η ζάχαρη είναι ένας ακόμη υδατάνθρακας όπως αυτοί που συναντάμε σε κάθε προϊόν που προέρχεται πχ από τα σιτηρά. Η λήψη πικρών ουσιών είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με το καρκίνο.

Κανόνας 2ος: Τουλάχιστον το 50% των τροφών ενός καρκινοπαθή πρέπει να είναι ωμές, για άριστη λειτουργία των παγκρεατικών ενζύμων.

Ουδέποτε έχει αποδειχτεί αυτή η άποψη (Πηγή: hopkinsmedicine.org &  greatist.com). Όσον αφορά τα κουκούτσια βερίκοκου και την Β17, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως θεραπεύει το καρκίνο. Έχουν καταγραφεί μάλιστα περιπτώσεις ανθρώπων που δηλητηριάστηκαν από κατανάλωση κουκουτσιών βερίκοκου. Τέλος, ο ισχυρισμός πως η βήτα γλυκοσιδάση είναι 100 φορές υψηλότερη στους καρκινικούς όγκους είναι ψευδής. Υπάρχει σε ίσες ή μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο συκώτι και τα νεφρά.

Κανόνας 3ος: Τα καρκινικά κύτταρα έχουν όξινο (χαμηλό ΡΗ)

Εδώ το άρθρο επικαλείται τη ψευδοεπιστημονικη δίαιτα Moerman. Αποτέλεσε έμπνευση του Ολλανδού γιατρού Cornelis Moerman (1893-1988). Η αξία της ουδέποτε αποδείχτηκε επιστημονικά καθότι ο Moerman ποτέ δεν έκανε κάποια σχετική δημοσίευση που να στηρίζει τα λεγόμενά του, ενώ ουδείς μπόρεσε ποτέ να παράγει τα ίδια αποτελέσματα. (Πηγές: quackwatch.org & ncbi.nlm.nih.gov). Η αντίληψη πως ο καρκίνος ευδοκιμεί σε όξινα περιβάλλοντα, έχει διατυπωθεί κατά καιρούς από διάφορους τσαρλατάνους όπως ο Tulio Simmoncini, μέντορας της ιδέας που θεωρεί τον καρκίνο έναν μύκητα ο οποίος εξαφανίζεται με τη χρήση σόδας.

Επιπλέον, η διαπίστωση πως τα καρκινικά κύτταρα έχουν όξινο ΡΗ είναι αληθής εν μέρη. Μόνο το εξωκυτταρικό περιβάλλον των καρκινικών όγκων μπορεί να είναι όξινο και σε καμία περίπτωση η κατανάλωση τροφών όπως (παραδόξως) το λεμόνι, δε μπορεί να συμβάλει στην αλκαλοποίηση. (Πηγές: cancerresearchuk.org & cancerci.biomedcentral.com)

Κάθε όργανο του ανθρωπίνου σώματος έχει το δικό του PH. Το ανθρώπινο σώμα έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα οξύτητας από μόνο του και το κάνει πολύ αποτελεσματικά. Εάν για κάποιο λόγο η ισορροπία αυτή διαταραχθεί, θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια της και όχι να σπεύσουμε να καταναλώσουμε αλκαλικό νερό. Ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις, το αλκαλικό νερό να μην είναι και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης.  Για παράδειγμα, όταν κάποιος έχει κάποιο πρόβλημα στα νεφρά, το αλκαλικό νερό μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση των προαναφερθέντων στοιχείων με δυσμενείς παρενέργειες.

Το ανθρώπινο αίμα είναι από τη φύση του ελαφρώς αλκαλικό. Αυτό ρυθμίζεται από τα νεφρά και παραμένει πάντα εντός συγκεκριμένων ορίων. Εάν θελήσουμε να το αλλάξουμε με τροφή ή νερό, τα επιπλέον οξέα ή αλκαλοειδή, απλά αποβάλλονται με τα ούρα. Η μεταβολή λοιπόν του PH θα φανεί μόνο στα ούρα και δεν θα έχει οποιαδήποτε άλλη επίδραση στο υπόλοιπο σώμα.

Κανόνας 4ος: Υποξία (χαμηλό οξυγόνο), είναι χαρακτηριστικό της καρκινογένεσης.

Η κατανάλωση »πράσινων» δεν έχει καμία επίπτωση, θετική ή αρνητική στον καρκίνο. Ο ισχυρισμός πως η χλωροφύλλη δρα ως αιμοσφαιρίνη μεταφέροντας οξυγόνο είναι παντελώς αναληθής. Εξάλλου, δεν είναι απαραίτητη η κατανάλωση χυμών, από τι στιγμή που (θεωρητικά), μπορούμε να προσλάβουμε χλωροφύλλη από οποιοδήποτε πράσινο λαχανικό φάμε. ((Πηγες: nccih.nih.gov – www.mskcc.org & http://www.ncbi.nlm.nih.gov).

Το οξυγόνο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα; Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για αυτό τον ισχυρισμό και τυχόν “οξυγονοθεραπείες» (πχ υπερβαρικοί θάλαμοι) που κυκλοφορούν, είναι όχι μόνο αναποτελεσματικές, αλλά και δυνητικά επικίνδυνες.

Ο Max Gerson, γεννήθηκε στη Γερμανία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου άσκησε την ιατρική από το 1936 έως το θάνατό του το 1959. Από το 1977 και μετά, η κόρη του Charlotte, συνεχίζει το »έργο» του. Η περίφημη σούπα του Ιπποκράτη, στην έκδοση του Gerson, αποτελεί μέρος της θεραπείας ασθενειών όπως ο καρκίνος. Ουδέποτε όμως αποδείχθηκε η θεραπευτική της αξία. Μάλιστα, έχουν αναφερθεί θάνατοι, ειδικά ασθενών που διέκοψαν τη συμβατική τους θεραπεία, έναντι της μεθόδου Gerson.

Κανόνας 5ος: Τρώτε άφθονο σκόρδο και κρεμμύδι μέχρι «σκασμού», σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες, που έδειξαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σκόρδου και κρεμμυδιού και του καρκίνου. Τα ανωτέρω λαχανικά, έχουν προληπτική δράση σε κάποια είδη καρκίνου, όπως αυτός του στομάχου, αν και υπάρχουν ενστάσεις στη μεθοδολογία κάποιων εξ αυτών. Αντιθέτως, δεν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες που να υποστηρίζουν πως μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα, δηλαδή να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προτείνει τη κατανάλωση μιας σκελίδας σκόρδου την ημέρα και 50 γραμμαρίων κρεμμυδιού, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής. Επομένως ο ισχυρισμός πως κάποιοι μας κρύβουν το σκόρδο και το κρεμμύδι, είναι αστείος.

Κανόνας 6ος: Περιορίστε την Αποκαρβοξυλάση της ορνιθίνης (ODC).

Τι είναι η ODC

Τα βακτήρια καθορίζονται από το τι οργανικές ενώσεις μπορούν να διασπάσουν. Το φάσμα των ενώσεων που χρησιμοποιούνται εξαρτάται από τη συλλογή των ενζύμων που ένα είδος βακτηρίων μπορεί να κάνει. Η Ορνιθίνη είναι ένα αμινοξύ που ορισμένα βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξαιτίας ενός ενζύμου που ονομάζεται αποκαρβοξυλάση της ορνιθίνης. Η ορνιθίνη της αποκαρβοξυλάση χρησιμοποιείται έτσι για να προσδιοριστεί εάν το μικρόβιο μπορεί να χρησιμοποιήσει την ορνιθίνη για άνθρακα και ενέργεια.

Έρευνες έχουν δείξει πως η  αποκαρβοξυλάση  της ορνιθίνης, μπορεί να λειτουργήσει ως προγνωστικός παράγοντας για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να συνδέει τη κατανάλωση ζάχαρης με την αύξηση των επιπέδων του συγκεκριμένου ενζύμου στο ανθρώπινο σώμα.

Επίλογος

Οι “6 κανόνες του Ιπποκράτη για το καρκίνο”, προέρχονται από δημοσιεύματα του εξωτερικού και δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο Έλληνα γιατρό, ο οποίος αν και έδωσε το όνομα στην ασθένεια, πίστευε ότι προκαλούταν από την ανισορροπία των 4 χυμών που αποτελούσαν την υλική υπόσταση του ανθρωπίνου σώματος. Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί απέναντι σε άτομα και δημοσιεύματα που υπόσχονται θαυματουργές θεραπείες. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας.