ΔΕΝ ανακαλύφθηκε “εξωγήινη” ζωή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

You are currently viewing ΔΕΝ ανακαλύφθηκε “εξωγήινη” ζωή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ρώσοι κοσμοναύτες ανακάλυψαν βακτήρια που ζουν στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Εφόσον επιβεβαιωθεί και δεδομένου ότι τα βακτηρίδια δεν ήταν εκεί όταν ο ISS εκτοξεύτηκε στο διάστημα το 1998, η ανακάλυψη είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Δείγματα επιχρίσματος από το κύτος του ISS, συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια διαστημικού περιπάτου από τμήματα του διαστημικού σταθμού όπου τα απόβλητα καυσίμων εκκενώνονται κατά τη λειτουργία του κινητήρα. Μετά την αποστολή των δειγμάτων αυτών στη Γη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη παρουσία μικροοργανισμών.

“Αποδεικνύεται ότι με κάποιο τρόπο αυτά τα επιχρίσματα αποκαλύπτουν βακτηρίδια που απουσίαζαν κατά την εκτόξευση του  ISS”, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος κοσμοναύτης Αντον Σκαπλερόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. “Δηλαδή, έχουν έρθει από το διάστημα και έχουν εγκατασταθεί κατά μήκος της εξωτερικής επιφάνειας. Μελετούνται μέχρι τώρα και φαίνεται ότι δεν αποτελούν κίνδυνο “, πρόσθεσε.

Η προέλευση των μικροοργανισμών δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως, ωστόσο, είναι απίθανο να είναι οποιοδήποτε είδος εξωγήινων βακτηριδίων. Πάντως το TASS σημειώνει ότι τα βακτηρίδια μεταφέρθηκαν στο ISS μέσω ενός tablet PC του πληρώματος και άλλου εξοπλισμού που είχε μολυνθεί με γήινους μικροοργανισμούς.

Παρ ‘όλα αυτά, παρόλο που δεν είναι εξωγήινα βακτήρια, πρόκειται για ένα συναρπαστικό εύρημα. Εάν το εύρημα επιβεβαιωθεί, οι κοσμοναύτες θα έχουν αποδείξει ότι τα γήινα βακτηρίδια κατάφεραν να επιβιώσουν στο εξωτερικό του διαστημικού σταθμού, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε κενό διάστημα για αρκετά χρόνια, ταξιδεύοντας σε υψόμετρο έως 435 χιλιόμετρων από τη Γη. Οι θερμοκρασίες στο ISS μπορούν να κυμαίνονται μεταξύ 121 ° C (250 ° F) στην ηλιόλουστη πλευρά του και κάτω από -157 ° C (-250 ° F) στη σκοτεινή του πλευρά.

Ο Σκαπλερόφ δεν εξηγεί πώς οι Ρώσοι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμά τους. Όπως σημειώνει το CNET, φαίνεται ότι το ενδεχόμενο γήινης μόλυνσης θα ήταν δύσκολο να αποκλειστεί, δεδομένου του πόσο ανθεκτικοί είναι πολλοί μικροοργανισμοί. Ορισμένα βακτήρια, και μικροσκοπικά ζώα γνωστά ως βραδύπορα, έχουν επιδείξει την ικανότητα να επιβιώνουν για παρατεταμένες περιόδους στις σκληρές συνθήκες του διαστήματος. Δεν είναι επίσης καθόλου απίθανο να πρόκειται για μικρόβια που ζουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και με κάποιο τρόπο έφτασαν μέχρι τον ISS. Σαφέστατα, το σενάριο της μεταφοράς μικροοργανισμών από τη Γη μέσω υλικών που μεταφέρονται τακτικά στον διαστημικό σταθμό, είναι η προφανέστερη εξήγηση.