Η απάτη του τηλευαγγελισμού και στην Ελλάδα;

You are currently viewing Η απάτη του τηλευαγγελισμού και στην Ελλάδα;

Η θρησκεία ήταν πάντα μια κερδοφόρα επιχείρηση. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι οι τηλευαγγελιστές, όπως ο διάσημος RR Soares, που έχει μάλιστα σελίδα στο ελληνικό facebook με σχεδόν 20.000 ακολούθους. Τι είναι όμως ο τηλευαγγελισμός;

Στο facebook, βρήκαμε σελίδα του Βραζιλιάνου τηλευαγγελιστή RR Soares.

Στη σελίδα, βρήκαμε το παρακάτω βίντεο, όπου πιστοί ισχυρίζονται πως θεραπεύτηκαν με τη βοήθεια του Χριστού και του Soares.

Ο τηλευαγγελισμός είναι η χρήση των μέσων ενημέρωσης, ειδικά του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, για την μετάδοση του Χριστιανισμού, πολλές φορές με την επίδειξη θαυμάτων και θεραπείες ασθενών, on camera. Στην ελληνική ιστοσελίδα του, βλέπουμε έναν ανυπόστατο ισχυρισμό για θεραπεία ενός μικρού κοριτσιού με το όνομα Σωφία Κάλφας.

Στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα όμως, το κοριτσάκι ονομάζεται Αναμπέλα Σίλβα. Η απάτη είναι προφανέστατη.

Οι τηλευαγγελιστές είναι πάστορες, είτε επίσημοι είτε αυτοαποκαλούμενοι, οι οποίοι διδάσκουν, κατηχούν, η ακόμη επιτελούν και “θαύματα” μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και διαδικτύου. Ξεκίνησε ως αποκλειστικό αμερικανικό φαινόμενο, αλλά στις μέρες μας, συναντάται σε πολλές χώρες.

Οι τηλευαγγελιστές. συχνά γίνονται στόχος κριτικής από άλλα χριστιανικά δόγματα. Για παράδειγμα, ο πάστορας John MacArthur δημοσίευσε ορισμένα άρθρα τον Δεκέμβριο του 2009, τα οποία ήταν ιδιαίτερα επικριτικά για ορισμένους τηλευαγγελιστές.

Κάποιος πρέπει να το πει αυτό καθαρά: Οι θεραπευτές της πίστης και οι κήρυκες υγείας και πλούτου που κυριαρχούν στη θρησκευτική τηλεόραση είναι ξεδιάντροποι απατεώνες. Το μήνυμά τους δεν είναι το αληθινό Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Δεν υπάρχει τίποτα πνευματικό ή θαυματουργό σχετικά με τη δράση τους. Όλα είναι σχεδιασμένα για να εκμεταλλευτούν τους απελπισμένους ανθρώπους. Δεν είναι ιερείς του Θεού, αλλά άπληστοι απατεώνες που καταστρέφουν το Λόγο του Θεού για χάρη των χρημάτων. Η αγάπη τους για τα χρήματα είναι φανερά προφανής σε αυτά που λένε καθώς και στον τρόπο με τον οποίο ζουν.”

Πράγματι, ο MacArthur, φαίνεται να έχει δίκιο, όταν κοιτάξουμε με περισσότερη προσοχή τη περίπτωση του Soares. Σύμφωνα με το Forbes, ο Βραζιλιάνος τηλευαγγελιστής, έχει δημιουργήσει μια περιουσία ύψους $125 εκατομμυρίων. Μάλιστα, διαθέτει και προσωπικό τζετ, αξίας $5 εκατομμυρίων. Όλα αυτά, μέσα από τη “χριστιανική” του δραστηριότητα, ως κήρυκας του Λόγου του Θεού και ως θεραπευτής πίστης.

Οι σκεπτικιστές της θεραπείας της πίστης προσφέρουν κυρίως δύο εξηγήσεις για τις ανεκδοτικές αναφορές θεραπείας (όπως αυτές που είδαμε στο πιο πάνω βίντεο). Το πρώτο είναι η λογική πλάνη του post hoc ergo propter hoc, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει πραγματική βελτίωση ή αυθόρμητη ύφεση, συμπτωματικά αλλά ανεξάρτητα από “θεραπεία” που μπορεί να πρόσφερε κάποιος σαν τον Soares. Αυτοί οι ασθενείς θα είχαν βελτιωθεί εξίσου καλά αν και δεν είχαν κάνει τίποτα. Το δεύτερο είναι το φαινόμενο placebo, μέσω του οποίου ένα άτομο μπορεί να βιώσει αληθινή ανακούφιση από τον πόνο. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής έχει πραγματικά βοηθηθεί από τον θεραπευτή της πίστης, όχι μέσω μίας υπερφυσικής δύναμης, αλλά από τη δύναμη της δικής τους πεποίθησης ότι θα θεραπευτεί. Υπάρχει βεβαίως και η περίπτωση, κάποιοι από τους “θεραπευθέντες”, απλά να προσποιούνται, έναντι χρημάτων.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία:

… τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν ισχυρισμούς ότι η θεραπεία της πίστης μπορεί πραγματικά να θεραπεύσει σωματικές ασθένειες … Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 1998 εξέτασε 172 περιπτώσεις θανάτων παιδιών που αντιμετωπίστηκαν με θεραπευτική πίστη αντί για συμβατικές θεραπείες. Οι ερευνητές εκτίμησαν πως εάν είχε χορηγηθεί συμβατική θεραπεία, το ποσοστό επιβίωσης για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά θα ήταν πάνω από 90 τοις εκατό, με το υπόλοιπο των παιδιών να έχουν επίσης πολύ καλές πιθανότητες επιβίωσης. Μια πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερα από 200 παιδιά είχαν πεθάνει από τις θεραπεύσιμες ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία τριάντα χρόνια επειδή οι γονείς τους βασίζονταν στην πνευματική θεραπεία παρά στη συμβατική ιατρική περίθαλψη.

Μήπως όλα αυτά συμβαίνουν πολύ μακριά για να μας απασχολούν;

Μιμητές του τηλευαγγελισμού, υπάρχουν και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Χάρης ο “Σοφός”…

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως ο τηλευαγγελισμός είναι ως επί το πλείστον μια καλοστημένη θρησκευτική απάτη, που έχει κάνει διάφορους επιτήδειους πάμπλουτους. Ο Soares μάλιστα, έχει ανοίξει “παραρτήματα” στην Αργεντινή, Ισπανία και Πορτογαλία. Δεν θα μας παραξενέψει αν τον δούμε και στην Ελλάδα. Εξάλλου η παρουσία του στο ελληνικό διαδίκτυο, δε μπορεί να έχει άλλο σκοπό.

Αντί επιλόγου

Το Jesus He Knoes Me των Genesis, κυκλοφόρησε το 1991, ως σάτιρα στο φαινόμενο των τηλευαγγελιστών στις ΗΠΑ, πολλοί εκ των οποίων ήταν υπό διερεύνηση εκείνη την εποχή για οικονομικά σκάνδαλα.