Η ελονοσία ΔΕΝ θεραπεύει τον καρκίνο

You are currently viewing Η ελονοσία ΔΕΝ θεραπεύει τον καρκίνο

Είναι αλήθεια πως η θεραπεία για τον καρκίνο είναι η ελονοσία και όλοι οι ογκολόγοι το γνωρίζουν ;

Στο emedi.gr, διαβάζουμε:

 

Ποια είναι η αλήθεια;

Αρχικά, ας δούμε τι είναι η ελονοσία.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου Ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Η ελονοσία ενδημεί -με συνεχιζόμενη μετάδοση- σε 91 χώρες/περιοχές του πλανήτη (WHO, World Malaria Report, 2016), κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η ελονοσία ήταν ενδημική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως τα μισά του 20ού αιώνα, εξαλείφθηκε όμως από αυτές, κατόπιν εντατικών προγραμμάτων ελέγχου. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού. Η καταγραφή εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας είναι απολύτως αναμενόμενη, με την αύξηση των ταξιδιών και μετακινήσεων πληθυσμών παγκοσμίως, και παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.

Τι σχέση έχει με τον καρκίνο;

Το 2015,  Δανοί ερευνητές δημοσίευσαν έρευνα στο Cancer Cell, στην οποία προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο για να προστατεύσουν τις εγκύους από την ελονοσία, καθώς όταν η ασθένεια πλήξει τον πλακούντα, εμφανίζεται πληθώρα προβλημάτων. Ταυτόχρονα, όμως, αντελήφθησαν ότι οι πρωτεΐνες της ελονοσίας μπορούν να επιτεθούν και να καταστρέψουν  καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Κοπεγχάγης, είχαν αρχικά προσπαθήσει να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για να προστατέψουν τις έγκυες γυναίκες από το να μολυνθούν από ελονοσία, επειδή είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ασθένεια. Το παράσιτο της ελονοσίας μολύνει τις έγκυες γυναίκες παράγοντας ένα μόριο που ονομάζεται VAR2CSA, το οποίο συνδέεται με ένα άλλο μόριο που βρίσκεται στην επιφάνεια του πλακούντα που ονομάζεται θειική χονδροϊτίνη. Για να αποφευχθεί αυτό, οι ερευνητές είχαν αναπτύξει μια τροποποιημένη, τεχνητή μορφή του VAR2CSA που θα μπορούσε να κολλήσει στα κύτταρα του πλακούντα, προστατεύοντάς τα από τη μόλυνση με ελονοσία.

Η έρευνά τους έδειξε κάτι απροσδόκητο. Αποδεικνύεται ότι τα καρκινικά κύτταρα παράγουν επίσης μόρια στην επιφάνειά τους τα οποία είναι εξαιρετικά παρόμοια με τη θειική χονδροϊτίνη που βρίσκεται στον πλακούντα. Έτσι, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν το φάρμακό τους θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι που θα μπορούσε να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα.

Για να το δοκιμάσουν, άλλαξαν περαιτέρω την πρωτεΐνη VAR2CSA τους έτσι ώστε να περιέχει μια τοξίνη (της διφθερίτιδας) που σκοτώνει τον καρκίνο και την πρόσθεσαν σε καρκινικά κύτταρα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο. Οι δοκιμές έγιναν σε ποντίκια που είχαν «μολυνθεί» με ανθρώπινα κύτταρα από καρκίνο του προστάτη, μελάνωμα και έναν τύπο λεμφώματος. Τα πειράματά τους έδειξαν ότι το VAR2CSA ήταν σε θέση να προσκολληθεί και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας τα υγιή ανέπαφα.

Κάπου εδώ ξεκινά ο μύθος

Σύμφωνα με το cancerresearchuk.org, από αυτό το σημείο και έπειτα, ξεκίνησαν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα πως βρέθηκε φάρμακο που εξαφανίζει το 90% των καρκινικών κυττάρων και/ή είναι σε θέση να θεραπεύσει 9 στους 10 καρκίνους.

Αυτό που έδειξαν στην πραγματικότητα οι ερευνητές ήταν ότι στην ομάδα των καρκινικών κυττάρων που μελετούσαν – η οποία δεν περιλάμβανε όλους τους τύπους καρκίνου – η πλειοψηφία (95%) από αυτά επίσης παρήγαγε θειική χονδροϊτίνη στην επιφάνειά τους.

Αυτό σημαίνει ότι το πειραματικό μόριο που βασίζεται σε VAR2CSA θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει αυτούς τους καρκίνους στο μέλλον. Αλλά όχι χωρίς πολύ περισσότερη έρευνα. Η μελέτη έγινε σε ποντίκια, δηλαδή πριν χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει τον καρκίνο στους ανθρώπους, πρέπει να καταλάβουμε περισσότερα γι ‘αυτό και αν είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους. Πρέπει να ερευνηθεί εάν δουλεύει με τον ίδιο τρόπο στους ανθρώπους και αν ναι, σε ποιους τύπους καρκίνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Επιπλέον, ακόμη και αν όντως σκοτώνει το 90% των καρκινικών κυττάρων, μας μένει ένα 10% που αν δεν εκριζωθεί με κάποιον άλλο τρόπο, θα πολλαπλασιαστεί εκ νέου.

Επομένως, παρόλο που πρόκειται για μια συναρπαστική έρευνα που θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς, προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα φάρμακο «θαύμα» που θα θεραπεύσει εννέα στους 10 καρκίνους.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τα πρώτα πειράματα σε ανθρώπους το 2019, με το βασικό ερώτημα να είναι κατά πόσο η μέθοδός τους θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα και κατά πόσο θα μπορέσει να βρεθεί μια καλά ανεκτή δοσολογία αυτού του φαρμάκου που δεν θα προκαλεί παρενέργειες.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, με την τοποθέτηση πρωτεϊνών ελονοσίας σε καρκινικά κύτταρα, οι όγκοι δεν καταστρέφονται στο 90% των τύπων καρκίνων σε ανθρώπους. Πρόκειται για έρευνα σε πειραματικό ακόμη στάδιο και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ο ισχυρισμός πως όποιος προσβληθεί από την πολύ επικίνδυνη αυτή ασθένεια αποκτά «ανοσία» στον καρκίνο.