Η Google «υποβαθμίζει» τις ειδήσεις των Russia Today και Sputnik επειδή προπαγανδίζουν υπέρ του Κρεμλίνου

You are currently viewing Η Google «υποβαθμίζει» τις ειδήσεις των Russia Today και Sputnik επειδή προπαγανδίζουν υπέρ του Κρεμλίνου

Η Google προχωρεί στην «υποβάθμιση» (derank) των ειδήσεων στο Ίντερνετ που προέρχονται από το Russia Today (RT) και το πρακτορείο Sputnik, αντιδρώντας στους ισχυρισμούς των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περί ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Eric Schmidt, πρόεδρος της μητρικής εταιρείας Alphabet της Google, δήλωσε ότι η μηχανή αναζήτησης χρειάζεται να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της παραπληροφόρησης. υποβαθμίζοντας το Sputnik και το Russia Today, δύο από τα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ρωσίας. Οι ιστοσελίδες ανέφεραν ότι η κίνηση της Google ήταν μια μορφή λογοκρισίας. Ωστόσο και τα δυο μέσα, ελέγχονται πλήρως από το Κρεμλίνο.

Πέρα από το ζήτημα της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές και τη διασπορά προπαγάνδας, τόσο το Russia Today, όσο και το Sputnik, έχουν μεταδώσει πολλάκις ψευδείς ειδήσεις που έχουν φτάσει και στη χώρα μας. Από το νέο μαχητικό Mig-41 που θα πετά στο διάστημα, ως νέο άρμα μάχης που θα μπορεί να επιχειρεί στον πλανήτη Άρη και τις εικόνες από βιντεοπαιχνίδι που παρουσιάστηκαν ως απόδειξη ότι οι ΗΠΑ βοηθούν τους τζιχαντιστές στη Συρία, ο κατάλογος των “ευφάνταστων” ιστοριών των δυο ρωσικών μέσων ενημέρωσης, είναι ατελείωτος.

Μερικά ακόμη ενδεικτικά παραδείγματα:

Ο λόγος που εξωφρενικά άρθρα του Sputnik και του RT μεταδίδονται (μετά μανίας από ορισμένους) και στη χώρα μας, είναι διότι συντηρούν το μύθο του ομόδοξου αδερφού έθνους (Ρωσία), που θα σώσει τη χώρα μας από όλα τα δεινά που την καταδυναστεύουν, επειδή… απλά μας αγαπάνε. Η διατήρηση αυτής της ψευδαίσθησης και το “χάιδεμα αυτιών”, ουσιαστικά αποπροσανατολίζουν τον Έλληνα αναγνώστη και τον οδηγούν στο κυνήγι ανεμόμυλων. Θυμίζουμε πως τον Οκτώβριο το Twitter είχε ανακοινώσει ότι δεν θα επέτρεπε πλέον διαφημίσεις από το RT και το Sputnik.