Greece Fact Check

/ Nov 04, 2026
2026/11/04

Δεν ήταν κρατούμενος ο 14χρονος που υποτίθεται ότι βρέθηκε σε «φυλακή» του τάγματος Αζόφ στο Κίεβο

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: «Μυστικές φυλακές του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ (βλέπε «πατριώτες» για την ελληνική Βουλή που χειροκρότησε τον Μιχαήλ του Αζόφ), αποκαλύφθηκαν σε προάστιο του Κιέβου όπου κρατούνταν επιστρατευμένοι, λιποτάκτες και ένα σοκαρισμένο 14χρονο παιδί. Εκατοντάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στο σημείο και προσπαθούσαν να απελευθερώσουν τους κρατουμένους που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις. Οι στρατιώτες του Τάγματος Αζόφ φέρονται να βασάνιζαν τους κρατουμένους».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο έφηβος που φαίνεται εμφανώς ταραγμένος στο βίντεο είναι διαδηλωτής που βρισκόταν στο σημείο και έπεσε από έναν τοίχο, και όχι «κρατούμενος» της υποτιθέμενης φυλακής του συντάγματος Αζόφ στο Κίεβο, όπως προκύπτει από άλλα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο και από αναγνωρίσιμες λεπτομέρειες στα πλάνα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με επιθέσεις drones και πυραύλων σε ουκρανικές πόλεις. Παράλληλα, οι μέθοδοι επιστράτευσης εξακολουθούν να προκαλούν εντάσεις στην ουκρανική κοινωνία. Τα εδαφικά κέντρα στρατολόγησης και κοινωνικής υποστήριξης, γνωστά με το ακρωνύμιο TCC, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην κατάταξη νέων στρατιωτών (αρχειοθετημένο εδώ).

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 3 Νοεμβρίου 2026, ελληνόγλωσσες αναρτήσεις στο Facebook, όπως εδώ και εδώ, κοινοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει έναν νεαρό, εμφανώς ταραγμένο και τυλιγμένο σε κουβέρτα. Οι αναρτήσεις υποστήριζαν ότι επρόκειτο για έναν 14χρονο που είχε «κρατηθεί και βασανιστεί» σε μυστική φυλακή του τάγματος Αζόφ (πλέον Ταξιαρχία) κοντά στο Κίεβο, ενώ διαδηλωτές είχαν επιχειρήσει να απελευθερώσουν κρατουμένους από την υποτιθέμενη φυλακή.

Τα δύο βίντεο στο Facebook έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 250 και 100 κοινοποιήσεις, καθώς και περισσότερες από 116.000 και 69.000 προβολές, αντίστοιχα.

Ελληνικά ειδησεογραφικά μέσα, όπως το topontiki.gr και το thepressproject.gr, ανέφεραν επίσης ότι, στις 2 Νοεμβρίου 2026, διαδηλωτές περικύκλωσαν μια κατοικία κοντά στο Κίεβο, έπειτα από καταγγελίες για παράνομη κράτηση και βασανισμό στρατιωτικών από μέλη του Αζόφ. Και τα δύο άρθρα αναφέρονται επίσης σε έναν 14χρονο που παρουσιάζεται ως άτομο που απομακρύνθηκε από το κτίριο. Το Ποντίκι διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί αν ο ανήλικος βρισκόταν μεταξύ των κρατουμένων, ενώ το The Press Project αναφέρει ότι βρέθηκε στο υπόγειο.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς και παραλείπουν σημαντικά στοιχεία για το πλαίσιο των γεγονότων. Παρότι το βίντεο δείχνει πράγματι τις συμπλοκές που σημειώθηκαν στις 2 Νοεμβρίου 2026 μπροστά από έναν χώρο που φαίνεται να λειτουργεί ως κέντρο στρατολόγησης, ο 14χρονος ήταν μεταξύ των διαδηλωτών και δεν ήταν «κρατούμενος» στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Τι γνωρίζουμε

Μια προηγμένη αναζήτηση στο διαδίκτυο μάς επέτρεψε να εντοπίσουμε αρκετά δημοσιογραφικά ρεπορτάζ για τα γεγονότα της 2ας Νοεμβρίου 2026. Εκείνη την ημέρα, περίπου εκατό άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από μια κατοικία που χρησιμοποιούσε η ουκρανική Εθνοφρουρά στην Πετροπαβλίβσκα Μπορστσαχίβκα, κοντά στο Κίεβο, μετά τη διάδοση καταγγελιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παράνομη κράτηση και βασανισμό στρατιωτικών. Στο κτίριο βρίσκονταν 22 άνδρες, οι οποίοι είτε είχαν πρόσφατα επιστρατευθεί είτε είχαν μεταφερθεί εκεί αφού εγκατέλειψαν τη μονάδα τους χωρίς άδεια. Τέσσερις από αυτούς χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη (αρχειοθετημένο εδώ). Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, κατά τις οποίες ακούστηκαν πυροβολισμοί και προκλήθηκαν ζημιές σε αστυνομικά οχήματα.

Οι αρχές ξεκίνησαν χωριστές έρευνες για τα βίαια επεισόδια και για ενδεχόμενες καταχρήσεις από στρατιωτικούς αξιωματούχους, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες διαμονής και το ενδεχόμενο άσκησης εξαναγκασμού στους άνδρες που βρίσκονταν εκεί (αρχειοθετημένο εδώ). Ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν ότι υποψιάζονται οργανωμένη επιχείρηση με στόχο την απομάκρυνση ενός στρατιωτικού από το κτίριο.

Κανένα από αυτά τα ρεπορτάζ, ωστόσο, δεν αναφέρει ότι ένας 14χρονος ήταν «κρατούμενος» στο συγκεκριμένο κέντρο.

Ωστόσο, μια δεύτερη προηγμένη αναζήτηση στο διαδίκτυο, με τις λέξεις-κλειδιά «14 year old + Ukraine + clashes», μάς επέτρεψε να εντοπίσουμε βίντεο στο X, όπως εδώ και εδώ (αρχειοθετημένα εδώ και εδώ), στα οποία ένας νεαρός με πράσινο παντελόνι φαίνεται να σκαρφαλώνει σε έναν τοίχο και να πετά ακόμη και πέτρες προς την κατοικία εντός των εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια, φαίνεται να πέφτει στον εσωτερικό χώρο, προτού ακουστούν κρότοι που μοιάζουν με πυροβολισμούς. Οι χρήστες που κοινοποιούν τα βίντεο αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για κρατούμενο, αλλά για έναν 14χρονο διαδηλωτή που φαίνεται να τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των συμπλοκών.

Άλλα βίντεο στο X δείχνουν το ίδιο άτομο με το πράσινο παντελόνι πάνω στον τοίχο (αρχειοθετημένο εδώ).

Συγκρίναμε τις λεπτομέρειες που διακρίνονται στα βίντεο των ελληνόγλωσσων αναρτήσεων στο Facebook με εκείνες στα πλάνα που εντοπίσαμε στο X. Και στις δύο περιπτώσεις, το άτομο που παρουσιάζεται ως 14χρονος φορά το ίδιο πράσινο παντελόνι, το οποίο διακρίνεται για λίγα δευτερόλεπτα κάτω από την κουβέρτα καθώς απομακρύνεται με συνοδεία από το πλήθος, όπως φαίνεται στην παρακάτω σύγκριση στιγμιότυπων:

Για τη σύγκριση αυτή, χρησιμοποιήσαμε ένα βίντεο καλύτερης ποιότητας, το οποίο δημοσιεύθηκε στο X με τον ίδιο ισχυρισμό στα αγγλικά, εδώ. Τα πλάνα είναι ίδια με εκείνα που κοινοποιήθηκαν στις ελληνόγλωσσες αναρτήσεις στο Facebook.

Περαιτέρω αναζητήσεις στο διαδίκτυο μάς επέτρεψαν να εντοπίσουμε ένα άρθρο στα ουκρανικά του μέσου Slidstvo.Info (αρχειοθετημένο εδώ), με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2026. Το άρθρο αναφέρει ότι ο Κίριλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, μπήκε στο κτίριο, όπου βρήκε τον 14χρονο. Διευκρινίζει ότι ο ανήλικος είχε μπει στον χώρο περνώντας πάνω από τον φράχτη με τη βοήθεια ενός δέντρου, αφού είχαν αρχίσει οι συμπλοκές. Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει:

«У будинку Кирило Буданов також знайшов 14-річного хлопчика. Він переліз до будинку по дереву через паркан уже після початку сутичок. Його не утримували разом із мобілізованими».

Η μετάφραση στα ελληνικά:

«Στο κτίριο, ο Κίριλο Μπουντάνοφ βρήκε επίσης ένα 14χρονο αγόρι. Το αγόρι είχε μπει στον χώρο σκαρφαλώνοντας σε ένα δέντρο και περνώντας πάνω από τον φράχτη, αφού είχαν ήδη αρχίσει οι συμπλοκές. Δεν κρατούνταν μαζί με τους επιστρατευμένους».

Επιπλέον, ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στο X και που μπορείτε να δείτε εδώ (αρχειοθετημένο εδώ) δείχνει τη συνομιλία του Μπουντάνοφ με τον 14χρονο, ο οποίος αναγνωρίζεται από τα μακριά ξανθά μαλλιά του.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου που μίλησε στο Slidstvo.Info (αρχειοθετημένο εδώ), τις καταγγελίες για παράνομη κράτηση διέδωσε, μεταξύ άλλων, η Βαλεντίνα Μολόντα, μια γυναίκα που έφτασε στο σημείο με ασθενοφόρο και παρουσιάστηκε ως γιατρός και ιδιοκτήτρια ιδιωτικής κλινικής. Το μέσο διαπίστωσε επίσης ότι διέθετε ταυτότητα ερευνητικής δημοσιογράφου, εκδοθείσα από μια ένωση (αρχειοθετημένο εδώ).

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η ίδια, είχε έρθει για να βοηθήσει τραυματίες, αλλά της είχε απαγορευτεί η είσοδος στο κτίριο. Στη συνέχεια κάλεσε τους κατοίκους του Κιέβου να μεταβούν στο σημείο, μεταξύ άλλων μέσω του λογαριασμού της στο TikTok (αρχειοθετημένο εδώ). Ωστόσο, η έρευνα του Slidstvo.Info ανέδειξε ασυνέπειες στον τρόπο με τον οποίο παρουσιαζόταν: η εταιρεία παροχής ιατρικών υπηρεσιών την οποία ισχυριζόταν ότι εκπροσωπούσε είχε παύσει τη λειτουργία της το 2023, ενώ το ασθενοφόρο που χρησιμοποιήθηκε είχε πωληθεί το 2024. Το μέσο αναφέρει επίσης ότι η ίδια είχε συμμετάσχει σε συγκέντρωση «για την ειρήνη» στο Κίεβο, γύρω από την οποία είχε εντοπίσει μια εκστρατεία πληροφόρησης με ενδείξεις ρωσικής παρέμβασης.

Όσον αφορά τη χρήση του κτιρίου, ο διοικητής της ουκρανικής Εθνοφρουράς, Ολεξάντρ Πίβνενκο, εξήγησε στο UNIAN ότι επρόκειτο για χώρο προσωρινής διαμονής, όπου οι επιστρατευμένοι ολοκλήρωναν διοικητικές διαδικασίες πριν από τη μεταφορά τους σε κέντρα εκπαίδευσης (αρχειοθετημένο εδώ). Το 1ο Σώμα Αζόφ της Εθνοφρουράς επιβεβαίωσε ότι η μονάδα που χρησιμοποιούσε τον χώρο υπαγόταν σε αυτό. Στο επιτόπιο ρεπορτάζ του, το Slidstvo.Info παραθέτει τη μαρτυρία ενός βετεράνου που μπήκε στην κατοικία μαζί με τον Κίριλο Μπουντάνοφ και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είδε κανέναν χώρο βασανιστηρίων. Ωστόσο, η μαρτυρία αυτή δεν αρκεί από μόνη της για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είχαν διαπραχθεί πράξεις βίας.

Ελλιπείς παραμένουν επίσης οι διαθέσιμες πληροφορίες για τους τραυματισμούς ορισμένων στρατιωτικών. Μια σύνοψη που δημοσίευσε το Shelter αναφέρει ότι δημοσιογράφοι παρατήρησαν πιθανές ενδείξεις τραυματισμών σε ορισμένους άνδρες, παρότι οι ίδιοι δήλωναν ότι δεν είχαν χτυπηθεί (αρχειοθετημένο εδώ). Ένας από αυτούς φέρεται να εξήγησε ότι είχε τραυματίσει ο ίδιος το χέρι του. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι μώλωπες ενός άλλου προέρχονταν από τροχαίο ατύχημα. Οι εξηγήσεις αυτές δεν συνιστούν ανεξάρτητη επαλήθευση της προέλευσης των τραυμάτων. Με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, δεν έχουμε επαρκώς συγκεκριμένες και διασταυρωμένες πληροφορίες ώστε να διαπιστώσουμε αν διαπράχθηκαν βασανιστήρια στο κτίριο ή να το χαρακτηρίσουμε «κέντρο βασανιστηρίων» του Αζόφ. Οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει για ενδεχόμενες καταχρήσεις από στρατιωτικούς καλούνται να αποσαφηνίσουν, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες διαμονής και τη μεταχείριση των ανδρών που βρίσκονταν εκεί.

Συμπέρασμα

Ο έφηβος που φαίνεται εμφανώς ταραγμένος στο βίντεο είναι διαδηλωτής που βρισκόταν στο σημείο και έπεσε από έναν τοίχο, και όχι «κρατούμενος» της υποτιθέμενης φυλακής του συντάγματος Αζόφ στο Κίεβο, όπως προκύπτει από άλλα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο και από αναγνωρίσιμες λεπτομέρειες στα πλάνα.


Σημείωση: Η εικόνα εξώφυλλου δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και η μετάφραση του κειμένου από το άρθρο στα ουκρανικά στα ελληνικά έγινε με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

Αφήστε μια απάντηση