ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Βλέπουμε από την φωτογραφία πόσο πολύ υποφέρει η εσθονιδα πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της σοβιετικής ένωσης όπου ο πατέρας της ήταν υπάλληλος τους κράτους.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η υπό εξέταση φωτογραφία χρονολογείται από το 1994-1995, δηλαδή μετά την ανεξαρτησία της Εσθονίας από τη Σοβιετική Ένωση.
Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε στο προφίλ του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού, που παραπληροφορεί συστηματικά:
Αναπαράχθηκε επίσης από τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιωργο Κυρίτση:
Το είδαμε επίσης στο newsbreak.gr και στο eidisis247.gr. Ο ισχυρισμός διαδόθηκε και μέσω του ρωσικού δικτύου παραπληροφoρησης “Pravda“.
Τι ισχύει
Η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας είναι μια από τους σφοδρότερους επικριτές της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Από τον Φεβρουάριο του 2022 που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή της στην Ουκρανία, η Κάλλας υπήρξε από τους πρώτους που ζήτησε ευρωπαϊκή συναίνεση για περισσότερες κυρώσεις στη Μόσχα, στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων του μπλοκ. Η αντίδρασή της στη ρωσική επιθετικότητα που έκανε τη Ρωσία να χαρακτηρίσει την Εσθονή πρωθυπουργό «καταζητούμενη». Η 47χρονη Κάγια Κάλλας αναμένεται να είναι η νέα επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικαθιστώντας τον Ζοζέπ Μπορέλ.
Σύντομο ιστορικό υπόβαθρο
Στις 24 Φεβρουαρίου του 1918 η Εσθονία διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ρωσία. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Εσθονία κατελήφθη από τη Σοβιετική Ένωση το 1940, μετά από τη Ναζιστική Γερμανία ένα χρόνο αργότερα και πάλι καταλήφθηκε από τους Σοβιετικούς το 1944, μετά την οποία ανασυγκροτήθηκε η Εσθονική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Το 1988, κατά τη διάρκεια της Τραγουδιστής Επανάστασης, το Εσθονικό Ανώτατο Σοβιέτ εξέδωσε την Εσθονική Ανακήρυξη Κυριαρχίας αψηφώντας τη Σοβιετική κυριαρχία, και η ανεξαρτησία αποκαταστάθηκε στις 20 Αυγούστου του 1991. Από την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της, η Εσθονία είναι μια δημοκρατική ενιαία κοινοβουλευτική δημοκρατία που διαιρείται σε δεκαπέντε επαρχίες.
Η εξεταζόμενη φωτογραφία
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, η φωτογραφία έχει τραβηχτεί τη “δεκαετία του ’90”. Ωστόσο για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθήκαμε στη βουλευτή του Εσθονικού Κοινοβουλίου Karmen Joller, που με τη σειρά της ρώτησε την Κάγια Κάλλας. Η Εσθονή πρωθυπουργός απάντησε πως η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1994 ή 1995, όταν φοιτούσε στην 11η ή 12η τάξη. Δηλαδή όταν ήταν σε ηλικία 16-17 χρονών. Η Εσθονία ήταν ανεξάρτητη από το 1991.
Η Κάγια Κάλλας απάντησε με μια σκωπτική ανάρτηση:
Σωστά, η φωτογραφία έχει ληφθεί πολύ μετά την απελευθέρωσή μας από την κατοχή. Τα έπιπλα είναι από τη δεκαετία του 1930 και διατηρήθηκαν από την άλλη μου γιαγιά (όχι αυτή που εξορίστηκε στη Σιβηρία) και δείχνει ότι η Εσθονία ήταν μια ευημερούσα χώρα πριν από την κατοχή.
Συμπέρασμα
Η υπό εξέταση φωτογραφία χρονολογείται από το 1994-1995, δηλαδή μετά την ανεξαρτησία της Εσθονίας από τη Σοβιετική Ένωση.