Δεν είναι στημένη η φωτογραφία των δυο αδερφών από τη Συρία

You are currently viewing Δεν είναι στημένη η φωτογραφία των δυο αδερφών από τη Συρία

Μεγάλη διάδοση γνώρισε στο Twitter ο ισχυρισμός πως η φωτογραφία των δυο αδερφών από τη Συρία, που αγκαλιάζονται μέσα από κάγκελα, ήταν “στημένη”. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει.

Παράδειγμα ανάρτησης:

Τι ισχύει

Στις 14 Ιουνίου 2023, ένα αλιευτικό σκάφος που διακινούσε μετανάστες βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος στα ανοιχτά της Πύλου. Το σκάφος, που αναχώρησε από το Τομπρούκ της Λιβύης, στις 10 Ιουνίου, φέρεται να μετέφερε περίπου 400 έως 750 μετανάστες. Η προσπάθεια έρευνας και διάσωσης των ελληνικών αρχών διέσωσε επιζώντες, μεταξύ των οποίων Αιγύπτιους, Σύρους, Πακιστανούς, Αφγανούς και Παλαιστίνιους.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατάστασης στη χώρα τους, τα τρία αδέρφια αναγκάστηκαν να φύγουν και να σκορπιστούν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Ο πρώτος αδερφός ζει στη Γερμανία και εργάζεται σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ο Φάρντι, που είναι ο δεύτερος αδερφός, ζει στην Ολλανδία και δουλεύει σε ένα εστιατόριο ενώ ο 18χρονος Μοχάμεντ θα έφευγε τελευταίος από τη Συρία με προορισμό την Ιταλία. Είτε για να βρει δουλειά εκεί είτε μήπως καταφέρει να επανενωθεί με ένα από τα άλλα δύο αδέρφια του. Τελικά και τα τρία αδέρφια κατάφεραν να συναντηθούν στην Ελλάδα, ανάμεσα από τα κιγκλιδώματα που τους χώριζαν, και όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δύο μεγαλύτεροι, θα φύγουν για τη Μαλακάσα ώστε να δουν τον αδερφό τους, να δουν αν είναι καλά και να μάθουν ποια θα είναι η τύχη του από δω και πέρα.

Όσον αφορά τον υπό εξέταση ισχυρισμό, σύμφωνα με το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, είναι εμφανές πως υπήρχε σειρά από κάγκελα, που δεν επέτρεπε την άμεση επαφή των δυο αδερφών

Με βάση το παραπάνω υλικό, είναι ξεκάθαρο πως η φωτογραφία των δυο αδερφών από τη Συρία, δεν ήταν σκηνοθετημένη.