Παραπληροφόρηση από Κ. Βελόπουλο για κοντέινερ στην τραγωδία των Τεμπών

You are currently viewing Παραπληροφόρηση από Κ. Βελόπουλο για κοντέινερ στην τραγωδία των Τεμπών

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής στις 7 Μαρτίου 2023, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ισχυρίστηκε πως η εμπορική αμαξοστοιχία που ενεπλάκη στην τραγωδία των Τεμπών, μετέφερε κοντέινερ της εταιρίας OCCL που “εμπορεύεται θείο σε διάφορες μορφές”. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Ο Κ. Βελόπουλος ανέφερε:

Τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία; … Η εταιρεία OCCL εμπορεύεται θείο σε διάφορες μορφές. Εδώ είναι. Το κοντέινέρ της, ένα από κοντέινέρ της, είναι εκεί πέρα.

O Κ. Βελόπουλος, επικαλέστηκε μια φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο:

Πρόκειται για την παρακάτω εικόνα, σε μεγαλύτερη ανάλυση:

Το ίδιο λογότυπο από άλλη γωνία λήψης:

Πηγή: REUTERS/Kostas Mantziaris

Το λογότυπο ανήκει στην εταιρία OOCL και όχι την OCCL (Oriental Carbon & Chemicals Limited), που είναι κατασκευαστής αδιάλυτου θείου, με έδρα την Ινδία.

Το λογότυπο της εταιρίας OCCL

Το λογότυπο της εταιρίας OOCL

H OOCL, είναι εταιρία μεταφοράς κοντέινερ και δεν έχει καμία σχέση με την OCCL.

Επάνω, το logo της OOCL. Κάτω αριστερά, το logo της OCCL. Κάτω στο κέντρο, το logo της OOCL από το κοντέινερ στα Τέμπη. Κάτω αριστερά, το logo της OOCL και όχι της OCCL, από τη φωτογραφία που παρουσίασε ο Κ. Βελόπουλος στη Βουλή.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία που έδειξε ο Κ. Βελόπουλος στη Βουλή, δείχνει κοντέινερ της εταιρίας μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων OOCL και όχι, όπως ισχυρίστηκε, της εταιρίας OCCL, που κατασκευάζει αδιάλυτο θείο.