To NATO ΔΕΝ παρέδωσε 60.000 μπουκάλες αίμα με AIDS και ηπατίτιδα B και C σε Ουκρανούς τραυματίες

You are currently viewing To NATO ΔΕΝ παρέδωσε 60.000 μπουκάλες αίμα με AIDS και ηπατίτιδα B και C σε Ουκρανούς τραυματίες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, “60.000 φιάλες αίματος που δόθηκαν από το ΝΑΤΟ στον ουκρανικό στρατό για την περίθαλψη των Ουκρανών τραυματιών αποκαλύφθηκε ότι ήταν μολυσμένα με τον ιό HIV και από ηπατίτιδα B και C.” Ο ισχυρισμός ειναι αβάσιμος.

Παραδείγματα: pronews.gr, iskra.gr, happenednow.com.

Tο επίμαχο δημοσίευμα:

Το ΝΑΤΟ «θέρισε» τους ουκρανούς τραυματίες; «Παρέδωσε 60.000 μπουκάλες αίμα με AIDS και ηπατίτιδα B και C»!
Οι Ουκρανοί λένε ότι τα έγγραφα δεν είναι γνήσια.
60.000 φιάλες αίματος που δόθηκαν από το ΝΑΤΟ στον ουκρανικό στρατό για την περίθαλψη των Ουκρανών τραυματιών αποκαλύφθηκε ότι ήταν μολυσμένα με τον ιό HIV και από ηπατίτιδα B και C!
Αυτό έδειξαν έγραφα που δημοσιεύτηκαν στο telegram και έφεραν τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου υγείας. Μάλιστα όπως αναφέρουν ζητήθηκε από την συμμαχία να μην τους ξαναστείλουν αίμα που είναι άγνωστης προέλευσης.

Η συνέχεια εδώ.

Τι ισχύει

Τα δημοσιεύματα, βασίζουν τους ισχυρισμούς τους σε ανάρτηση του λογαριασμού ZOKA στο Twitter, με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2022.

O συγκεκριμένος λογαριασμός, δημοσιεύει τακτικά φιλορωσική προπαγάνδα (παράδειγμα εδώ).

Ο ισχυρισμός όμως, ξεκίνησε αρχικά από το φιλορωσικό κανάλι Breaking Mash, στο Telegram και κατόπιν δημοσιεύτηκε σε ΜΜΕ προσκείμενα στο Κρεμλίνο (παράδειγμα εδώ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ουκρανικού Υπουργείο Υγείας, ο ισχυρισμός είναι αναλήθης και διευκρινίζει:

Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου του Μεγάλου Πολέμου, η Ουκρανία δε στράφηκε ποτέ σε ξένους εταίρους για δωρεά αίματος ή συστατικών του. Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια εθνική υπηρεσία αίματος που λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και παρέχει στους ασθενείς πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και ασφαλή συστατικά αίματος δότη, σε επαρκείς ποσότητες.”

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα έγγραφα που παρουσιάζονται ως αποδείξεις, είναι πλαστά.

Το πλαστό έγγραφο που υποτίθεται πως επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό

Σε κάθε περίπτωση, οι ουκρανικές υγειονομικές αρχές, εξετάζουν και πάντα εξέταζαν το αίμα των δοτών για μολυσματικές ασθένειες, πριν αυτό δοθεί σε ασθενείς.

Είναι προφανές πως μια τόσο σοβαρή είδηση, που εμφανίστηκε στις 3 Νοεμβρίου, εάν ήταν αληθινή, θα είχε αναπαραχθεί από αξιόπιστα μεγάλα διεθνή πρακτορεία και μέσα. Ωστόσο, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά.

Συμπέρασμα

Το ΝΑΤΟ δεν παρέδωσε 60.000 μπουκάλες αίμα με AIDS και ηπατίτιδα B και C σε Ουκρανούς τραυματίες, είναι αναληθής. Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από φιλορωσικούς λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα και κατόπιν αναπαράχθηκε από ΜΜΕ, προσκείμενα στο Κρεμλίνο. Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, διέψευσε τους ισχυρισμούς. Τέλος, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αξιόπιστα διεθνή ΜΜΕ.