Όχι το εμβόλιο της γρίπης δεν προκαλεί μόλυνση στρεπτόκοκκου

You are currently viewing Όχι το εμβόλιο της γρίπης δεν προκαλεί μόλυνση στρεπτόκοκκου

Παραπληροφόρηση από γνωστό αντιεμβολιαστή σχετικά με τη διακόμηση του τετράχρονου κοριτσιού που έχει προσβληθεί με στρεπτόκοκκο και έχει σταλεί στο Ισραήλ για περαιτέρω θεραπεία.

Τι ισχύει:

Το εμβόλιο της ρινικής γρίπης δεν περιέχει στρεπτόκοκκο Α και δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας κατά της γρίπης έχει σχέση με την αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου. Αντίθετα, έρευνες έδειξαν ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από το στρεπτόκοκκο.

Έρευνα η οποία διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι το εμβόλιο της ρινικής γρίπης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των παιδιών από το στρεπτόκοκκο Α. Η μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά που κολλούν γρίπη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από επακόλουθες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α, επομένως αυτά τα ευρήματα παρέχουν ακόμη περισσότερους λόγους για τους γονείς των επιλέξιμων παιδιών να τα προωθήσουν για το εμβόλιο της γρίπης.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή. Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Παρότι οι μολύνσεις με iGAS εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστες, παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση των κρουσμάτων πέρα από τα αναμενόμενα επίπεδα, σε σχέση με τις καταγραφές πριν από την πανδημίας COVID-19.Η αύξηση αφορά κυρίως παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και