Παραπληροφόρηση για τη Συνθήκη INF

You are currently viewing <strong>Παραπληροφόρηση για τη Συνθήκη INF</strong>

Πρώτη δημοσίευση 15 Ιανουαρίου 2020.

Διαβάσαμε πως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας:

«Δεν βλέπουμε ουδεμία στρατιωτική απειλή της Ρωσίας προς κάποιο μέλος – κράτος του ΝΑΤΟ. Βλέπουμε όμως, μία στρατηγική πρόκληση».

Πράγματι, η ανωτέρω δήλωση είναι αληθινή, και δίνει την εντύπωση πως το ΝΑΤΟ δεν προβληματίζεται από τις επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη Βαλτική κτλ, και αυτή ήταν η εικόνα που προβλήθηκε από ορισμένα ΜΜΕ. Αφήνει επίσης να εννοηθεί πως η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για το NATO, και πως βρίσκεται σε θέση άμυνας.

Διαβάζοντας ολόκληρη τη δήλωση του Στόλτενμπεργκ, θα διαπιστώναμε πως η κατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινη, ή τουλάχιστον όχι ακριβώς όπως το ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο Sputnik έσπευσε να παρουσιάσει.

Τι ειπώθηκε συνολικά;

Ολόκληρη η επίμαχη δήλωση έχει ως εξής:

Δεν βλέπουμε ουδεμία στρατιωτική απειλή της Ρωσίας προς κάποιο μέλος – κράτος του ΝΑΤΟ. Βλέπουμε όμως, μία στρατηγική πρόκληση, και βλέπουμε μια Ρωσία που επενδύει έντονα σε νέες σύγχρονες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών δυνάμεων, μια Ρωσία που παραβιάζει μια βασική συμφωνία ελέγχου όπλων στην Ευρώπη, τη συνθήκη INF, την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές πόλεις μέσα σε λίγα λεπτά, και πυραύλους, οι οποίοι φέρουν πυρηνικά“. Και πρόσθεσε “Και βλέπουμε μια Ρωσία που είναι υπεύθυνη για επιθετικές κινήσεις εναντίον γειτόνων της, τη Γεωργία, την Ουκρανία, και έχει δυνάμεις στην Μολδαβία χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης. Επομένως δεν βλέπουμε (στρατιωτικές) επιθετικές κινήσεις κατά χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά η πραγματικότητα είναι πως αυτός είναι ο λόγος που το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει να παρέχει αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα σε έναν απρόβλεπτο κόσμο και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε εκσυγχρονίσει, επενδύσει περισσότερα και έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεών μας τα τελευταία χρόνια”.

Σε επόμενη ερώτηση ο Στόλτενμπεργκ (αναφερόμενος στη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας), είπε πως “Πρέπει να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε κάθε απειλή και κάθε πιθανή πρόκληση, από οποιαδήποτε πιθανή κατεύθυνση. Στον κυβερνοχώρο ή οπουδήποτε και αν προέλθουν, και αυτός είναι ο λόγος που επενδύουμε στην υψηλή ετοιμότητα των δυνάμεών μας, για να είναι σε θέση να αναπτυχθούν όπου χρειαστεί. Δεν προορίζονται για μια συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά είναι ευέλικτες και έτοιμες, για να μετακινηθούν και να αναπτυχθούν όπου χρειαστεί”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε τη σημασία να υπάρχει διάλογος με τη Ρωσία, ωστόσο επισήμανε πως “Ο διάλογος δεν είναι σημάδι αδυναμίας και πρέπει να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι, όταν δεν μπορούμε να έχουμε διάλογο με τη Ρωσία“.

Αναφορικά με την ακύρωση της INF, επισήμανε πως το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να εγκαταστήσει πυρηνικά βλήματα μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να υπάρχει ισχυρή δυνατότητα αποτροπής. “Η πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ, είναι η απόλυτη εγγύηση ασφάλειας για την Ευρώπη“, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία.

Επισήμανε επίσης (κάτι που αναφέρεται και στο άρθρο) “Θα συζητήσουμε για τη Ρωσία και τον μελλοντικό έλεγχο των εξοπλισμών. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ενωθεί ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας … Συμφωνήσαμε ότι η απάντησή μας στη παραβίαση της Συνθήκης INF θα ήταν αμυντική, μετρημένη και συντονισμένη“.

Παραπληροφόρηση για τη Συνθήκη INF

Αναφορικά με την παραβίαση της Συνθήκης INF, διαπίστωση που προέκυψε από πληροφορίες όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών της συμμαχίας (όπως ανέφερε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ), καθώς και σχετικά διερευνητικά δημοσιεύματα, δεν ισχύει ο ισχυρισμός πως “Οι ΗΠΑ ανέστειλαν μονομερώς τη συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2019, προτρέποντας τη Ρωσία να πράξει το ίδιο”, διότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η Μόσχα έχει παραβιάσει τη Συνθήκη, και είχε ξεκινήσει εργασίες σε βλήματα που την παραβιάζουν, ήδη από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας.

Η Συνθήκη INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) που υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου 1987 από τον Πρόεδρο Ρήγκαν και τον Σοβιετικό ομόλογό του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απαγόρευε την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χλμ, οδηγώντας ουσιαστικά στην εξάλειψη πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς όπως τους αμερικάνικους Pershing II και τους σοβιετικούς SS-20 Saber (РСД-10 ‘Пионер’) από την Ευρώπη. Ήταν μια συμφωνία ιστορικής σημασίας και δικαίως χαρακτηρίσθηκε τότε ως ακρογωνιαίος λίθος στρατηγικής σταθερότητας.

Η ύπαρξη όμως του 9M729 (κατά ΝΑΤΟ: SSC-8) που δύναται να εξοπλιστεί με πυρηνική κεφαλή, παραβιάζει αυτή τη Συνθήκη σύμφωνα με την Ουάσιγκτον. Οι ακριβείς δυνατότητες του πυραύλου 9M729 είναι άγνωστες αλλά η Δύση εκτιμά πως το βεληνεκές του είναι μεγαλύτερο των 500 χιλιομέτρων, επομένως εμπίπτει στο όριο μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων, που απαγορεύεται βάση της INF. Στον αντίποδα, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ο 9M729, έχει μέγιστο βεληνεκές 480 χιλιομέτρων, δηλαδή δεν ξεπερνά τα 500 χλμ, που προβλέπονται από την INF.

Προφανώς το ΝΑΤΟ ήταν και παραμένει προβληματισμένο από τις κινήσεις τις Ρωσίας στις προαναφερόμενες χώρες, την ενίσχυση των πυρηνικών δυνάμεών της, ειδικά μετά την παραβίαση της Συνθήκης INF που οδήγησε στην ακύρωσή της, ακόμη και δυνητικές απειλές από άλλες πηγές όπως ο κυβερνοχώρος.

Από τα ανωτέρω συνάγεται πως το NATO θεωρεί ως απειλή τη Ρωσία, ενώ δεν ισχύει πως οι ΗΠΑ προέτρεψαν τη Μόσχα να αποχωρήσει από τη Συνθήκη INF, διότι με τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα, η Ρωσία ήταν αυτή που παραβίασε τη Συνθήκη.