Οι Ρώσοι ΔΕΝ είχαν ανακαλύψει ζωή στην Αφροδίτη από το 1982

You are currently viewing Οι Ρώσοι ΔΕΝ είχαν ανακαλύψει ζωή στην Αφροδίτη από το 1982

Ρώσοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως από το 1982, έχουν απαθανατίσει «αντικείμενα» στην επιφάνεια του πλανήτη Αφροδίτη, που βρίσκονται σε συνεχή κίνηση. Είναι αλήθεια;

Το είδαμε στο pronews.gr πρόσφατα και στο makeleio.griefimerida.gr κτλ παλιότερα, ενώ αρχική πηγή πιθανότητα είναι δημοσίευμα του Russia Today από το 2012.

Τι υπάρχει στην Αφροδίτη;

Η Αφροδίτη είναι το λαμπερότερο ουράνιο σώμα στο νυχτερινό ουρανό μετά στη Σελήνη. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια φτάνει τους 500 C και η ατμοσφαιρική πίεση είναι 92 φορές μεγαλύτερη απ ότι στη γη. Η ατμόσφαιρά της αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα και νέφη θειικού οξέως που κάνουν αδύνατη τη παρατήρηση της επιφάνειας από το διάστημα.

Η πρώτη αποστολή που έφτασε στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη ήταν η Venera 3, η οποία ωστόσο συνετρίβη κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα. Η Venera 4 ήταν η πρώτη αποστολή που μετέδωσε δεδομένα από άλλο πλανήτη στη γη, λίγα δευτερόλεπτα πριν συντριβεί. Η αποστολή Venera 9 ήταν αυτή που κατάφερε να μεταδώσει τις πρώτες ασπρόμαυρες εικόνες από την επιφάνεια της Αφροδίτης στις 22 Οκτωβρίου 1975. Το διαστημόπλοιο άντεξε στη τρομακτική πίεση και θερμοκρασία για μόλις 65 λεπτά.

Η αποστολή Venera 13 έστειλε πίσω τις πρώτες έγχρωμες εικόνες στις 1 Μαρτίου 1982. Οι λοιπές αποστολές εστίασαν σε ανάλυση του εδάφους και χαρτογράφηση της επιφάνειας από τροχιά με τη χρήση ραντάρ.

Πριν ακόμα οι πρώτες ρωσικές και αμερικανικές διαστημικές αποστολές ξεκινήσουν την εξερεύνηση αυτού του πλανήτη, ήταν πολλοί εκείνοι που περίμεναν ότι θα ανακαλυπτόταν ένας ζεστός και φιλόξενος κόσμος, συγκρίσιμος ακόμα και με αυτόν της Γης. Και όμως, με την ανάλυση της πληθώρας των αστρονομικών δεδομένων, που άρχισαν να συλλέγουν οι αστρονόμοι, μέσα από τα πυκνά πέπλα των νεφών που καλύπτουν την επιφάνεια της Αφροδίτης, άρχισε σιγά-σιγά να ξεπροβάλλει μια εικόνα εντελώς διαφορετική, που θα έφερνε στο μυαλό μας περισσότερο την κόλαση παρά τον παράδεισο.

Τα στοιχειά που μετέδωσαν οι αποστολές Venera και οι αμερικάνικες αποστολές Mariner και Magellan, αλλά και η αποστολή Venus Express της ESA, ήταν πολύτιμες στη μελέτη του γειτονικού πλανήτη. Ωστόσο οι μόνες εικόνες από την επιφάνεια της Αφροδίτης προέρχονται από τις αποστολές Venera. Περισσότερα για την εξερεύνηση της Αφροδίτης και τη πιθανότητα να ήταν φιλική για τη ζωή στο μακρινό παρελθόν, εδώ.
Ο Ρώσος επιστήμονας Leonid Ksanfomaliti όμως, διατύπωσε τον ισχυρισμό πως στις εικόνες των αποστολών Venera, υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης εξωγήινης ζωής. Η πιο τρανταχτή «απόδειξή» του, ήταν η παρακάτω εικόνα που απεικονίζει ένα ημικυκλικό αντικείμενο -που σύμφωνα με τον ίδιο μοιάζει με καβούρι- να έχει μετακινηθεί από την αρχική του θέση.
Οι εικόνες προέρχονται από την αποστολή Venera 13 που προσγειώθηκε στην Αφροδίτη τη 1η Μαρτίου 1982. Στο εξοπλισμό του σκάφους, περιλαμβάνονταν δύο έγχρωμες κάμερες τύπου TFZL-077. Το «καβούρι» που μετακινήθηκε, δεν είναι τιποτα περισσότερο από τα δύο προστατευτικά καλύμματα των καμερών που απορρίφθηκαν αυτόματα μόλις το σκάφος προσγειώθηκε.
Ούτε φυσικά υπάρχει κάποιος σκορπιός:
Με βάση τα ανωτέρω οι ισχυρισμοί για ενδείξεις εξωγήινης ζωής στην Αφροδίτη, καταρρίπτονται.