ΔΕΝ εξαφάνισαν έρευνα που ξεμπροστιάζει τα εμβόλια που δίνουν στα παιδιά

You are currently viewing ΔΕΝ εξαφάνισαν έρευνα που ξεμπροστιάζει τα εμβόλια που δίνουν στα παιδιά

Είναι αλήθεια πως εμπεριστατωμένη έρευνα που αποδείκνυε πως τα εμβολιασμένα παιδιά έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με αυτισμό, αποσύρθηκε έπειτα από απαίτηση της βιομηχανίας εμβολίων;

Πρόσφατα ξανακυκλοφόρησε μέσω Facebook, άρθρο του ellaniapyli.blogspot.gr με αρχική πηγή το el.gr

Tο άρθρο αναφέρει:

Ποια είναι η αλήθεια;

Στις 21 Νοεμβρίου 2016, δημοσιεύτηκε στο αμφιλεγόμενο περιοδικό Frontiers in Public Health, άρθρο με τίτλο “Vaccination and Health Outcomes: A Survey of 6- to 12-year-old Vaccinated and Unvaccinated Children based on Mothers’ Reports” (μτφ: Ο εμβολιασμός και αποτελέσματα για την υγεία: Μια έρευνα σε εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, βασισμένη σε αναφορές από μητέρες)

Κάπου εδώ θα έπρεπε να απορρίψουμε την έρευνα διότι βασίζεται αποκλειστικά στα λεγόμενα μητέρων, τα οποία συγκεντρώθηκαν μέσω email και δε μπορούν να επιβεβαιωθούν, αλλά αποφασίσαμε να ψάξουμε λίγο πιο βαθιά για να μην μείνουν κρυφά σημεία και υπόνοιες.

Διαπιστώσαμε -όχι προς έκπληξή μας- πως λίγες μέρες αργότερα, το Frontiers in Public Health, ανακάλεσε το επίμαχο άρθρο με μια ανακοίνωση μέσω twitter, ισχυριζόμενο πως ναι μεν η έρευνα έγινε δεκτή υπό προϋποθέσεις, αλλά ουδέποτε δημοσιεύτηκε. »Σε απάντηση για τις ανησυχίες που προκλήθηκαν, επανεξετάζουμε το άρθρο».

 Το Frontiers in Public Health, που δε θεωρείται αξιόπιστο από την επιστημονική κοινότητα, έχει δημοσιεύσει συνωμοσιολογικές “έρευνες” όπως αυτή που αμφισβητεί τη σύνδεση μεταξύ HIV και AIDS (Questioning the HIV-AIDS hypothesis: 30 years of dissent) την οποία ανακάλεσε λίγο αργότερα, καθώς και μια ακόμη για τους χημικούς αεροψεκασμού, που επίσης ανακάλεσε μέσα σε λίγες ώρες. Από τη θεματολογία και τις ανακλήσεις, μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για την αξιοπιστία του εν λόγω περιοδικού.

Σύμφωνα με τη λίστα των λεγόμενων predatory journals, το Frontiers in Public Health κατέχει περίοπτη θέση διότι αφενός εισπράττει χρήματα από κάθε δημοσίευση, αφετέρου είναι open-access που σημαίνει πως μπορεί να δημοσιεύσει ο οποιοσδήποτε, χωρίς να πρέπει να υποβάλει την έρευνα του στη βάσανο του peer-reviewing, που απαιτείται από τα αξιόπιστα επιστημονικά journals.

Ο επικεφαλής της έρευνας

Πρόκειται για τον Anthony R Mawson που δίδασκε στο Jackson State University. Πρόκειται για φανατικό αντιεμβολιαστή, που κάνει έρανο μέσω διαδικτύου για να μπορέσει να συνεχίσει τις έρευνες τους για τα εμβόλια. Για αυτό το σκοπό, ζητά »μόλις» $400.000 από διάφορες αντιεμβολιαστικές ομάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιδέες του, του κόστιζαν τη πανεπιστημιακή καριέρα. Όλα αυτά, διότι ζήτησε δημοσίως να ακυρωθεί η ανάκληση της χαλκευμένης έρευνας του Andrew Wakefield από το περιοδικό The Lancet. Για όσους δε γνωρίζουν, ήταν η έρευνα πάνω σε μόλις 12 παιδιά του Wakefield πάνω στη σύνδεση εμβολίων και αυτισμού το 1998, που ξεκίνησε την αντιεμβολιαστική φρενίτιδα που φτάνει στις μέρες μας. Για την ιστορία, η έρευνα καταρρίφθηκε επανειλημμένως διότι τα ευρήματά της είχαν »μαγειρευτεί» από τον Wakefield, προκειμένου να καταργηθεί το εμβόλιο MMR (ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα) και να λανσαριστεί στην αγορά το δικό του εμβόλιο το οποίο φυσικά θα τον έκανε ζάμπλουτο.

Η έρευνα

Σύμφωνα με το άρθρο, σε αυτή συμμετείχαν  416 μητέρες και 666 παιδιά, όλα εκ των οποίων, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, λαμβάνουν σχολική εκπαίδευση κατ’ οίκον. Σε 4 πολιτείες των ΗΠΑ (Florida, Louisiana, Mississippi, και Oregon), ζητήθηκε από μητέρες να συμπληρώσουν online ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο, σχετικά με την εμβολιαστική κατάσταση των παιδιών τους και τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προφανώς τέτοιου είδος μεθοδολογία, δεν χρησιμοποιείται από κανέναν ερευνητή που σέβεται τον εαυτό του και που επιθυμεί να δημοσιεύσει σε αξιόπιστο peer reviewed περιοδικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 39% των παιδιών ήταν ανεμβολίαστα. Βρέθηκε πως τα εμβολιασμένα, είχαν πολύ λιγότερα κρούσματα ανεμοβλογιάς και παρωτίτιδας. Διαπιστώθηκε όμως πως είχαν περισσότερα κρούσματα πνευμονίας, ωτίτιδας και διάφορων διαταραχών που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού. Οι συντάκτες της έρευνας, συμπεριέλαβαν  στον αυτισμό και άλλες γνωσιακές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ADHD – ΔΕΠΥ), με αποτέλεσμα τα τελικά ευρήματα να είναι λανθασμένα. Εξυπακούεται πως το ΔΕΠΥ αν και έχει κάποια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτιστικές διαταραχές, δεν εμπίπτει στο φάσμα του αυτισμού.

Πέρα από την αντιεπιστημονική μεθοδολογία, βλέπουμε πως το target group, διαθέτει ισχυρή προκατάληψη ενάντια στα εμβόλια. Τη στιγμή που ο μέσος όρος εμβολιασμού στις ΗΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 85-95% ανάλογα το εμβόλιο, ένα ποσοστό 39% που αφορά αρνητές των εμβολιασμών, είναι επόμενο να δώσει ανακριβή τελικά αποτελέσματα. Εάν η έρευνα γινόταν σε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, σε περισσότερες πολιτείες και δεν αφορούσε μόνο παιδιά που λαμβάνουν σχολική εκπαίδευση στο σπίτι, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Η ανοησία της σύνδεσης εμβολίων – αυτισμού, έχει καταρριφθεί από δεκάδες μελέτες και μετα-αναλύσεις, τις οποίες οι αντιεμβολιαστές ξεχνούν επιδεικτικά.

Πριν κλείσουμε, θα πρέπει να επισημάνουμε την “αξιοπιστία” των ελληνικών blog και ιστοσελίδων που αναπαρήγαγαν την “είδηση”. Το el.gr του Δημοσθένη Λιακόπουλου, συνηθίζει να μεταφέρει τα συνωμοσιολογικά  hoaxes του εξωτερικού στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα υιοθέτησε αντιεμβολιαστική ρητορική, μεταφέροντας ψευδείς ειδήσεις με πηχυαίους τίτλους. Aρκετά παραδείγματα θα βρείτε εδώ. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το ellaniapyli.blogspot.gr, που αρέσκεται στην αναπαραγωγή θεωριών συνωμοσίας, fake news και άρθρων για την υποτιθέμενη ανωτερώτητα των Ελλήνων. Δείτε μερικά παραδείγματα εδώ. Τα ανωτέρω σημαίνουν πως η αξιοπιστία τους είναι πρακτικά ανύπαρκτη και αποσκοπούν αποκλειστικά στο clickbait, αδιαφορώντας για τους κινδύνους της παραπληροφόρησης που διαδίδουν.

Συμπεράσματα

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως η »σκανδαλώδης» έρευνα που δήθεν κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν, δεν έχει κανένα επιστημονικό αντίκρυσμα, δεδομένης της ανάκλησης από το ίδιο περιοδικό που τη δημοσίευσε, της λανθασμένης μεθοδολογίας, της προκατάληψης μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων καθώς και του ίδιου του επικεφαλής της έρευνας.

Πηγές: Skeptical Raptor, Snopes, Retraction WatchBeall’s ListRespectful Insolence

http://ellinikahoaxes.gr/2016/12/08/frontiers-in-public-health-debunked/