ΔΕΝ ισχύει πως υπάρχουν περισσότεροι από 100.000.000 οι Έλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο

You are currently viewing ΔΕΝ ισχύει πως υπάρχουν περισσότεροι από 100.000.000 οι Έλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο

Είναι αλήθεια πως επιστημονικές έρευνες που βασίζονται στο DNA ανατρέπουν τα δεδομένα για τον αριθμό των Ελλήνων, υπολογίζοντας τον αριθμό τους σε 100.000.000, με τα 20.000.000 από αυτούς είναι στην Τουρκία, 4.400.000 στη Βουλγαρία, 900.000 στη Αλβανία και 300.000 στη FYROM;

Στη dimokratianews.gr (αρχική πηγή), pentapostagma.gr και πολλά άλλα, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Ο ισχυρισμός περί ύπαρξης 100.000.000 Ελλήνων σε όλο το πλανήτη, βασίζεται σε μια “απόκρυφη” έρευνα της ελβετικής εταιρίας iGenea, που κυκλοφόρησε κάποια στιγμή μέσα στο 2008 και βασίζεται σε μια παλαιότερη που υποστηρίζει πως οι Σκοπιανοί έχουν μεγάλη γενετική συγγένεια με τους Αρχαίους Έλληνες (ειδικά τους Κρήτες) και οι σύγχρονοι Έλληνες, με τους Αιθίοπες. Η έρευνα χαρακτηρίστηκε ως αποτυχία.

HLA Genes in Macedonians and the Sub Saharan Origin of the Greeks

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, όπως γνωρίζουμε από νεότερες έρευνες. Στις μέρες μας, φτάνουν αποσπάσματά της, μέσα από το forum της εταιρίας, όπου αναφέρεται πως υπάρχει μεγάλο ελληνικό στοιχείο στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Η iGENEA όμως, απάντησε το 2010, πως έχει αποσύρει αυτά τα δεδομένα, διότι προέρχονται από παλιά στοιχεία, που ενδεχομένως περιέχουν λάθη. Με απλά λόγια, η εταιρία δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς περί εκατομμυρίων Ελλήνων στα Βαλκάνια.

Το ύποπτο παρελθόν της iGENEA

Σε άρθρο του livescience.com, διαβάζουμε πως η εν λόγο εταιρία, ισχυρίζεται πως οι μισοί Ευρωπαίοι, είναι απόγονοι του Τουταγχαμόν. Η iGENEA, άντλησε το γενετικό προφίλ του Φαραώ, από μια εικόνα που προβλήθηκε σε ντοκιμαντέρ του Discovery Channel! Το δημοσίευμα κατηγορεί ευθέως την εταιρία που κάνει αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς, για να πουλήσει ατομικά κιτ ανάλυσης DNA.

Η περίπτωση του καθηγητή Σταύρου Θεοφανίδη

Σύμφωνα με το άρθρο της “Δημοκρατίας”, ο καθηγητής της Παντείου Σταύρος Θεοφανίδης, είχε υποστηρίξει πως στη Τουρκία ζουν 20.000.000 Έλληνες. Σχετικό άρθρο είχε δημοσιεύσει και η “Απογευματινή” στο φύλλο της 14ης Δεκεμβρίου 1998.

93 εκατομμύρια σε όλον το κόσμο

Ο καθηγητής Θεοφανίδης (οικονομολόγος και όχι στατιστικολόγος, δημογράφος, ιστορικός κτλ), χρησιμοποίησε μια εξίσωση, σε συνάρτηση με την τετραχιλιετή παρουσία του ελληνικού φύλου. για να υπολογίσει τον ελληνικό πληθυσμό, “σε μια διαχρονική διάσταση 4000 ετών”. Προφανώς μια τέτοια προσέγγιση έχει πολλά κενά και μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν, διότι δεν υπολογίζει (εμφανώς τουλάχιστον) παράγοντες όπως ειρηνικές μετακινήσεις, ανταλλαγές πληθυσμών, βίαιες εκτοπίσεις, πολέμους και σφαγές άμαχου πληθυσμού κτλ. Η έρευνα του δεν είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, προκειμένου να ελεγχθεί για την εγκυρότητά της και επομένως δεν είναι δυνατόν να ληφθεί στα σοβαρά. Ο κ. Θεοφανίδης φαίνεται να φλερτάρει συχνά με ψευδοεπιστημονικές προσεγγίσεις, όπως διαβάζουμε σε παλιότερο άρθρο της Ελευθεροτυπίας με τίτλο “Κοράνιο, Αλλάχ, Μωάμεθ: λέξεις ελληνικές». Η σχετική διάψευση εδώ.

Τελικά πόσοι είναι οι Έλληνες;

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, πάνω από 5.000.000 Έλληνες ζουν σήμερα σε 140 χώρες του εξωτερικού, ενώ οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, δεν ξεπερνούν τα 11.000.000.

http://ellinikahoaxes.gr/2018/01/02/greek-diaspora/