ΔΕΝ ισχύει πως πρέπει να ξεφορτωθείτε όλα τα 50ευρα μέχρι τις 05 Απριλίου

You are currently viewing ΔΕΝ ισχύει πως πρέπει να ξεφορτωθείτε όλα τα 50ευρα μέχρι τις 05 Απριλίου

Ένα θέμα που έχει παίξει αρκετά τις τελευταίες ημέρες έχει να κάνει με την υποτιθέμενη άμεση απόσυρση των παλαιών τραπεζογραμματίων των 50 ευρώ, ένεκα της κυκλοφορίας του καινούργιου από τις 5 Απριλίου.

Στο athensmagazine.grpatratora.gr και πολλά άλλα, διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα θέσει σε κυκλοφορία το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ από τις 4 Απριλίου, το οποίο θα ενσωματώνει τα πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά που θα εμποδίζουν τη παραχάραξή του.

Η εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα στην προσπάθεια να καταστούν τα τραπεζογραμμάτια ευρώ ακόμη ασφαλέστερα. Μετά τα 5, τα 10 και τα 20 ευρώ, τα 50 ευρώ είναι η τέταρτη ονομαστική αξία της δεύτερης σειράς τραπεζογραμματίων ευρώ, της αποκαλούμενης σειράς «Ευρώπη».


«Η εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ θα κάνει το νόμισμά μας ακόμη πιο ασφαλές», δήλωσε ο Yves Mersch, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ. «Τα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά ασφαλείας του συμβάλλουν στην προστασία του νομίσματός μας. Το βήμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των διαρκών προσπαθειών μας να διατηρούμε το ευρώ ως σταθερό νόμισμα, νόμισμα στο οποίο βασίζονται καθημερινά 338 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Η σταδιακή εισαγωγή των νέων τραπεζογραμματίων ευρώ με νέα και ενισχυμένα χαρακτηριστικά υπογραμμίζει επίσης τη δέσμευση του Ευρωσυστήματος να διατηρεί τα μετρητά ως αξιόπιστο και αποδοτικό μέσο πληρωμής.»

Σε καμία περίπτωση η ΕΚΤ δε μιλάει για άμεση απόσυρση του παλαιού χαρτονομίσματος, αλλά όπως και στη περίπτωση της αντικατάστασης των προηγούμενων (βλέπε παλιό τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ που κυκλοφορεί ακόμη), η αντικατάσταση θα γίνει σταδιακά.

https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2016/html/pr160705.en.html

 

Σε σχετική της ανακοίνωση, η γερμανική Bundesbank, αναφέρει πως με βάση τη προηγούμενη εμπειρία από την εισαγωγή νέων χαρτονομισμάτων, θα απαιτηθούν μόλις 2 με 3 μήνες μέχρι τα καινούργια να ξεπεράσουν σε όγκο τα παλιά που είναι σε κυκλοφορία. Έως τα τέλη του 2018, αναμένεται να μπουν σε κυκλοφορία νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ που για λόγους ασφαλείας, θα αντικαταστήσουν τα παλαιά.

https://www.bundesbank.de/Redaktion/EN/Topics/2017/2017_03_13_new_50_banknote.html

 

Από τα ανωτέρω γίνεται εύκολα κατανοητό πως δε τίθεται θέμα άμεσης απόσυρσης των παλαιών χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ, αλλά σταδιακής, όπως έγινε και με αυτά των 5, των 10 και των 20 ευρώ. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η “είδηση” πως πρέπει να ξεφορτωθείτε τα παλιά 50ευρα έως τις 5 Απριλίου.