Γ. Πασχαλίδης, ο απόφοιτος Δημοτικού “ακαδημαϊκός” και “θεραπευτής”, μέρος 2ο

You are currently viewing Γ. Πασχαλίδης, ο απόφοιτος Δημοτικού “ακαδημαϊκός” και “θεραπευτής”, μέρος 2ο

Πρόσφατα, δημοσιεύσαμε έρευνα σχετικά την υποτιθέμενη επιστημονική επάρκεια του “αντιπρύτανη και καθηγητή της Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Έρευνας, διδάκτωρα ψυχολογίας, πρύτανη του παραρτήματος της Ακαδημίας στην Ελλάδα, διορατικού και θεραπευτή“, Γ. Πασχαλίδη. Με το παρόν, επανερχόμαστε με περισσότερα στοιχεία.

Αυτό που μας έχει κάνει μεγάλη εντύπωση, είναι πως παρά τη μη επιστημονική εγκυρότητα των ισχυρισμών του κ. Πασχαλίδη, οι προσκλήσεις σε ομιλίες, παρουσιάσεις κτλ, είναι δεκάδες, πολλές φορές υπό την αιγίδα επίσημων φορέων. Στο παρακάτω ενδεικτικό βίντεο, ο “επιστήμονας”, βραβεύεται από το Δήμο Ζακύνθου, με τιμητική πλακέτα. Στο 03:40, τον ακούμε να αποδίδει αυτά που έχει “πετύχει” στη διορατικότητα που διαθέτει. Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, “διορατικός” σημαίνει μέντιουμ.

 

Στο πρώτο άρθρο μας, είχαμε παρουσιάσει τις τεκμηριωμένες αναλύσεις επιστημόνων και ειδικών, που κατέρριπταν την εγκυρότητα του μοντέλου των 3 ανθρώπων, του Γ. Πασχαλίδη. Μπορείτε να τις δείτε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Μερικά ακόμη στοιχεία για τις διακρίσεις του κ. Πασχαλίδη

Χαμένοι στη μετάφραση

Το  «διδακτορικό» της ακαδημία Noosfera που απονεμήθηκε στο κ. Πασχαλίδη, εκδόθηκε και σε αγγλική μετάφραση (από την ίδια την ακαδημία):

Πρώτη εντύπωση: η λέξη «AKADEMIC», που φυσικά είναι ανύπαρκτη και η σωστή είναι «academic».

Όπως μπορεί να διακρίνει οποιοσδήποτε με μια μέση γνώση της αγγλικής γλώσσας, η μετάφραση είναι τραγικά «φτωχή». Μεταφράζουμε τη πρώτη παράγραφο: «Σχετικά βράβευση επιστημονικού πτυχίου του δόκτορα ψυχολογίας στο Γιώργο Πασχαλίδη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων (on set – εννοεί «εξαιτίας», ή onset – ξεκίνημα, απαρχή) δημοσιευμένων επιστημονικών έργων, άρθρων, την έκδοση 26 βιβλίων σε Ελλάδα, Γερμανία, Κύπρο, τις ΗΠΑ«. Προφανέστατα, πρόκειται για αγγλικά επιπέδου elementary, που δε συνάδουν με το κύρος μιας Ακαδημίας. Μια αποδεκτή μετάφραση, θα είχε ως εξής: «About awarding George Paschalidis, with the scientific degree of doctor of psychology, regarding his publised scientific work, articles and the edition of 26 book in Greece, Germany, Cyprus and USA.» Η διαφορά με το «About award of a scientific degree the doctor of psychology to George Paschalidis on set of the scientific publised works, articles, the edition of 26 books in Greece, Germany, Cyprus, the USA«, είναι χαώδης.

Στην αμέσως επόμενη παράγραφο, η ανύπαρκτη λέξη «guestion» (εννοεί «question»), απλά «βγάζει μάτι».

 

Όσον αφορά το παράσημο Βερνάντσκι, σύμφωνα με την European Geosciences Union (ο μοναδικός φορέας που επίσημα απονέμει αυτό το βραβείο), ο κ. Πασχαλίδης δε φαίνεται να έχει λάβει μετάλλιο από αυτούς και εξ όσων μπορέσαμε να μάθουμε, η NOOSFERA, δεν εκδίδει κάποιο επίσημο και/ή αναγνωρισμένο μετάλλιο.

Το μετάλλιο που βλέπουμε καρφιτσωμένο στο στήθος του κ. Πασχαλίδη, ονομάζεται Star Vernadski, και σύμφωνα με τη ρωσική wikipedia, εκδίδεται από τον οργανισμό International Interacademic Union (MMC), που με τη σειρά του, υπάγεται στην International Academy of Informatization. Η τελευταία, έχει δεχθεί σφοδρή κριτική στη Ρωσία για τις ψευδοεπιστημονικές της θέσεις και έχει κατηγορηθεί πως «πουλάει» ακαδημαϊκούς τίτλους, οι οποίοι δεν είναι αναγνωρισμένοι στη χώρα. Μεταξύ άλλων, φαίνεται πως ερευνούν έννοιες όπως αστρολογία, τηλεπάθεια, τηλεκίνηση και τη νοοσφαίρα. Σχετικά ρωσικά δημοσιεύματα εδώ, εδώ και εδώ.

Η αληθινή Noosfera και η UNESCO

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένας αληθινός οργανισμός με την ονομασία Education Support Foundation NOOSFERA, που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και έχει ως στόχο την εδραίωση αμοιβαίας ανοχής και κατανόησης μεταξύ παιδιών και νέων, διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκειών κτλ. Αν και έχει έδρα τη Μόσχα, δεν έχει καμία σχέση με τη ρωσική NOOSFERA που χορήγησε διδακτορικό στο κ. Πασχαλίδη, ούτε με την απονομή επαίνου από την UNESCO ΤΛΕΕ, αν και κάποιος που δε γνωρίζει, μπορεί εύκολα να μπερδευτεί.

Εισάγοντας το όνομα του κ. Πασχαλίδη (στα ρώσικα) στην αναζήτηση της NOOSFERA, δεν βρήκαμε κανένα αποτέλεσμα

Αναβίωση προεπιστημονικών αντιλήψεων

Όπως αναφέραμε και στο πρώτο άρθρο μας, η αυθαίρετη κατηγοριοποίηση ανθρώπων σε τύπους, δεν υφίσταται στη σύγχρονη επιστημονική θεώρηση. Ένα κλασικό παράδειγμα από την Αρχαία Ελλάδα, είναι η έννοια της χυμοπαθολογίας*.

*Χυμοπαθολογία: Η θεωρία των τεσσάρων χυμών διατυπώθηκε το 400 π.Χ. στην φιλοσοφική διατριβή Περί της φύσης των ανθρώπων της σχολής του Ιπποκράτη και βασιζόταν στην θεωρία των τεσσάρων στοιχείων του Εμπεδοκλή (αίμα, μαύρη και λευκή χολή, φλέγμα).

Πράγματι, στο βιβλίο του κ. Πασχαλίδη, βλέπουμε να επιχειρείται αυτός ο συσχετισμός:

Οι Ρώσοι καθηγητές

Στην απονομή του διδακτορικού τίτλου του κ. Πασχαλίδη, ήταν παρόντες δύο Ρώσοι καθηγητές της «μητρικής» ακαδημίας NOOSFERA. Πρόκειται για τους Leonid Novikov Vasilevich (διδάκτορας οικονομικών-ψυχολογίας*) και Yuri Tarasov (διδάκτορας οικονομικών*). Αν και αναζητήσαμε τη παρουσία τους στη διεθνή ακαδημία, τα αποτελέσματα ήταν μηδενικά. Για παράδειγμα, ψάξαμε αν έχουν δημοσιεύσεις στο Pubmed (1 & 2) και δεν βρήκαμε απολύτως καμία (βρήκαμε δημοσιεύσεις για το όνομα Novicov L., αλλά δεν αφορούν ψυχολογία και οικονομικά, επομένως πρόκειται για άλλο άτομο):

*Οι τιτλοφορήσεις προέρχονται από ιστοσελίδα της NOOSFERA, στην οποία βρήκαμε και τον κ. Πασχαλίδη να φέρει το τίτλο του καθηγητή και διδάκτορα ψυχολογίας.

Αναγνώριση από Έλληνες και ξένους επιστήμονες και ισχυρισμοί ίασης ασθενών

Στο elliniki-gnomi.eu, διαβάζουμε:

Ο Dr. Peter Mandel, είναι ένας νατουροθεραπευτής που έχει αναπτύξει τη μέθοδο «Ενεργειακή Διάγνωση Τελικού Σημείου», που βασίζεται στην φωτογραφική μέθοδο Κίρλιαν. Τις τελευταίες δεκαετίες, κάποιοι προσπάθησαν να συνδέσουν το φαινόμενο αυτών των φωτογραφιών με παραψυχολογικές, ακόμη και ιατρικές προεκτάσεις. Ωστόσο αυτοί οι ισχυρισμοί, αποδείχθηκαν ψευδοεπιστημονικοί. Το ίδιο ανυπόστατη είναι και μέθοδος διάγνωσης του Dr. Mandel, επομένως οποιαδήποτε συνεργασία του κ. Πασχαλίδη με τον εν λόγω νατουροθερσπευτή, δεν έχει καμία επιστημονική αξία.

Σε αντίθεση με τον Dr. Mandel, ο Fritz-Albert Popp, είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας που έχει μελετήσει τα βιοφωτόνια, τα οποία είναι σωματίδια φωτός στο υπεριώδες και χαμηλά ορατό μήκος του και παράγονται από βιολογικούς οργανισμούς. Οι θεωρίες που αναφέρουν πως τα βιοφωτόνια έχουν θεραπευτική αξία, έχουν καταρριφθεί. Ακόμη και ο ίδιος ο Popp έχει δηλώσει, πως δεν είναι καθόλου χαρούμενος που κάποιοι, βασιζόμενοι στις έρευνές του, ισχυρίζονται πως τα βιοφωτόνια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά. Επομένως, είναι μάλλον απίθανο να συνάντησε το κ. Πασχαλίδη, πόσο μάλλον να εντυπωσιάστηκε από την εκπομπή βιοφωτονίων από τα χέρια του…

Η συσκευή «ETD acron 2000» Esogetics GmbH, είναι ένα είδος «ειδικού μηχανήματος», εμπνεύσεως του Dr. Mandel που αναφέραμε πιο πάνω και οι δυνατότητές της, είναι ανύπαρκτες. Η συσκευή IMEDIS EXPERT, είναι ένα εργαλείο εξέτασης βιοσυντονισμού, που ως εναλλακτική ιατρική μέθοδος, δεν είναι αναγνωρισμένη και δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των «ερευνών» δεν είναι πουθενά δημοσιευμένα και δεν έχουν διασταυρωθεί από άλλες μελέτες. Επομένως οι ισχυρισμοί για «θεραπείες» και «άριστα αποτελέσματα», είναι ανυπόστατοι.

Αναπόδεικτος και δυνητικά επικίνδυνος ισχυρισμός. Για να τεκμηριωθεί η θεραπευτική ικανότητα ενός ατόμου (κάτι που ούτως ή άλλως, δεν είναι δυνατόν να στέκει), χρειάζονται διπλές, τυφλές μελέτες που να στοιχειοθετούν την «ίαση», κάτι που ο κ. Πασχαλίδης, δεν μας παρέχει. Ομοίως, η μελέτη δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων, δε προκύπτει από κάποια δημοσιευμένη έρευνα και είναι πρακτικά αδύνατη.

Οι υποστηρικτές

Από την έρευνά μας, προκύπτει πως οι “επιστημονικοί” ισχυρισμοί του κ. Πασχαλίδη, είναι ανυπόστατοι. Το γεγονός πως κάποιος που δηλώνει “μέντιουμ” και φαίνεται να έχει την υποστήριξη κάποιων Ελλήνων γιατρών με συνεχείς εμφανίσεις σε ομιλίες και ημερίδες, εκτός από άκρως ανησυχητικό, σημαίνει πως ο κ. Πασχαλίδης, δε δρα μόνος του, αλλά πλαισιώνεται από κάποιους ανθρώπους. Κάποιοι εξ αυτών έχουν αναλάβει τη “προώθηση” και το “marketing” της ανύπαρκτης ανακάλυψής του.

 

Στο παραπάνω βίντεο, ακούμε πραγματικούς γιατρούς, να εξαίρουν την “ανακάλυψη” του κ. Πασχαλίδη. Για παράδειγμα, στο 06:52, ο καρδιολόγος Μιχαήλ Σάμερ, του νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, αναφέρει: “Ο Γιώργος (Πασχαλίδης), έχει το εκπληκτικό χάρισμα να ξεπερνά τα όρια των φυσικών, αισθητήριων αντιλήψεων, να διακρίνει τα ενεργειακά πεδία, μέσα και γύρω από το φυσικό σώμα και μπορεί, πολλούς μήνες νωρίτερα, να εντοπίζει ανωμαλίες που εκδηλώνονται αργότερα…“. Ο κ. Σάμερ, που ήταν (ή ίσως είναι ακόμη) διευθυντής της Α’ καρδιολογικής κλινικής του Παπανικολάου, παρουσιάζει τον κ. Πασχαλίδη, ως υπεράνθρωπο με υπερφυσικά χαρίσματα. Ο ισχυρισμός από έναν γιατρό με τέτοιο κύρος, είναι το λιγότερο εγκληματικός και είναι απορίας άξιο, πως και για ποιο λόγο, έφτασε σε αυτή τη διατύπωση. Το ατυχές παράδειγμα του κ. Σάμερ, είναι ένα από τα πολλά αντίστοιχα, άλλων “επιστημόνων” που έχουν κατά καιρούς, εκφράσει ανάλογες θέσεις.

Αντί επιλόγου

Αν και με μεγάλη καθυστέρηση, ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας, εξέδωσε ανακοίνωση, εφιστώντας τη προσοχή στους πολίτες, για τη δράση “ακαδημαϊκών” και “καθηγητών” που υπόσχονται θεραπείες, φωτογραφίζοντας το κ. Πασχαλίδη, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την έρευνά μας. Το παράδοξο είναι προφανές: Από τη μια μεριά, έχουμε γιατρούς (πολλοί εκ των οποίων μεγαλόσχημοι), να “προμοτάρουν” την ψεύτικη ανακάλυψη του κ. Πασχαλίδη, και από την άλλη, ένας Ιατρικός Σύλλογος, ουσιαστικά καταδικάζει τη δράση του. Τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει ο απλός πολίτης, μέσα από αυτή την ασάφεια και το παραλογισμό;