ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Το εμβόλιο HPV δεν προστατεύει από τον καρκίνο και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι προκαλεί στειρότητα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ότι το εμβόλιο μειώνει δραστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών μορφών καρκίνου και σώζει ζωές. Παράλληλα, η δήλωση ότι το εμβόλιο προκαλεί υπογονιμότητα είναι ανυπόστατη και δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα.
Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε μέσω αναρτήσεων της Έυης Κιαγιά στο TikTok και στο Facebook, που συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες θεάσεις.

Τι ισχύει
Το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αναπτύχθηκε για την πρόληψη της μόλυνσης από τον HPV, μια ομάδα ιών που μπορούν να προκαλέσουν διάφορους τύπους καρκίνου, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του πέους, του φάρυγγα και του κόλπου. Το εμβόλιο εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2006 και έκτοτε χορηγείται ευρέως παγκοσμίως, αποτελώντας ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα πρόληψης του καρκίνου.
Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο HPV προστατεύει από τον καρκίνο είναι αποδεδειγμένα ψευδής. Πλήθος μεγάλων, επιστημονικών μελετών έχουν επιβεβαιώσει ότι το εμβόλιο μειώνει σημαντικά τις μολύνσεις από HPV και προλαμβάνει καρκίνους που οφείλονται σε αυτόν. Για παράδειγμα, μια μεγάλη μελέτη στη Σουηδία, με σχεδόν 1,7 εκατομμύρια γυναίκες, έδειξε ότι όσες εμβολιάστηκαν πριν από την ηλικία των 17 ετών είχαν σχεδόν 90% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο τραχήλου της μήτρας σε σύγκριση με τις ανεμβολίαστες. Αντίστοιχα, μελέτη στις ΗΠΑ με περίπου 3,5 εκατομμύρια άτομα έδειξε ότι οι εμβολιασμένοι είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV, όπως του τραχήλου στις γυναίκες και του φάρυγγα στους άνδρες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), από το 2006 έως σήμερα, οι μολύνσεις από HPV σε έφηβες έχουν μειωθεί κατά 88%, γεγονός που αποδεικνύει τα οφέλη του εμβολίου για τη δημόσια υγεία.
Αντίθετα, ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν πως το εμβόλιο προκαλεί υπογονιμότητα είναι επίσης ψευδής. Πρόκειται κυρίως για ανεκδοτολογικές αναφορές και μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και πλήθος ανεξάρτητων μελετών έχουν εξετάσει αυτούς τους ισχυρισμούς και δεν έχουν βρει καμία αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και της υπογονιμότητας. Μελέτη στη Δανία σε σχεδόν ένα εκατομμύριο γυναίκες δεν εντόπισε καμία σύνδεση του εμβολίου με την πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, μια κατάσταση που σχετίζεται με τη γονιμότητα. Επιπλέον, το CDC και άλλοι οργανισμοί δημόσιας υγείας επαναλαμβάνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν επηρεάζει τη γονιμότητα.
Ρωτήσαμε την κα. Κιαγιά να μας πει σε ποιες μελέτες αναφέρεται. Δεν απάντησε ποτέ και μπλόκαρε την επικοινωνία.
Συμπέρασμα
Υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ότι το εμβόλιο μειώνει δραστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών μορφών καρκίνου και σώζει ζωές. Παράλληλα, η δήλωση ότι το εμβόλιο προκαλεί υπογονιμότητα είναι ανυπόστατη και δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα.
Πηγές
- NHS – HPV vaccine
- National Cancer Institute (NCI): HPV Vaccine Prevents Cervical Cancer
- American Cancer Society: HPV Vaccine Lowers Cancer Risk
- CDC: Impact of HPV Vaccination
- WHO: HPV Vaccine and Infertility Myths
- JAMA Network: Danish Study on HPV Vaccine and Ovarian Insufficiency
- Edward-Elmhurst Health: Common Myths About HPV Vaccine