Παραπλανητικός και επικίνδυνος ισχυρισμός για τη θεραπεία του καρκίνου

You are currently viewing Παραπλανητικός και επικίνδυνος ισχυρισμός για τη θεραπεία του καρκίνου

Πρόσφατα ανακαλύψαμε την πώληση μέσω διαδικτύου συμπληρώματος διατροφής που ισχυρίζεται πως θεραπεύει το καρκίνο.

Το είδαμε σε ανάρτηση στο facebook και στο shop.emedi.gr, της ογκολόγου Σαββούλας Μάλλιου – Κριαρά.

Τι ισχύει

Το εν λόγω eshop προωθεί το σκεύασμα Rain Soul ως θεραπεία για πολλές ασθένειες. Κάνει κάποιους επιθετικούς ισχυρισμούς όπως ότι είναι μονόδρομος για ασθενείς με καρκίνο σε στάδιο 5 (προφανώς εννοεί στάδιο 4). Το πρώτο που παρατηρούμε είναι πως πως στάδιο 5 δεν υπάρχει, ή αν υπήρχε θα μιλούσαμε για ασθενή που είναι ήδη νεκρός.

Για ασθενείς σε στάδιο καρκίνου 1 έως 3, η διαφήμιση ισχυρίζεται πως μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο, χωρίς χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Τι αποδείξεις παρέχει για αυτή τη διαπίστωση; Απολύτως καμία.

H ίδια η εταιρία που κατασκευάζει το προϊόν μας ενημερώνει μέσω της ιστοσελίδας της ότι “οι (διαφημιστικοί) ισχυρισμοί δεν έχουν αξιολογηθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το προϊόν δεν προορίζεται για διάγνωση, αγωγή, θεραπεία ή πρόληψη ασθένειας“.

Το Rain Soul είναι διατροφικό συμπλήρωμα και όχι φάρμακο. Στα επί μέρους συστατικά του περιλαμβάνει σπόρους μαύρου κύμινου, σπόρους μαύρων σμέουρων, σπόρους σταφυλιών και D-ριβόζη. Μήπως κάποιο από αυτά τα συστατικά θεραπεύει το καρκίνο;

Σπόροι μαύρου σμέουρου

Τα έλαια που προκύπτουν από τους σπόρους του συγκεκριμένου καρπού είναι πλούσια σε 3 λιπαρά οξέα με το 30% να είναι α-λινολεϊκό οξύ. Μετά την δέσμευση του ελαίου και την αφαίρεση των λιπαρών οξέων το υπόλοιπο περιέχει πολυφαινόλες και η βιβλιογραφία έχει δείξει ότι έχει όντως αντι-καρκινικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα η σειρά ενώσεων που ευθύνεται για αυτές τις ιδιότητες είναι οι ελλαγιταννίνες. Στη γαστρεντερική οδό οι ελαγιτανίνες μετατρέπονται σε ελλαργικό οξύ και μεταβολίζονται περαιτέρω από βακτήρια σε ενώσεις που λέγονται ουρολιθίνες, συγκεκριμένα σε ουρολιθίνες Α και Β.

Η αντικαρκινική δράση των ελλαγιταννινών αφορά την ικανότητα τους να αναστέλλουν την κυτταρική διαίρεση, κάτι που επιτυγχάνουν αυξάνοντας την παραγωγή της ένωσης p21 η οποία παρεμβαίνει σε βασικές λειτουργίες που πρέπει να επιτελέσει ένα κύτταρο προκειμένου να διαιρεθεί. Ωστόσο οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν διεξαχθεί σε καρκινικά κύτταρα HT-29. Χρειάζονται μελέτες και σε άλλες μορφές κυττάρων καθώς και πειράματα σε ζώα και εν τέλει κλινικές δοκιμές προκειμένου να εξακριβωθεί η δράση των εν λόγω ουσιών σε ασθενείς.

Πηγή:

https://www.dropbox.com/s/jv3goi2w84tc419/Chemopreventive%20activity%20of%20ellagitannins%20and%20their%20derivatives%20from%20black%20raspberry%20seeds%20on%20HT-29%20colon%20cancer%20cells.pdf?dl=0

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1120-black%20raspberry.aspx?

Σπόροι Σταφυλιού

Και εδώ ισχύει κάτι αντίστοιχο. Οι ενώσεις που συμβάλουν στην προτεινόμενη αντικαρκινική δράση του εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού έχει εξεταστεί σε εργαστηριακό όχι κλινικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα εξετάστηκαν σπόροι σταφυλιών της ποικιλίας Cabernet Sauvignon από τους οποίους απομονώθηκαν οι προκυανίνες οι οποίες είναι ο βασικός παράγοντας που επάγει την αντικαρκινική δράση. Τα αποτελέσματα στην εν λόγω έρευνα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αλλά όπως λένε και οι ίδιοι οι ερευνητές:

Εν κατακλείδι, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να καθορίσουμε το μοριακό μηχανισμό F2 και F3 στις κυτταρικές οδούς που σχετίζονται με τη νεοπλασία στο παχύ έντερο. Τα δεδομένα μας δείχνουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο συνδυασμός προκυανινών με άλλους φαρμακευτικούς παράγοντες είναι πιθανό να λειτουργήσει ως παράγοντας ελάττωσης ρίσκου ή καθυστέρησης για επανεμφάνιση καρκινικών όγκων του παχέος εντέρου. Ωστόσο χρειάζονται περεταίρω μελέτες in vitro και in vivo για σαφέστερο προσδιορισμό του ρόλου που παίζουν οι προκυανίνες των σπόρων σταφυλιού στην εν λόγω μορφή καρκίνου.”

Πολύ απλά η σειρά των ενεργών χημικών ουσιών οι οποίες απομονώνονται από τους σπόρους σταφυλιών (έχει σημασία και η ποικιλία) εξετάζονται όντως σαν αντικαρκινικοί παράγοντες σε συγκεκριμένους τύπους καρκινικών κυττάρων, ωστόσο ακόμα οι έρευνες είναι σε αρχικά στάδια και δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση επιβεβαιωμένη θετική δράση τους σε ανθρώπους. Ο Αμερικανικός FDA (αντίστοιχος ΕΟΦ), χαρακτηρίζει τη θεραπεία του καρκίνου με σπόρους σταφυλιού, ως αναποτελεσματική.

Πηγή: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0098921

Μαύρο κύμινο (Nigella Sativa)

Το εκχύλισμα της Nigella Sativa περιέχει μεγάλο φάσμα χημικών ενώσεων με τις κινόνες να αποτελούν την σειρά ενώσεων που εξετάζονται κατά κόρων ως αντικαρκινικοί παράγοντες ιδιαίτερα της θυμοκινόνης. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη το εκχύλισμα της Negella Sativa παρέχει διαφορετικά επίπεδα δραστικότητας ανάλογα με το βαθμό θέρμανσης ο οποίος επηρεάζει και τη συγκέντρωση της θυμοκινόνης. Ωστόσο και πάλι τα εν λόγω ευρήματα, σύμφωνα και με τους ίδιους τους ερευνητές χρίζουν επιπλέον μελέτης in vitro, in vivo και εν τέλει σε κλινικό πλαίσιο πριν μπορέσουμε να πούμε ότι υπάρχουν αποδείξει δραστικότητας σε ανθρώπους. Η αξία του δεν έχει αποδειχθεί σε ασθενείς με καρκίνο. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους νεφρούς και το ήπαρ. Πουθενά στο κόσμο δεν χρησιμοποιείται ως αντικαρκινικός παράγοντας.

Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4476428/pdf/dddt-9-3119.pdf

https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/nigella-sativa

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-901-black%20seed.aspx?

http://skepdic.com/naturalcures.html

D-ριβόζη

Πρόκειται για σάκχαρο με πέντε άτομα άνθρακα που εντοπίζεται στο RNA. Έρευνες δείχνουν ότι η D-ριβόζη παρουσιάζει ευεργετική δράση στη λειτουργία του καρδιακού μυός και του μυϊκού συστήματος, ενώ επίσης προάγει την παραγωγή ενέργειας σε όλο τον οργανισμό. Ποτέ και πουθενά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως αντικαρκινικός παράγοντας. Πωλείται αποκλειστικά ως συμπλήρωμα διατροφής.

http://www.galinos.gr/web/drugs/main/packages/22281

Απευθυνθήκαμε στη κατασκευάστρια εταιρία σχετικά με τον ισχυρισμό περί θεραπείας του καρκίνου. Στην απάντηση τους κάνουν λόγο για “παραβιάσεις πολιτικής”  που θα διερευνηθούν. Σε κανένα σημείο δεν προσυπογράφουν τα περί θεραπείας καρκίνου.

Αγαπητέ Θάνος Επαχτίτης,

εκτιμούμε τη προσπάθειά σας να μας ενημερώσετε για το σχετικό θέμα. Όπως ίσως γνωρίζεται, η Rain λαμβάνει πολύ σοβαρά τις παραβιάσεις πολιτικής (της εταιρίας). Έχουμε ήδη ξεκινήσει έρευνα για να εξετάσουμε περαιτέρω τη κατάσταση και εάν όντως διαπιστώσουμε παραβίαση πολιτικής, η ομάδα μας θα απευθυνθεί στα εμπλεκόμενα άτομα. Εκ μέρους της Rain, επιθυμούμε να σας ευχαριστήσουμε και να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για το χρόνο σας.

Με εκτίμηση,

JAMIE DAHLE

Τέλος, απευθυνθήκαμε στο κλινικό φαρμακοποιό Διαμαντή Κλημεντίδη, ο οποίος μας δήλωσε τα κάτωθι:

Όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία, η αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής είναι αχανής και μαστίζεται από ανήθικες προσπάθειες εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και της ανθρώπινης ελπίδας. Σε γενικές γραμμές, οποιοσδήποτε ισχυρισμός υγείας, ειδικά σε ό,τι αφορά θεραπεία ασθενειών, απαγορεύεται ρητά για τα συμπληρώματα διατροφής. Ο μόνος τρόπος για να διατυπωθεί ένας τέτοιος ισχυρισμός, είναι να κατατεθεί σχετικός φάκελος με κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους (Φάσης Ι, ΙΙ & ΙΙΙ), όπως ακριβώς συμβαίνει με τα φάρμακα. Η αναφορά σε προκλινικές μελέτες που διεξάγονται σε κυτταρικές σειρές στον πάγκο ενός εργαστηρίου έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τους ερευνητές, απολύτως κανένα ενδιαφέρον για τους ασθενείς και τους κλινικούς επιστήμονες. Εν ολίγοις, δεν μας λέει τίποτα το γεγονός ότι ένα δραστικό συστατικό αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων μέσα στο δοκιμαστικό σωλήνα. Το ίδιο κάνει και η χλωρίνη και το ποντικοφάρμακο. Στη συγκεκριμένη, δε, περίπτωση, όπου οι ισχυρισμοί ενδύονται την αυθεντία της ογκολόγου ιδιοκτήτριας της ιστοσελίδας, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δυνητικά καταστροφικά“.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως ο ισχυρισμός περί θεραπείας καρκίνου (και άλλων σοβαρών παθήσεων όπως ο αυτισμός) είναι όχι μόνο ψευδής αλλά και δυνητικά επικίνδυνος. Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας και όχι διάφορα ανυπόστατα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.