Παραπληροφόρηση για επικείμενη “στέρευση” μετρητών στα ATM

You are currently viewing Παραπληροφόρηση για επικείμενη “στέρευση” μετρητών στα ATM

Μια σειρά δημοσιευμάτων, υποστηρίζουν πως “στερεύουν από μετρητά τα ΑΤΜ όλης της χώρας”. Αυτό ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται.

Το είδαμε στο eleftherostypos.gr, katohika.gr, el.gr.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν:

Τράπεζες: Γιατί στερεύουν από μετρητά τα ΑΤΜ όλης της χώρας
Τράπεζες: Αναβρασμός επικρατεί τον τελευταίο καιρό σε πολλές περιοχές της χώρας μας καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα ΑΤΜ φαίνεται ότι αρχίζουν να λιγοστεύουν επικίνδυνα.
Καθώς οι τράπεζες συρρικνώνουν διαρκώς το δίκτυο των καταστημάτων τους και πωλούν σε τρίτους το δίκτυο των ΑΤΜ τους, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και ειδικά τα νησιά, η έλλειψη ΑΤΜ και οι δυσκολίες στις αναλήψεις χρημάτων είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.
Το 2012 υπήρχαν 6.655 ΑΤΜ σε όλη την Ελλάδα και 3.448 τραπεζικά καταστήματα ενώ τον Ιούνιο του 2022 λειτουργούσαν πανελλαδικά 5.788 ΑΤΜ και περίπου 1.400 τραπεζικά καταστήματα (μείωση 63%).
Η γεωγραφική κατανομή καταστημάτων και ΑΤΜ προκαλεί πρόβλημα σε πολίτες που είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα μακριά για να έχουν το δικαίωμα χρήσης φυσικού καταστήματος ή αυτόματου μηχανήματος συναλλαγών.
Τράπεζες: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τα ΑΤΜ
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η μείωση των ΑΤΜ είναι αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με τη συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων την τελευταία δεκαετία, εάν ληφθεί το σύνολο των ΑΤΜ. Διότι τα online ΑΤΜ μειώνονται καθώς βρίσκονται μέσα ή έξω από τα καταστήματα. Τα υπόλοιπα, τα οποία μπορεί να βρίσκονται για παράδειγμα σε εμπορικά κέντρα αυξάνονται, αλλά σε αυτά δεν γίνονται όλες οι συναλλαγές, όπως κατάθεση μετρητών ή όλες οι πληρωμές.
Στην πλειονότητά τους οι πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, πιστεύουν ότι είναι εύκολη η ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ ή φυσικά καταστήματα τραπεζών στην περιοχή όπου ζουν. Στην Ελλάδα οι 6 στους δέκα θεωρούν πολύ εύκολη την πρόσβασή τους σε ΑΤΜ ή φυσικά καταστήματα, ενώ το 35% μάλλον εύκολη, το 9% μάλλον δύσκολη και το 3% πολύ δύσκολη.
Παρά, λοιπόν, τη μείωση του δικτύου των καταστημάτων και των ΑΤΜ, η πλειονότητα των Ελλήνων, σε αντίθεση με τους Ιταλούς, θεωρούν ότι η πρόσβαση σε μετρητά είναι ακόμα εύκολη. Χαμηλά ποσοστά προσβασιμότητας ή δυσκολίας πρόσβασης εμφανίζουν και χώρες όπου δεν κυκλοφορεί πολύ το μετρητό όπως στη Σουηδία ή την Ολλανδία.
Στην Ελλάδα η πρόσβαση στο μετρητό είναι πιο εύκολη από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στον τρόπο πληρωμής δεν απαιτούν πλέον το φυσικό χρήμα, ενώ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές περιορίζουν την ανάγκη για πρόσβαση σε κάποιο φυσικό κατάστημα τράπεζας ή σε κάποιο ΑΤΜ.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα πολλοί καταναλωτές δεν θέλουν να αλλάξουν τη συνήθεια των μετρητών και συνεχίζουν να επιλέγουν έστω και για συγκεκριμένες συναλλαγές τα γκισέ των τραπεζών ή τα μηχανήματα ΑΤΜ. Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ, τα μετρητά παραμένουν κυρίαρχα στις συναλλαγές στην Ευρώπη με ποσοστό άνω του 60% στην Ελλάδα και υψηλότερο στη Γερμανία. Αντίθετα, σχεδόν μηδενική είναι στις σκανδιναβικές χώρες.

Τι ισχύει

Αρχική πηγή του ισχυρισμού είναι δημοσίευμα του eleftherostypos.gr. Αρχικά, το δημοσίευμα είχε τίτλο “Τράπεζες: «Βόμβα» με τα ΑΤΜ όλης της χώρας” και στη σχετική ανάρτηση στο Facebook, συνοδεύεται από την επισήμανση “Αγωνία στον κόσμο – Γιατί στερεύουν από μετρητά τα ΑΤΜ όλης της χώρας”.

Ο τίτλος τροποποιήθηκε και πλέον εμφανίζεται ως “Τράπεζες: Γιατί στερεύουν από μετρητά τα ΑΤΜ όλης της χώρας”.

Διαβάζοντας όμως ολόκληρο το άρθρο, διαπιστώνουμε πως γίνεται λόγος για μείωση του αριθμού των ATM στην Ελλάδα και όχι για έλλειψη μετρητών.

Όπως διαβάζουμε σε άλλα δημοσιεύματα, όντως φαίνεται πως το δίκτυο των ΑΤΜ στην Ελλάδα, συρρικνώνεται:

Καθώς οι τράπεζες συρρικνώνουν διαρκώς το δίκτυο των καταστημάτων τους και πωλούν σε τρίτους το δίκτυο των ΑΤΜ τους, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και ειδικά τα νησιά, η έλλειψη ΑΤΜ και οι δυσκολίες στις αναλήψεις χρημάτων είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του liberal.gr:

Πριν από 10 χρόνια, το 2012, υπήρχαν 6.655 ΑΤΜ σε όλη τη χώρα, όταν τα τραπεζικά καταστήματα ήταν 3.448. Το 2017 υπήρχαν 5.505 ΑΤΜ και 2.045 καταστήματα. Τον Ιούνιο του 2022, λειτουργούσαν πανελλαδικά 5.788 ΑΤΜ και περίπου 1.400 τραπεζικά καταστήματα. Δηλαδή, ο αριθμός των διαθέσιμων ΑΤΜ σήμερα είναι κατά περίπου 253 υψηλότερος από εκείνον του 2017. Το πρόβλημα, συνεπώς, δεν φαίνεται να εντοπίζεται στον συνολικό αριθμό των ΑΤΜ πανελλαδικά, αλλά στην κατανομή των μηχανημάτων ανάλογα με τις συναλλαγές που δέχονται και ανάλογα με τη σημείο που βρίσκονται. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προκύπτει σαφής μείωση των ΑΤΜ εντός καταστημάτων και αυτών που δέχονται καταθέσεις μετρητών και άλλες συναλλαγές (πληρωμές, μεταφορές χρημάτων, κλπ), ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός εκείνων που προορίζονται μόνο για αναλήψεις. Μάλιστα, ο αριθμός των ΑΤΜ μόνο για αναλήψεις είναι ο υψηλότερος στη 10ετία.

Όσον αφορά τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, το insider.gr αναφέρει:

Σε μια συγκυρία αν όχι αμιγώς νέας διεθνούς τραπεζικής κρίσης, τουλάχιστον έντονων και συνεχών αναταράξεων, οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζονται στον έλεγχο του επόπτη με δύο ισχυρά ατού, τα οποία έρχονται πλέον σε πρώτο πλάνο μετά την μείωση των κόκκινων δανείων σε ολοένα χαμηλότερο μονοψήφιο ποσοστό. Πρόκειται για την υψηλή επάρκεια κεφαλαίων και ακόμη περισσότερο την αυξημένη και ποιοτικά βελτιωμένη διάρθρωση της ρευστότητάς τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με το marketnews.gr:

Αλώβητες από την κρίση ρευστότητας ύψους 1,1 τρις ευρώ με την οποία αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές τράπεζες έως το 2024 – με το μεγαλύτερο crash test να αναμένεται τον προσεχή Ιούνιο όταν θα πρέπει να «πληρώσουν« στην κεντρική τράπεζα 477 δισ. ευρώ – θα βγουν οι ελληνικές τράπεζες.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να παραπέμπει σε επικείμενη έλλειψη μετρητών στα ATM, όπως αναφέρουν οι τίτλοι των υπό εξέταση άρθρων. Αντιθέτως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.