Παραπληροφόρηση από πολιτευτή του κόμματος “ΕΛΛΗΝΕΣ”

You are currently viewing Παραπληροφόρηση από πολιτευτή του κόμματος “ΕΛΛΗΝΕΣ”

Ο πολιτευτής του κόμματος “ΈΛΛΗΝΕΣ”, Τέρρυ Χατζηιερεμίας, αναπαρήγαγε τον ψευδή ισχυρισμό πως δικαστήριο των Φιλιππινών, εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Μπιλ Γκέιτς.

Τι ισχύει

Ο Τέρρυ Χατζηιερεμίας, είναι γνωστός κυρίως μέσω των εκπομπών του στο YouTube, όπου διατηρεί κανάλι. Είναι υποστηρικτής του κόμματος “ΕΛΛΗΝΕΣ”, του Ηλία Κασιδιάρη, από τον οποίο έχει πάρει συνέντευξη. Πρόσφατα, ανακοίνωσε πως θα πολιτευτεί με το συγκεκριμένο κόμμα. Συχνά διατυπώνει συνωμοσιολογικούς ισχυρισμούς, όπως για παράδειγμα ότι θα βάλουν “τσιπάκι” στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός προέρχεται από άρθρο στο News Punch, με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2023. Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως σάιτ, που δημοσιεύουν fake news. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, το “Δικαστήριο Αποτρόπαιων Εγκλημάτων στη Μανίλα” (Heinous Crimes Court in Manila), εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Γκέιτς. Ωστόσο, αναζητώντας πληροφορίες για το συγκεκριμένο δικαστήριο στις Φιλιππίνες, διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει. Το μόνο που υπάρχει, είναι δημοσιεύματα που καταρρίπτουν τον ισχυρισμό, όπως για παράδειγμα εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Εάν η είδηση της έκδοσης εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Μπιλ Γκέιτς ήταν αληθινή, θα αποτελούσε πρώτη είδηση σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ωστόσο, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά.

Σύμφωνα με το USA Today:

Δεν υπάρχουν εντάλματα για τον Γκέιτς ή υποθέσεις που εκκρεμούν σε κανένα από τα 13 περιφερειακά δικαστήρια στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με τον Μπράιαν Κιθ Φ. Χοσάκα, εκπρόσωπο του Ανώτατου Δικαστηρίου των Φιλιππίνων.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, διέψευσε τον ισχυρισμό.

Συμπέρασμα

Το δικαστήριο που φέρεται να εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης, δεν υπάρχει. Ο ισχυρισμός προέρχεται από ιστοσελίδα που κατά κανόνα δημοσιεύει fake news.