Αυτή η φωτογραφία δεν είναι από πρόσφατη αντικυβερνητική διαδήλωση στην Πράγα

You are currently viewing Αυτή η φωτογραφία δεν είναι από πρόσφατη αντικυβερνητική διαδήλωση στην Πράγα

Με αφορμή τις διαδηλώσεις στην Τσεχία, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που πλαισιώνονται με μια φωτογραφία, που όμως δεν σχετίζεται με τα πρόσφατα γεγονότα.

Το είδαμε στο primenews.press, lumi-news.gr, bankingnews.gr.

Τι ισχύει

Στις 16 Απριλίου 2023, χιλιάδες Τσέχοι διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία της Πράγας, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης με αφορμή τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας που έχουν εκτοξευτεί. Σύμφωνα με την “Καθημερινή“, η διαδήλωση, όπως και μια παρόμοια που είχε γίνει τον Μάρτιο, οργανώθηκε από το εξωκοινοβουλευτικό πολιτικό κόμμα PRO, το οποίο επικρίνει την κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν 14 μήνες.

Αναφορικά με την υπό εξέταση φωτογραφία, κάνοντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, διαπιστώνουμε πως έχει ληφθεί στις 23 Ιουνίου 2019 στην Πράγα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, οι διαδήλωση στρεφόταν εναντίον του τότε πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, σχετικά με σκάνδαλο απάτης σε υπόθεση 2 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσε επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διοργανωτές και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν ισχυριστεί ότι η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 250.000 άτομα, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη από την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Ο Μπάμπις ερευνήθηκε από τις τοπικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), και αθωώθηκε το περασμένο Ιανουάριο, από δικαστήριο της Πράγας.

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση φωτογραφία, δεν προέρχεται από τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας, αλλά από μεγάλη διαδήλωση το 2019, κατά του τότε πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, που κατηγορούταν για διαφθορά.