Eastern Lightning: Αποκαλύπτουμε επιχείρηση θρησκευτικής εξαπάτησης πιστών με σκοπό τον προσηλυτισμό

You are currently viewing Eastern Lightning: Αποκαλύπτουμε επιχείρηση θρησκευτικής εξαπάτησης πιστών με σκοπό τον προσηλυτισμό

Η πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη, χρησιμοποιείται ως εργαλείο στα χέρια παραθρησκευτηκής ομάδας που δρα τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, για να προσηλυτίσει πιστούς. Η ομάδα, υποστηρίζει πως ανήκει στην “Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία”, χρησιμοποιεί κυρίως σελίδες, αλλά και προφίλ στο Facebook με χιλιάδες ακολούθους, για να τους εντάξει σε εσχατολογική αίρεση που είναι γνωστή ως “Ανατολική Αστραπή” (Eastern Lightning – κινεζικά: 全能神教会;).

Ενδεικτικά μερικές από τις σελίδες:
Υπεραγία Θεοτόκε
Παναγια Μεγαλοχαρη
Η Παναγία της Βοήθειας
Προσευχη
Συμπονετική μητέρα-Παναγία
Παναγια Μεγαλοχαρη
Παναγία
Αγαπώ τον Ιησού Χριστό
Ιησούς Χριστός

Η τακτική

Όλες οι ανωτέρω σελίδες και προφίλ, υποστηρίζουν πως ακολουθούν την “Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Παράδειγμα σελίδας

Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές αναρτήσεις που καλούν τους χρήστες να γράψουν τη λέξη “Αμήν” στα σχόλια. Όπως μπορείτε να δείτε, τα σχόλια είναι χιλιάδες και οι κοινοποιήσεις, εκατοντάδες.

Γράφοντας τη λέξη “Αμήν” σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω σελίδες, ο χρήστης θα λάβει αυτομάτως το ίδιο μήνυμα στο inbox του. Παραθέτουμε τα μηνύματα. Προσέξτε τα κινεζικά γράμματα. Θα εξηγήσουμε το λόγο παρακάτω.

Κατόπιν, μας καλούν να κάνουμε προσθήκη φίλου, κάποιο άτομο, για να μας προσθέσει σε ομαδική συνομιλία μέσω Messenger.

Οι συνομιλίες που θα ακολουθήσουν και οι “διδαχές”, παραπέμπουν σε εσχατολογική αίρεση. Δεν σχετίζονται με την “Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία” όπως ισχυρίζονται. Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, διαπιστώσαμε πως οι ανωτέρω σελίδες και προφίλ, προωθούν τις διδασκαλίες της “Εκκλησίας του Παντοδύναμου Θεού”, αλλιώς γνωστή και ως “Ανατολική Αστραπή” (Easter Lightning). Πρόκειται για μια κινεζική θρησκευτική ομάδα, που ιδρύθηκε το 1990 από τον Zhao Weishan και διδάσκει πως ο Χριστός έχει επιστρέψει και ενσαρκωθεί. Σύμφωνα με την “Εκκλησία του Παντοδύναμου Θεού”, ο Χριστός ενσαρκώθηκε ως μια γυναίκα που πιθανότατα ονομάζεται Yang Xiangbin (杨向彬) και γεννήθηκε το 1973. Η οργάνωση φέρεται να έχει υποστεί μεγάλες διώξεις από το κινεζικό κράτος. Ωστόσο, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα (παράδειγμα εδώ και εδώ), έχει χαρακτηριστεί ως “δολοφονική οργάνωση” και έχει συνδεθεί με απαγωγές και δολοφονίες.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την έρευνά μας, η εσχατολογική θρησκευτική ομάδα της λεγόμενης “Εκκλησίας του Παντοδύναμου Θεού”, γνωστή και ως “Ανατολική Αστραπή”, έχει αναπτύξει έντονη δράση στην Ελλάδα, επιχειρώντας να προσηλυτίσει μέλη, με το πρόσχημα πως αντιπροσωπεύει την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη ομάδα, που έχει κατηγορηθεί για ακραίες θρησκευτικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές.