Παραπλανητική παράθεση δηλώσεων του Γιουβάλ Νώε Χαράρι

You are currently viewing Παραπλανητική παράθεση δηλώσεων του Γιουβάλ Νώε Χαράρι

Βίντεο με απόσπασμα ομιλίας του Γιουβάλ Νώε Χαράρι, δίνει την εντύπωση πως υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία μιας τάξης άχρηστων ανθρώπων, στα πλαίσια του Great Reset. Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός.

Το είδαμε στο pronews.gr, immorfou.org.cy, choratouaxoritou.gr, newsone.gr, fornews.gr,

Στα ανωτέρω άρθρα διαβάζουμε:

«Για να μην ξεχνιόμαστε» – Γ.Χαράρι: «Μετά το Great Reset θα υπάρχει μία τεράστια τάξη άχρηστων ανθρώπων χωρίς καμία σημασία»!
Το σκοτεινό μέλλον που επιφυλάσσουν σε δισεκατομμύρια ανθρώπους για το… «καλό» τους
Ο γνωστός συνομιλητής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και βασικός συνεργάτης του Κλαους Σβαμπ, Υuval Noah Harari, έχει μιλήσει για την νέα «άχρηστη τάξη» ανθρώπων που δεν έχουν αξία να προσφέρουν στην κοινωνία και η οποία θα δημιουργηθεί μετά την εφαρμογή του Great Reset, περιγράφοντας ένα πολύ άσχημο μέλλον για δισεκατομμύρια ανθρώπων.
Αν και το βίντεό του είχε δημοσιευτεί κάποια χρόνια πριν, (συγκεκριμένα το 2017) ωστόσο με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες για την «ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» με κατασχέσεις ιδίόκτητων εκτάσεων γης για κατασκευή αιολικών πάρκων, ξαναέγινε επίκαιρο και αναδημοσιεύεται τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο, γιατί τα όσα είπε τότε, εφαρμόζονται με τάχιστους ρυθμούς… σήμερα.

Τι ισχύει

Ο Ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας Γιουβάλ Νώε Χαράρι (Yuval Noah Harari), έχει συνδεθεί με τη θεωρία συνωμοσίας της “Μεγάλης Επανεκκίνησης” (Great Reset), θεωρούμενος ως ένας από τους κύριους εκφραστές της.

Το επίμαχο απόσπασμα της ομιλίας του Χαράρι, κυκλοφόρησε και στο Twitter:

Ακολουθεί το απόσπασμα στα Ελληνικά:

Από τη μία πλευρά, η εμφάνιση μίας νέας αναβαθμισμένης ελίτ αποτελούμενη από υπερανθρώπους, αναβαθμισμένους από τη βιο-μηχανική, και από διεπαφές υπολογιστών με τους εγκεφάλους τους και άλλα τέτοια πράγματα.
Από την άλλη πλευρά, μία νέα μαζική άχρηστη τάξη. Μία τάξη που δεν έχει στρατιωτική ή οικονομική χρησιμότητα και ως εκ τούτου δεν έχει καμία πολιτική δύναμη.

Το απόσπασμα προέρχεται από ομιλία του Χαράρι στο Carnegie Council for Ethics in International Affairs, στις 17/2/2017, με τίτλο “Homo Deus: A Brief History of Tomorrow”, που αποτελεί και τίτλο του ομωνύμου βιβλίου του. Στο βιβλίο του, ο Χαράρι πραγματεύεται την εξέλιξη της ανθρωπότητας, υπό το πρίσμα της λανθασμένης χρήσης νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και το χάσμα που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ των ανθρώπων.

Στο βίντεο, ο Χαράρι μιλάει για τους κινδύνους της αυτοματοποίησης στην εργασία, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λεγόμενη κατά τον ίδιο “άχρηστη τάξη”, δηλαδή ανθρώπους χωρίς αντικείμενο εργασίας και γενικότερα χρησιμότητας. Ο Χαράρι λέει πως η πρόοδος της αυτοματοποίησης, θα έχει χειρότερες επιπτώσεις στον 21ο αιώνα σε σχέση με τον 20ο αιώνα, διότι οι εργασίες που απαιτούν χαμηλές δεξιότητες, δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες λόγω της αυτοματοποίησης.

Με λίγα λόγια, ο Χαράρι προειδοποιεί και καλεί να ληφθούν μέτρα. Δεν την προσυπογράφει, ούτε την προεξοφλεί.

Επειδή ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι έχει αποτελέσει συχνά στόχο θεωριών συνωμοσίας, έχει απαντήσει σε πολλές από αυτές. Για παράδειγμα, στο θέμα της “άχρηστης τάξης”, έχει πει:

Σίγουρα δεν είμαι μετα-ανθρωπιστής και νομίζω ότι η χρήση της βιομηχανικής και της τεχνητής νοημοσύνης για να αλλάξουμε τους ανθρώπους είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη ιδέα.
Προειδοποιώ για τους κινδύνους του «χακάρισματος ανθρώπων» και την άνοδο της «άχρηστης τάξης» από το 2014 περίπου, πολύ πριν αυτά τα θέματα γίνουν δημοφιλή. Νομίζω ότι, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλές θετικές δυνατότητες, αλλά εάν γίνει κατάχρηση σε αυτή την τεχνολογία, θα αποτελέσει υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταστήσει δυνατό το χακάρισμα όχι μόνο των smartphone μας, αλλά και του εγκεφάλου μας. Και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να πάρει τις δουλειές μας και να ωθήσει πολλούς από εμάς σε μια νέα «άχρηστη τάξη». Επινόησα εσκεμμένα προκλητικές φράσεις όπως «χακάρω τους ανθρώπους» και «η άχρηστη τάξη» για να επιστήσω την προσοχή των ανθρώπων σε αυτούς τους κινδύνους.

Συμπέρασμα

Ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι, στο υπό εξέταση απόσπασμα της ομιλίας του, δεν εξήρε, ούτε προεξόφλησε την ύπαρξη στο μέλλον μιας “άχρηστης τάξης”, ούτε έκανε την παραμικρή σύνδεση με την Μεγάλη Επανεκκίνηση. Αντιθέτως, προειδοποιεί και καλεί στη λήψη μέτρων, ενάντια στην αλόγιστη χρήση νέων τεχνολογιών.