Βίντεο ΔΕΝ δείχνει αμερικανικά άρματα στην Πολωνία με προορισμό την Ουκρανία

You are currently viewing Βίντεο ΔΕΝ δείχνει αμερικανικά άρματα στην Πολωνία με προορισμό την Ουκρανία

Κυκλοφόρησαν βίντεο και εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα και σε ιστολόγια, που υποτίθεται πως δείχνουν μεγάλη ποσότητα αμερικανικού εξοπλισμού να κατευθύνεται στην Ουκρανία. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει.

Το είδαμε επίσης στο gegonotstomikroskpio.com, apagoreuetai-group.blogspot.com.

Τι ισχύει

Το βίντεο έχει τραβηχτεί με τη χρήση drone, στο λιμάνι της Γκντίνια, στην Πολωνία και δείχνει αμερικανικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, άρματα μάχης M1 Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα M2 Bradley.

Το σημείο συγκέντρωσης του εξοπλισμού που φαίνεται στο βίντεο

Σύμφωνα με πολωνικά μέσα ενημέρωσης (παράδειγμα εδώ και εδώ), το βίντεο δείχνει την αναχώρηση και όχι την άφιξη αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Τα οχήματα που φαίνονται στο βίντεο, ανήκουν στην Ομάδα Μάχης της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, που υπάγεται στην 1η Μεραρχία Ιππικού, των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ομάδα Μάχης βρέθηκε στην Ευρώπη, στα πλαίσια της εκ περιτροπής παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων, που λαμβάνουν μέρος στην Επιχείρηση Atlantic Resolve, με τα πρώτα στοιχεία της να φτάνουν τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Η 3η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία αναχώρησε από την Ευρώπη τον Φεβρουάριο, από το λιμάνι της Γκντίνια και αντικαταστάθηκε από την Ομάδα Μάχης της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο εκπρόσωπος του Στρατού των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Αφρική, συνταγματάρχης Martin O’Donnell, δήλωσε ότι το βίντεο δείχνει στρατιωτικό εξοπλισμό που ανήκει στην Ομάδα Μάχης της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 1ης Μεραρχία Ιππικού. Η ταξιαρχία είχε αναπτυχθεί στην Ευρώπη και πρόσφατα επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συμπέρασμα

Το βίντεο και οι φωτογραφίες, δείχνουν την αναχώρηση και όχι την άφιξη αμερικανικού εξοπλισμού στην Πολωνία.