Αεροπορικές εταιρίες δεν αναστέλλουν τις πτήσεις τους για τη Μολδαβία από φόβο ουκρανικής επίθεσης στην Υπερδνειστερία

You are currently viewing Αεροπορικές εταιρίες δεν αναστέλλουν τις πτήσεις τους για τη Μολδαβία από φόβο ουκρανικής επίθεσης στην Υπερδνειστερία

Μεγάλη διάδοση σε Ελλάδα και Κύπρο έχει ο ισχυρισμός πως αεροπορικές εταιρίες, αναστέλλουν τις πτήσεις τους στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας, καθώς υπάρχουν έντονοι φόβοι για επικείμενη επίθεση και κατάληψη της Υπερδνειστερίας από την Ουκρανία. Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός.

Το είδαμε στο voicenews.gr, pronews.gr, iskra.gr, anixneuseis.gr, fornews.gr, sfairika.gr, lumi-news.gr.

Τα ανωτέρω δημοσιεύματα αναφέρουν:

Αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τις πτήσεις τους στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας, καθώς υπάρχουν έντονοι φόβοι για αιφνιδιαστική επίθεση και κατάληψη της ρωσόφωνης Υπερδνειστερίας (Τρανσνίστρια) από την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.
Φόβοι που ενισχύονται από την μετακίνηση ουκρανικής δύναμης στα όρια της Υπερδνειστερίας μετά από εντολή της Νότιας Ουκρανικής Διοίκησης. Υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές για έντονη ουκρανική κινητικότητα.

Τι ισχύει

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί πως οι “πολυάριθμες αναφορές” περί κινητικότητας ουκρανικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Υπερδνειστερία, στερούνται βάσης. Όπως δείξαμε σε προηγούμενο άρθρο μας, ο ισχυρισμός πλαισιώνεται από μια φωτογραφία που υποτίθεται πως δείχνει συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Υπερδνειστερία. Η επίμαχη φωτογραφία ωστόσο, είναι από webcam και δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Επιπλέον, αξιωματούχοι της Μολδαβίας, αλλά και ο ένας εκ των επικεφαλής της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Υπερδνειστερία, διαψεύσαν τον ισχυρισμό.

Στις 27/2, ο ηγέτης της Υπερδνειστερίας, Vadim Krasnoselski, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πραγματική απειλή από την Ουκρανία. Συνεπώς, εν υπάρχουν φόβοι για αιφνιδιαστική επίθεση και κατάληψη της Υπερδνειστερίας από την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, όπως ισχυρίζονται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα.

Οι αεροπορικές εταιρείες που “αναστέλλουν τις πτήσεις τους”

Μόνο η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Wizz Air θα αναστείλει όλες τις πτήσεις από και προς την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το Κισινάου, από τις 14 Μαρτίου, επικαλούμενη «αυξημένους αλλά όχι επικείμενους» κινδύνους ασφαλείας στη χώρα. Μέχρι στιγμής, καμία άλλη αεροπορική εταιρία δεν έχει αναστείλει τις πτήσεις της για τη Μολδαβία.

Η ανακοίνωση της Wizz Air, αναφέρει:

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μολδαβία και τον αυξημένο, αλλά όχι επικείμενο, κίνδυνο στον εναέριο χώρο της χώρας, η Wizz Air έλαβε τη δύσκολη αλλά υπεύθυνη απόφαση να αναστείλει όλες τις πτήσεις προς το Κισινάου από τις 14 Μαρτίου.

Υπάρχουν αναφορές από ουκρανικές και μολδαβικές πηγές, πως τουλάχιστον δυο ρωσικοί πύραυλοι έχουν διασχίσει τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων της Μολδαβίας, είχε αναφέρει τον περασμένο Ιανουάριο, πως έχουν βρεθεί τα υπολείμματα τουλάχιστον τριών πυραύλων, που απέτυχαν να πλήξουν τους στόχους τους στην Ουκρανία και κατέληξαν στο έδαφος της Μολδαβίας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Μολδαβίας, ανέφερε:

Μετά τον μαζικό βομβαρδισμό της Ουκρανίας από τη Ρωσία, περιπολία της συνοριακής αστυνομίας ανακάλυψε σήμερα το απόγευμα, στην περιοχή του συνοριακού τομέα Λάργκα (περιοχή Μπριτσένι), τα υπολείμματα ενός πυραύλου, που προέρχεται από τις αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι η 3η περίπτωση που υπολείμματα βλημάτων από τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας πέφτουν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, από τους αρμόδιους φορείς.

Συμπέρασμα

Μόνο μια αεροπορική εταιρία θα αναστείλει τις πτήσεις της προς τη Μολδαβία και όχι άλλες, όπως αναφέρουν τα υπό εξέταση άρθρα. Η αναστολή των πτήσεων της Wizz Air, δεν οφείλεται σε φόβους λόγο επικείμενης ουκρανικής επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά σε περιστατικά που συνδέονται με παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Μολδαβίας, από ρωσικούς πυραύλους. Τέλος, δεν υφίσταται συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Υπερδνειστερία.