Ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί επικείμενης ουκρανικής επίθεσης στην Υπερδνειστερία

You are currently viewing Ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί επικείμενης ουκρανικής επίθεσης στην Υπερδνειστερία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, διατύπωσε μέσω ανακοίνωσης τον ισχυρισμό πως η Ουκρανία, σχεδιάζει επίθεση εναντίον της Υπερδνειστερίας. Πρόκειται περί αβάσιμου ισχυρισμού.

Η επίσημη ανακοίνωση όπως αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte (μεταφρασμένη στα αγγλικά με Google Translate)

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κατηγορεί την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην μολδαβική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας σε μια προβοκατόρικη επιχείρηση, από δήθεν ρωσικές δυνάμεις, για να δικαιολογήσει μια εισβολή στα εδάφη της.

Τι είναι η Υπερδνειστερία (επίσημα: Pridnestrovian Moldavian Republic)

Η Υπερδνειστερία (που σημαίνει “πέρα από τον ποταμό Δνείστερο“) έχει έκταση 4.163 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμο 553.000 κατοίκων, που βρίσκεται μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας. Η Υπερδνειστεριακή Δημοκρατία κήρυξε την de facto ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία στις 2 Σεπτεμβρίου 1990, με τη βοήθεια ρωσικών στρατευμάτων (14ης Ρωσικής (πρώην Σοβιετικής) Στρατιάς) και Ρώσων, Ουκρανών και Κοζάκων εθελοντών, κατά τον σύντομο εμφύλιο πόλεμο. Δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη διεθνή κοινότητα, ούτε καν τη Ρωσία και επίσημα θεωρείται έδαφος της Μολδαβίας.


Η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Υπερδνειστερία (περί τους 1.500 στρατιώτες) εμποδίζει τη Μολδαβία να ελέγξει πλήρως τα σύνορά της και θα μπορούσαν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Η Ρωσία θεωρεί πως ανήκει στη σφαίρα επιρροής της και ελέγχει πλήρως την κυβέρνηση. Παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο και άλλες οικονομικές διευκολύνσεις.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταβάλει προσπάθειες να απεξαρτήσει την Υπερδνειστερία από τη Ρωσία. Η Μολδαβία υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, επιτρέποντας επίσης τη διεξαγωγή εμπορίου και με την Υπερδνειστερία. Το 70% των εξαγωγών της Υπερδνειστερίας, απορροφάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η πλήρης ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, καθιστά δύσκολη την απομάκρυνση από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας. Τα σενάρια που θέλουν την Υπερδνειστερία να ενσωματώνεται στη Ρωσία δεν είναι νέα, αλλά χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990.

Ποιες είναι οι αποδείξεις για “επικείμενη ουκρανική εισβολή”

Πέρα από την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, δεν υπάρχει καμία χειροπιαστή απόδειξη που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό. Υπάρχει μόνο φημολογία, που διακινείται κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων και Telegram, όπως η παρακάτω φωτογραφία:

Η φωτογραφία φέρεται να απεικονίζει συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Υπερδνειστερία. Ωστόσο, δεν διακρίνονται στρατιώτες και εξοπλισμός όπως για παράδειγμα άρματα μάχης και λοιπά τεθωρακισμένα ή μη οχήματα.

Η πλήρης εικόνα σε μεγαλύτερη ανάλυση, με ημερομηνία και ώρα λήψης (πηγή)

Αναζητώντας περαιτέρω την πηγή της φωτογραφίας, διαπιστώσαμε πως προέρχεται από διαδικτυακή κάμερα (webcam), που είναι τοποθετημένη στο Pervomaisc της Υπερδνειστερίας (αρχειοθετημένο λινκ εδώ).

Ώρα λήψης 18:26

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφαρμογή liveuamap.com, που συλλέγει δεδομένα από ανοιχτές πηγές σε πραγματικό χρόνο, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Υπερδνειστερία.

Η Υπερδνειστερία εντός του μπλε κύκλου

Η Κοινή Επιτροπή Ελέγχου (GCC), είναι το συλλογικό όργανο διοίκησης της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Υπερδνειστερία, η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπους από τη Μολδαβία, την Υπερδνειστερία και τη Ρωσία. Ιδρύθηκε το 1992 και παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα Ουκρανίας – Υπερδνειστερίας. Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη ζώνη ασφαλείας της σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία δεν έχουν στρατιωτικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τον Μολδαβό Alexander Flenchia, έναν εκ των επικεφαλής της GCC για τη διαχείριση της ειρηνευτικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με το BBC, οι ηγέτες της Μολδαβίας απέρριψαν τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να επιτεθεί στο αποσχισμένο φιλορωσικό έδαφος της χώρας και έκαναν έκκληση για ηρεμία. Αξιωματούχοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς τους “ψυχολογική επιχείρηση” ως μέρος του πολέμου.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία που πλαισιώνεται από τον ισχυρισμό πως δείχνει συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Υπερδνειστερία, δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Αξιωματούχοι της Μολδαβίας, αλλά και ο ένας εκ των επικεφαλής της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Υπερδνειστερία, διαψεύδουν τον ισχυρισμό.