ΠΡΟΣΟΧΗ σε απάτες που διακινούνται μέσω Facebook και υπόσχονται ανύπαρκτες κληρονομιές

You are currently viewing ΠΡΟΣΟΧΗ σε απάτες που διακινούνται μέσω Facebook και υπόσχονται ανύπαρκτες κληρονομιές

Μια αρκετά διαδεδομένη απάτη, έχει να κάνει με αναρτήσεις στο Facebook, από άτομα που δήθεν πάσχουν από ανίατες ασθένειες και επιθυμούν να κληροδοτήσουν την περιουσία τους, σε ανθρώπους για να τους εξαπατήσουν. Πρόκειται για μια απάτη που συμβαίνει συχνά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Αρχικά, οι απατεώνες προσπαθούν να προσεγγίσουν θύματα, μέσω αναρτήσεων στο Facebook:

Αν και τέτοιες απάτες είναι γνωστές εδώ και χρόνια, αρκετοί χρήστες του Facebook, τις πιστεύουν:

Εάν το υποψήφιο θύμα, επικοινωνήσει με το προφίλ “Delach Claude Josette”, ή σχολιάσει την ανάρτηση, θα λάβει το παρακάτω μήνυμα:

Ο απατεώνας μας πληροφορεί πως πάσχει από ανίατη ασθένεια και επιθυμεί να κληροδοτήσει την περιουσία του σε εμάς, για να μην την οικειοποιηθεί η τράπεζα.

Αφού δώσουμε ένα email, ο απατεώνας μας ενημερώνει πως θα επικοινωνήσει μαζί μας ο δικηγόρος του, για να μας ενημερώσει για τις διαδικασίες.

Πράγματι, ο “δικηγόρος” – “συμβολαιογράφος” επικοινώνησε και ζήτησε μια σειρά από προσωπικά δεδομένα:

Αφού δώσαμε εικονικά στοιχεία, ο απατεώνας επικοινώνησε εκ νέου μαζί μας. Αυτή τη φορά, για να μας πείσει, μας έστειλε φωτογραφίες της δήθεν γυναίκας που χαρίζει την “κληρονομιά” και την ταυτότητά της.

Ο απατεώνας μας έστειλε την ταυτότητα της “Delach Claude Josette”, για να μας πείσει για τη γνησιότητα της “κληρονομιάς”. Το ίδιο όνομα, έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν για την ίδια, αλλά και για άλλες απάτες, όπως για παράδειγμα χορήγηση ανύπαρκτων δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Η ταυτότητά της είναι πλαστή και έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες απάτες.

Αριστερά η ταυτότητα της “Delach Claude Josette” που μας έστειλαν και δεξιά η ταυτότητα του ίδιου ατόμου. Οι φωτογραφίες και οι ημερομηνίες έκδοσης και λήξης, είναι διαφορετικές. Πρόκειται περί πλαστών ταυτοτήτων. Οποιοσδήποτε μπορεί να τις βρει στο διαδίκτυο και να τις αγοράσει.
Η πλαστή ταυτότητα της “Delach Claude Josette”, μπορεί να αγοραστεί από το διαδίκτυο

Πλέον φτάνουμε στο τελευταίο σκέλος της απάτης. Εάν το θύμα έχει πέσει στην παγίδα και έχει δώσει τα προαναφερθέντα προσωπικά δεδομένα, ο “δικηγόρος” – “συμβολαιογράφος”, ζητά τα τραπεζικά μας στοιχεία:

Πλέον, ο απατεώνας έχει στα χέρια του τα πλήρη προσωπικά μας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, εισόδημα κτλ), καθώς και τις τραπεζικές μας λεπτομέρειες. Στο επόμενο βήμα, θα μας ζητήσει μια μικρή προκαταβολή (συνήθως ως χίλια ευρώ), για “λόγους ασφαλείας”, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι πράγματι εννοούμε στα σοβαρά πως θέλουμε να παραλάβουμε την “κληρονομιά”. Έχει επίσης στα χέρια του, σχεδόν όλα τα δεδομένα που χρειάζεται, για να προσπαθήσει να αποσπάσει χρήματα από τον λογαριασμό μας.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχουν άτομα που χαρίζουν κληρονομιές σε αγνώστους. Πρόκειται για μια διαδεδομένη απάτη. Ο σκοπός των απατεώνων είναι να αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσουν για παράνομους σκοπούς, όπως απόσπαση χρημάτων από τα θύματά του.