Ο σεισμός στην Τουρκία ΔΕΝ προκλήθηκε από το HAARP

You are currently viewing Ο σεισμός στην Τουρκία ΔΕΝ προκλήθηκε από το HAARP

Αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, κυκλοφόρησαν πολλές θεωρίες συνωμοσίας. Μια εξ αυτών, υποστηρίζει πως προκλήθηκε από το HAARP.

Για παράδειγμα στο katohika.gr, triklopodia.gr, newsalamina.net, attikanea.info, διαβάζουμε:

ΜΗΠΩΣ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ δεν ήταν και τόσο «ΤΥΧΑΙΟΣ»;
Επίσης με τον «συμπτωματικό» σεισμό πλήττεται καίρια το Τουρκικό καθεστώς και οι βλέψεις τους προς το Αιγαίο που ενοχλούν κατά πολύ τα συμφέροντα δυτικών και αμερικανικών κολοσσών.
Άλλωστε για το γνωστό υπερόπλο HAAR των αμερικάνων τέτοιες ενέργειες είναι δουλειές ρουτίνας που έχουν πραγματοποιηθεί και δοκιμαστεί επιτυχώς και στο παρελθόν.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους Τούρκους αναλυτές το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Nitze , που πρόσφατα ελλιμενίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενδέχεται να προκάλεσε τις απανωτές σεισμικές δονήσεις με τη χρήση του συστήματος HAARP.

Τι ισχύει

Το πρόγραμμα HAARP (High frequency Active Auroral Research Project ή Ερευνητικό Προγράμμα Βραχέων Κυμάτων Ενεργού Σέλας), έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για την πρόκληση φυσικών καταστροφών και αρνητικών επιδράσεων στην ανθρώπινη υγεία. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρόκειται για αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας, που έχουν καταρριφθεί, όπως για παράδειγμα ο ισχυρισμός πως ο σεισμός στην Κω το 2017, είχε προκληθεί από το HAARP, που είχαμε καταρρίψει με σχετικό άρθρο μας.

Ο σεισμός στην Τουρκία, επανέφερε στην επιφάνεια το HAARP, ως υπεύθυνο για αυτόν, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα.

Τι είναι το HAARP;

Το HAARP αποτελείται από ένα παρατηρητήριο και μια γειτονική έκταση 28 στρεμμάτων με 180 κεραίες HF (υψηλής συχνότητας), ύψους 25 μέτρων, με μέγιστη ισχύ εκπομπής 3600 κιλοβάτ, περίπου 75 φορές την ισχύ ενός εμπορικού ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά μόνο ένα μικροσκοπικό κλάσμα της ισχύος της φυσικής ηλιακής ακτινοβολίας που χτυπά το ίδιο τμήμα της ιονόσφαιρας στο οποίο στοχεύει το HAARP. Αν και το παρατηρητήριο λειτουργεί συνεχώς, η συστοιχία κεραίας HF ενεργοποιείται μόνο σπάνια για συγκεκριμένα πειράματα.

Τα σήματα επικοινωνίας και πλοήγησης αποστέλλονται μέσω της ατμόσφαιρας για ευρύ φάσμα πολιτικών και στρατιωτικών εφαρμογών. Τα κατευθυνόμενα βλήματα βασίζονται σε ψηφιακές μεταδόσεις που μπορούν να επηρεαστούν ή να μπλοκαριστούν από μια ολόκληρη ποικιλία φυσικών και τεχνητών αιτιών. Το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού (GPS) και οι κρυπτογραφημένες επικοινωνίες πρέπει να μπορούν να φτάνουν στους αποδέκτες τους σε καιρό πολέμου, ανεξάρτητα από τις ατμοσφαιρικές και τις ηλεκτρομαγνητικές συνθήκες. Η μελέτη αυτών των φαινομένων είναι ο πρωταρχικός λόγος που η DARPA, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του HAARP. (σ.σ. από το 2015, ανήκει και λειτουργεί από το Πανεπιστήμιο Alaska Fairbanks). Επιπλέον, με την αναπήδηση σήματων στην ιονόσφαιρα σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων, το HAARP έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας κύματα (ELF), τόσο χαμηλά όσο 1 Hertz, τα οποία μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για την παγκόσμια επικοινωνία, φθάνοντας ακόμη και σε υποβρύχια, αν και ένας τέτοιος αργός ρυθμός μετάδοσης δεδομένων είναι πρακτικά άχρηστος.

Προτού να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι τα ELF κύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σεισμών, σημειώστε ότι το μέγιστο πλάτος του σήματος ELF που παράγονται από το HAARP έχει μετρηθεί σε λιγότερο από ένα δεκάκις εκατομμυριοστό του φυσικού πεδίου υπόβαθρου της Γης. (Πηγή: Sceptoid, Brian Dunning).

Τι προκάλεσε τον σεισμό στην Τουρκία;

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών Ρίχτερ, είχε επίκεντρο κοντά στην περιοχή Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας και ακολούθησαν αρκετοί μεγάλοι μετασεισμοί.

USGS

Σύμφωνα με το Scientific American, η Τουρκία βρίσκεται στην “μέγγενη”, τεραστίων τεκτονικών πλακών. Η αραβική υποήπειρος σπρώχνει προς τα βόρεια και πιέζει την Τουρκία βόρεια ενάντια σε ένα σταθερό όριο της Βόρειας Ευρώπης (Ευρασιατική Πλάκα). Και έτσι, αυτό που συμβαίνει είναι η Τουρκία να πιέζεται προς τα δυτικά, όπου με κατεύθυνση προς τη Μεσόγειο και τελικά βυθίζεται κάτω από την Κρήτη (Αφρικανική Πλάκα). Αν και σεισμοί τέτοιου μεγέθους είναι σπάνιοι, το 1939, είχε σημειωθεί σεισμός στην Τουρκία, 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το 1999, ο σεισμός που είχε πλήξει την Τουρκία, ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών. Συνοπτικά, η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ τριών συγκλινουσών πλακών (η αραβική, η αφρικανική και η ευρασιατική), γεγονός που εξηγεί τη μεγάλη σεισμικότητα.

Πηγή: BBC

Σύμφωνα με την DW, στα ανωτέρω, θα πρέπει να προσμετρηθεί η παλαιότητα των κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή που χτύπησε ο σεισμός, αλλά και το μικρό εστιακό βάθος. Ο σεισμός που συνέβη στο Ιράν το 2003, παρά το γεγονός ότι είχε μέγεθος 6,3, το οποίο, σε άλλες περιπτώσεις, θα είχε ως αποτέλεσμα λίγα ή καθόλου θύματα, σκότωσε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους, λόγω μικρού εστιακού βάθους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Mehdi Kashani, του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το ερευνητικό σύστημα HAARP, δεν δύναται να προκαλέσει σεισμούς. Ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία, είναι αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών.