Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, δεν καταγόταν από τη Δυναστεία των Παλαιολόγων

You are currently viewing Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, δεν καταγόταν από τη Δυναστεία των Παλαιολόγων

Με αφορμή το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα πως καταγόταν από την οικογένεια του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σε πρόσφατα, αλλά και παλαιότερα δημοσιεύματα, διαβάζουμε πως ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, είχε υιό, τον Ιωάννη Παλαιολόγο-Χριστιανό:

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΓΕΝΕΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ… του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου.
Ο τελευταίος αυτοκράτωρ της Κωνσταντινούπολης Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄ νυμφεύθηκε το 1428 την Μαγδαληνή Τόκκου από την ηγεμονική οικογένεια της Δυτικής Πελοποννήσου λαβούσα το όνομα Θεοδώρα. Το 1429, έναν χρόνο μετά, η Θεοδώρα πέθανε.
Το 1441 νυμφεύεται εκ νέου την ευγενή Αικατερίνα Καττιλουσία από την ηγεμονική οικογένεια της Λέσβου θυγατέρα του πρίγκηπα Δωρινού
Λίγα χρόνια πριν παντρευτεί την Αικατερίνα, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έζησε έναν παράφορο έρωτα με Ελληνίδα ευγενή χωρίς να διευκρινίζεται αν έλαβε την έγγαμη μορφή ενώ κατά κάποια πηγή της εποχής ο καρπός της τελευταίας παράφορης (και συζυγικής;) σχέσης του ήταν ένας επιζών άρρεν διάδοχος! αρραβωνιάστηκε την κόρη του τελευταίου “πρωθυπουργού” της Πόλης Λουκά Νοταρά, την…… Άννα Παλαιολογίνα-Νοταρά με την οποία απέκτησε τον έναν και μοναδικό του γιο, τον Ιωάννη Παλαιολόγο(-Χριστιανό) γεννημένο το 1439 ή 1440 (κατά την Άλωση ήταν 14 ετών).
Ο επίσκοπος της Σιένας Αινείας Σίλβιος Πικκολόμινι, ο μετέπειτα πάπας Πίος Β’, έγραψε σ’ ένα υπόμνημα του πως “ο Κωνσταντίνος είχε γιο, ο οποίος μετά την Άλωση διασώθηκε στο Πέραν”.
Ιωάννης Α΄ Παλαιολόγος-Χριστιανός
Ο Ιωάννης Παλαιολόγος γεννήθηκε το 1439 ή το 1440 και τον Ιούνιο 1453 άλλαξε το όνομα του σε Ιωάννης Χριστιανός για να σωθεί από τους Τούρκους που ήθελαν την εξόντωση του διαδόχου.
Η μητέρα του παρέδωσε τον Ιωάννη σε μια θαλαμηπόλο της την Ειρήνη και μετεφέρθη στην Ιταλία. Υπηρέτησε και διεκρίθη ως Αξιωματικός του Βασιλιά της Γαλλίας Κάρολο Ζ΄. Μετά από άδεια του Γάλλου Βασιλιά μετέβη στην Δανία προσκεκλημένος του Βασιλέα της χώρας και εγκαθίσταται στην Αυλή της Κοπεγχάγης. Σε ηλικία 29 ετών (1468) επί κεφαλής στρατού των ενωμένων Βασιλείων Δανίας-Νορβηγίας …….Σε ανταμοιβή των υπηρεσιών του προάγεται σε Στρατηγό. Εν τω μεταξύ παντρεύεται την κόρη του Δανού Βασιλέα, μία ξανθή καλλονή ονόματι Μαρία, αφού προηγουμένως αποκάλυψε το πραγματικό του όνομα και την καταγωγή του γενόμενος έτσι έπειτα Βασιλεύς της Δανίας στις 21 Μαΐου 1481.

Η συνέχεια εδώ.

Τι ισχύει

Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος (1405-1453), ήταν ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας (1449-1453). Καταγόταν από τη δυναστεία των Παλαιολόγων και ήταν το όγδοο από τα δέκα παιδιά του Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου και της Ελένης Δραγάση, κόρης του Σέρβου ηγεμόνα Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς.

Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, νυμφεύθηκε δυο φορές και δεν απέκτησε απογόνους.

Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Μανταλένα Τόκκο, ανιψιά του Καρόλου Α΄ Τόκκου δεσπότη της Ηπείρου, η οποία, μετά το γάμο τους την 1η Ιουλίου 1428 σε μια τελετή κοντά στην Πάτρα, έγινε ορθόδοξη και άλλαξε το όνομά της σε Θεοδώρα. Για προίκα έλαβε όσα φρούρια ανήκαν στο θείο της Κάρολο Α΄ στην Πελοπόννησο. Αυτή πέθανε στο Σανταμέρι της Αχαΐας τον Νοέμβριο του 1429. Ενταφιάστηκε στη Γλαρέντζα, αλλά αργότερα το λείψανό της μεταφέρθηκε στη μονή του Ζωοδότη Χριστού στη Σπάρτη.

Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η Κατερίνα Γκαττιλούζιο, κόρη του Ντορίνο Α΄ Γκαττιλούζιο αυθέντη της Λέσβου, την οποία νυμφεύθηκε στην πόλη της Μυτιλήνης τον Αύγουστο του 1441, αλλά την άφησε στον πατέρα της και αναχώρησε για τον Μυστρά. Η Κατερίνα ήταν έγκυος όταν αρρώστησε και πέθανε τον Αύγουστο του 1442 κατά την πολιορκία της Λήμνου από τους Οθωμανούς. Τάφηκε στο Παλαιόκαστρο (Μύρινα) της Λήμνου.

Ο Βρετανός Donald Nicol, βυζαντινολόγος του Πανεπιστημίου Cambridge, γράφει στο βιβλίο του “The Immortal Emperor: The Life and Legend of Constantine Palaiologos, Last of the Roman Emperors“:

“Η γραμμή των συγγενών (σ.σ. όχι απογόνων) του Οίκου των Παλαιολόγων, εξαφανίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα.”

“Μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (σ.σ. Ελληνική Επανάσταση), η προσωρινή κυβέρνηση της απελευθερωμένης Ελλάδας, έστειλε αντιπροσωπεία στη δυτική Ευρώπη, για να εξακριβώσει εάν υπάρχουν απόγονοι της γενεαλογίας των Παλαιολόγων …Δε βρήκαν όμως ζωντανά σύμβολα της χαμένης αυτοκρατορίας τους.”

“Υπάρχουν άλλοι που διεκδικούν καταγωγή από την αυτοκρατορική οικογένεια των Παλαιολόγων …Ο τελευταίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, πέθανε άτεκνος.”

Όσον αφορά τον “Ιωάννη Παλαιολόγο-Χριστιανό”, φερόμενο απόγονο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, πρόκειται για ανύπαρκτο πρόσωπο. Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως γεννήθηκε το 1439 ή 1440 και αφού κατέφυγε στη δύση, έγινε βασιλιάς της Δανίας (απ’ όπου κατάγεται ο Οίκος των Γλύξμπουργκ) το 1481. O Ιωάννης της Δανίας, ήταν υπαρκτό πρόσωπο και διετέλεσε βασιλέας από το 1481, έως το 1513. Ο πατέρας του όμως ήταν ο Χριστιανός Α΄ της Δανίας και όχι ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με όλα τα ιστορικά στοιχεία, δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος είχε απογόνους. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, δεν κατάγεται από τη γραμμή των Παλαιολόγων.