ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ρωσική προπαγάνδα: Από την “αποναζιστικοποίηση” στην “αποδαιμονοποίηση” της Ουκρανίας

You are currently viewing ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ρωσική προπαγάνδα: Από την “αποναζιστικοποίηση” στην “αποδαιμονοποίηση” της Ουκρανίας

Ρωσικά ΜΜΕ, διατυπώνουν τον συνωμοσιολογικό, προπαγανδιστικό ισχυρισμό, πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολιντιμίρ Ζελένσκι, μπορεί να είναι ένα “ψευδομεσσίας”.

Ένας προπαγανδιστικός ισχυρισμός

Στις απαρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το κυρίαρχο αφήγημα του Κρεμλίνου, ήταν πως η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, είχε σκοπό την “αποναζιστοποίηση” της Ουκρανίας. Ο ισχυρισμός ωστόσο ήταν και είναι ψευδής και εξυπηρετεί προπαγανδιστικούς σκοπούς, που στόχευαν στη συσπείρωση της ρωσικής κοινής γνώμης, εναντίον της Ουκρανίας. Εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως ενώ υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία στην Ουκρανία, το μέγεθός τους είναι μικρό, σε σχέση με αρκετές χώρες της Ευρώπης. Στη Ρωσία, υπάρχουν ανάλογες σε αριθμό ακροδεξιές ομάδες. Ο Ζελένσκι έχει εβραϊκή καταγωγή και κέρδισε τις εκλογές με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του.

Ένας ακόμη προπαγανδιστικός ισχυρισμός

Με το αφήγημα της “αποναζιστικοποίησης” να έχει καταρρεύσει, η ρωσική μηχανή προπαγάνδας, στράφηκε σε νέους ισχυρισμούς. Ένας πρόσφατος, εσχατολογικής υφής ισχυρισμός, παρουσιάζει τον Ζελένσκι ως “ψευδομεσσία”, “δαίμονα” ή ακόμη και “αντίχριστο”. Αυτοί οι ισχυρισμοί, διαδίδονται σε χώρες τις Δύσης, από ΜΜΕ που προβάλλουν τις θέσεις του Κρεμλίνου και πιθανότατα είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν και στην Ελλάδα.

Αν και οι ανωτέρω ισχυρισμοί στερούνται σοβαρότητας, απευθύνονται κυρίως στο θρησκόληπτο εγχώριο κοινό της Ρωσίας, αλλά και σε ακραία στοιχεία σε χώρες της Δύσης. Προβλήθηκαν, μεταξύ άλλων, από τον ρωσικό κρατικό σταθμό Россия-1, που ελέγχεται πλήρως από το Κρεμλίνο, βασιζόμενοι στα λεγόμενα δυο Ρώσων αναλυτών. Οι αναλυτές επικαλέστηκαν την πρόταση του Ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας για την απαγόρευση όλων των θρησκευτικών ομάδων που συνδέονται με τη Ρωσία προς το συμφέρον της «πνευματικής ανεξαρτησίας», όπως δήλωσε ο Ζελένσκι.

Οι ανωτέρω δηλώσεις του Ζελένσκι, στοχεύουν θρησκευτικές οργανώσεις εντός της Ουκρανίας, που ελέγχονται από το Πατριαρχείο Μόσχας και επηρεάζουν την κοινή γνώμη στην Ουκρανία.

Από την “αποναζιστικοποίηση”, στην “αποδαιμονοποίηση” της Ουκρανίας, η μηχανή προπαγάνδας του Κρεμλίνου, συνεχίζει να διατυπώνει ανυπόστατους ισχυρισμούς, που αποσκοπούν στην δικαιολόγηση της ρωσικής εισβολής και τον εξωραϊσμό της στα μάτια της κοινής γνώμης.

Ενημέρωση/διόρθωση άρθρου 22/12/2022: Ο ισχυρισμός πως ο Ζελένσκι είναι “ψευδομεσσίας”, εμφανίστηκε στην Ελλάδα, ήδη από τις 3/12/2022.