Η Βιταμίνη C ΔΕΝ θεραπεύει τον καρκίνο

You are currently viewing Η Βιταμίνη C ΔΕΝ θεραπεύει τον καρκίνο

Οι λεγόμενες “εναλλακτικές” θεραπείες του καρκίνου, φαίνεται να κερδίζουν σε απήχηση τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν οφείλεται σε νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, αλλά στη δυνατότητα που δίνει το διαδίκτυο για την άμεση διάδοση ανυπόστατων ισχυρισμών. Ένας από αυτούς, υποστηρίζει πως η βιταμίνη C, είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το καρκίνο.

Για παράδειγμα, στο emedi.gr, διαβάζουμε:

Η συνέχεια εδώ.

Στο enikos.gr και boro.gr, διαβάσαμε αυτό:

Η συνέχεια εδώ.

Ποια είναι η αλήθεια;

Ο ισχυρισμός ότι η βιταμίνη C είναι χρήσιμη στη θεραπεία του καρκίνου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον νομπελίστα  Linus Pauling. Το 1976 και το 1978, ο Ewan Cameron και ο Pauling  ανέφεραν ότι οι ασθενείς που έλαβαν υψηλές δόσεις βιταμίνης C επιβίωσαν τρεις με τέσσερις φορές περισσότερο από όμοιους ασθενείς που δεν έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης C. Ο Cameron χορήγησε σε 100 προχωρημένους ασθενείς με καρκίνο, 10.000 χιλιοστόγραμμα γραμμαρίων βιταμίνης C ανά ημέρα. Η κλινική πορεία αυτών των ασθενών στη συνέχεια συγκρίθηκε με εκείνη των 1.000 ασθενών άλλων ιατρών, τα αρχεία των οποίων ελήφθησαν από το ίδιο νοσοκομείο, αλλά δεν έλαβαν βιταμίνη C. (Ο Pauling πέθανε από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία 93 ετών, παρότι λάμβανε υψηλές δόσεις βιταμίνης C).

Η μελέτη Pauling / Cameron δεν ήταν μια κλινική δοκιμή στην οποία οι ασθενείς συγκρίθηκαν με ασθενείς που είχαν επιλεγεί τυχαία, χρησιμοποιώντας τυποποιημένο πρωτόκολλο. Αντ ‘αυτού, ο Pauling και ο Cameron προσπάθησαν να ανακατασκευάσουν το τι συνέβη με την ομάδα ελέγχου εξετάζοντας τα ιατρικά τους αρχεία. Οι περισσότεροι ειδικοί στον καρκίνο είναι εξαιρετικά διστακτικοί στο να δεχτούν αυτό το είδος μελέτης για την αξιολόγηση της εγκυρότητας της σύγχρονης θεραπείας του καρκίνου, κυρίως επειδή μπορεί να εμφανισθεί μεροληψία κατά την επιλογή των ελέγχων.

Το 1982, ο William D. DeWys, M.D., επικεφαλής του τμήματος κλινικών ερευνών του καρκίνου της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, επεσήμανε ότι οι δύο ομάδες, αυτοί που λάμβαναν βιταμίνη C και το “γκρουπ ελέγχου” δηλαδή αυτοί που δεν την λάμβαναν, δεν είχαν οργανωθεί σωστά. Πρώτον, παρατήρησε ότι δεν έχουν δημοσιευτεί δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι οι ασθενείς είχαν αντιστοιχιστεί με το στάδιο της ασθένειας, της λειτουργικής τους ικανότητας, της απώλειας βάρους και των θέσεων μετάστασης, τα οποία κρίνονται σημαντικά για το στάδιο της νόσου. Επεσήμανε ότι οι ασθενείς του Cameron άρχισαν να παίρνουν βιταμίνη C όταν ο Cameron τους έκρινε «μη διασώσιμους» (δηλαδή σε τελευταίο στάδιο) και η επακόλουθη επιβίωσή τους συγκρίθηκε με εκείνη των ασθενών ελέγχου από τη στιγμή που είχαν χαρακτηριστεί επίσης ως «μη διασώσιμοι».

Η DeWys υποστήριξε ότι εάν οι δύο ομάδες ήταν όμοιες, ο μέσος χρόνος από την αρχική διάγνωση έως την κατάσταση “μη διάσωσης” θα πρέπει να είναι παρόμοιος και για τις δύο ομάδες. Αλλά δεν ήταν. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί από τους ασθενείς του Cameron είχαν χαρακτηριστεί ως “μη διασωσιμοι” νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους και κατά συνέπεια ήταν λογικό να ζήσουν περισσότερο. Η DeWys σημείωσε επίσης ότι περισσότερο από το 20% των ασθενών στην ομάδα ελέγχου είχαν πεθάνει μέσα σε λίγες ημέρες από την επισήμανσή τους ως “μη διασώσιμοι”, ενώ κανένας από τους ασθενείς της Cameron δεν είχε πεθάνει στο αντίστοιχο διάστημα. Για αυτό το λόγο, υποστήριξε ότι οι ασθενείς του Cameron δεν ήταν στην ίδια βαριά κατάσταση με αυτούς του “γκρουπ ελέγχου”. (Πηγή: Quackwatch).

Φτάνοντας στο σήμερα

Εκτός από κάποια σποραδικά case reports που κάνουν λόγο για θεραπευτική αξία της βιταμίνης C σε καρκινοπαθείς, η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών, έχει γίνει σε δοκιμαστικά τρυβλία και πειραματόζωα (πολλές φορές με υποσχόμενα αποτελέσματα, αλλά η διαφορά μεταξύ δοκιμών στο εργαστήριο και δοκιμών σε ανθρώπους, μπορεί να είναι χαώδης). Όσον αφορά τις δοκιμές σε ανθρώπους, πέρα από την βελτίωση κάποιων συμπτωμάτων, δε επιβεβαιώθηκε πως η βιταμίνη C, μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο (Πηγή 1, 2 και 3). Διαπιστώθηκε επίσης, η σοβαρή πιθανότητα παρενεργειών από τη λήψη υψηλών δόσεων της βιταμίνης σε ανθρώπους.

Εν κατακλείδι

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία και η FDA, συνιστούν την αποφυγή χρήσης μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης C για τη θεραπεία του καρκίνου. Το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας, σημειώνει πως δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις. Σε καμία χώρα του κόσμου, δεν εφαρμόζεται αυτή η θεραπεία. Εξυπακούεται πως και στην Ελλάδα, κανείς επίσημος οργανισμός δεν έχει δώσει έγκριση για τη χρήση της βιταμίνης C, ως φαρμάκου. Σε κάθε περίπτωση, να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας και όχι άρθρα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο.